Lilla Berlin 6 – Bättre brinna upp än fejda ut av Ellen Ekman

Nummer: 10757
Titel: Lilla Berlin 6 – Bättre brinna upp än fejda ut
Författare: Ellen Ekman
Förlag: Galago
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-77750598
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Är du förberedd om det skulle hända en stor samhällskatastrof?

Om boken:
I sjätte upplagan av Lilla Berlin har det sorglösa partylivet börjat ta ut sin rätt på Otto, Mira, Stina och de andra trendkänsliga stadskidsen i Ellen Ekmans älskade serie. Vid 30 kommer livskriserna som ett brev på posten och blandas med klimatångesten i en perfekt cocktail av hopplöshet, panik och apokalyps.

Andra skaffar barn och får månadslön, samtidigt som Otto tvingas inse att han inte är kung på dansgolvet längre, Mira ständigt är pank av att gå på dyra möhippor, och Freja kan inte ens kallprata utan att det låter som en domedagspredikan. Bättre brinna upp än fejda ut är en rolig och samtidskommenterande samling strippserier. Lilla Berlin publiceras regelbundet i bl.a. Metro, Sydsvenskan, Helsingborgs dagblad och Västerbottens-kuriren. Boken innehåller också tidigare opublicerat material.

Min åsikt:
Lysande, rolig & smart!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det lilla simsällskapet vid havet av Katie May

Nummer: 10756
Titel: Det lilla simsällskapet vid havet
Originalets titel: The Whitstable High Tide Swimming Club
Författare: Katie May
Översättare: Mia Gahne
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-7861-439-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det är ingen lätt sak att simma vid stranden i Whitstable.

Om boken:
Vid stranden i Whitstable lyckas endast de mest hängiva simma eftersom havet bara är djupt nog vid högvatten. Så när Deb, i sin slitna bikini och med solglasögonen på, titt som tätt stöter ihop med Maisie, med våtdräkt, simglasögon och simskor, utvecklas en oväntad vänskap baserad på deras kärlek till simningen, och att de båda två är nyskilda.
Oavsett om det är dimma, regn eller strålande solsken simmar de tidig morgon och sen kväll. Snart får de sällskap av fler, var och en med egen kris att hantera: Ann, bossig och kontrollerande med en äldre mamma som kräver vård; Julie med tre barn under fem år; och den femtonåriga Chloe, som också hittar sitt lugn i havet. Den tysta och nervösa Bill anses däremot inledningsvis vara en fluktare, men välkomnas snart i simsällskapet även han.
När medlemmarna i Whitstables allmänna simsällskap får reda på att stranden och den gamla charmiga strandpromenaden ska göras om till ett stort, modernt fritidsområde får deras träffar plötsligt en ny mening.

Min åsikt:
Underbar, charmig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Konsten att bli känd av Caitlin Moran

Nummer: 10755
Titel: Konsten att bli känd
Originalets titel: How to be famous
Författare: Caitlin Moran
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-0-017867-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
När jag var elva sa jag upp mig från familjedrömmen.

Om boken:
Året har blivit 1995 och 19-åriga Johanna Morrigan – a.k.a. den käftslängande, världsvana musikjournalisten Dolly Wilde – prövar vingarna bland kändisar och wannabes i britpopens London.

Men så händer något som gör att Dolly själv ofrivilligt hamnar i rampljuset. Efter att hon gått hem med den populäre skandalkomikern Jerry Sharp börjar ryktena gå. Hur ska en ensam ung kvinna kunna stoppa en känd, inflytelserik man?

Konsten att bli känd är den fristående uppföljaren till uppväxtromanen Konsten att skapa en tjej.

Min åsikt:
Smart, rolig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Osebol av Marit Kapla

Nummer: 10754
Titel: Osebol
Författare: Marit Kapla
Förlag: Teg publishing
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88035-30-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det ska jag tala om för dig
att mitt liv har varit som Värmland.

Om boken:
Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. Sedan mitten på förra seklet har många flyttat härifrån, i takt med att skogsbruket har automatiserats och Sveriges befolkning alltmer koncentreras till storstäderna.

Affären har lagt ner, slalombacken är igenväxt och bron över älven har stängts för trafik. Samtidigt pågår livet. Här bor både sådana som ärvt gårdarna i generationer och sådana som flyttat hit från när och fjärran. Människor åldras och barn växer upp.

Osebol är en intervjubok av journalisten Marit Kapla som är uppvuxen i Osebol. Hon har intervjuat så gott som alla av de cirka 40 vuxna invånare mellan 18 och 92 år som bor i byn nu. Deras livsberättelser ger en mångfasetterad bild av livet i en värmländsk by, förr, nu och med tankar om framtiden. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en detaljerad, personlig och levande gestaltning av svensk – och global – nutidshistoria.

Min åsikt:
Genuint, vackert & starkt!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Flamingopojken av Michael Morpurgo

Nummer: 10753
Titel: Flamingopojken
Originalets titel: Flamingo boy
Författare: Michael Morpurgo
Översättare: Ylva Kempe
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-32-20777-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag läste det i en bok en gång, när jag var pojke.

Om boken:
Lorenzo växer upp på sina föräldrars gård i Camargue södra Frankrike, i ett floddelta mitt bland rosa flamingos och vackra vita hästar. Han ser inte riktigt livet som andra, eftersom han har autism, och vissa saker har han svårt att förstå. Men han älskar musik och han har magisk hand med djur. Lorenzo tycker om rutiner, så varje vecka följer han med sin mamma till marknaden för att åka stans enda karusell. Där träffar han också Kezia, som hjälper till att sköta karusellen och en särskild vänskap byggs upp mellan dem.

Men när andra världskriget når Camargue börjar den trygga tillvaron rasa samman. Karusellen går sönder, Kezia och hennes familj svävar i fara och till och med Lorenzos älskade flamingos är hotade?

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Gripande och fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård

Nummer: 10752
Titel: Oktoberbarn
Författare: Linda Boström Knausgård
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7893-055-5
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Jag önskar att jag kunde berätta allt om fabriken.

Om boken:
Periodvis mellan 2013 och 2017 är författaren tvångsinlagd på en psykiatrisk avdelning, där hon utsätts för upprepade serier ECT-behandlingar, det vill säga elektricitet som framkallar ett slags epileptisk kramp. Behandlingen är vanlig och anses vedertagen för många psykiska åkommor, men forskare är ännu oense om dess effekter och bieffekter. För författaren började liv och minnen försvinna redan medan behandlingarna på »fabriken« pågick.
Linda Boström Knausgårds tredje roman Oktober barn är en ursinnig uppgörelse med psykiatrin men också ett allt mer desperat minnesarbete, en ojämn kamp mot dörrar som slutgiltigt stängs, där barndom, ungdom, äktenskap, föräldraskap och skilsmässa flimrar förbi, och människor och platser träder fram i blixtbelysning. En förtvivlad bok helt utan försvar, en berättelse som i grund och botten bara vill finnas kvar.

Min åsikt:
Briljant, skakande & skickligt skriven!

Vald till månadens bok i augusti 2019.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sherry och stulna juveler för tre gamla damer av Minna Lindgren

Nummer: 10751
Titel: Sherry och stulna juveler för tre gamla damer
Originalets titel: Ehtoolehdon pakolaiset
Författare: Minna Lindgren
Översättare: Ann-Christine Relander
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2014/2019
ISBN: 978-91-1-309182-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Siiri Kettunen vaknade till ett helveteslarm och förstod inte var hon hade hamnat.

Om boken:
De tre gamla damerna Siiri, Irma och Anna-Liisa återkommer här i ett nytt läsäventyr.

Det är en ovanligt varm sommar i Helsingfors och Aftonlunden genomgår en stor renovering. Hela boendet är inplastat och när Anna-Liisa utvecklar en astmatisk hosta från byggdammet börjar Irma fundera på en lösning. Deras granne på Aftonlunden, Ambassadören kallad, har en lägenhet stående i den nedgångna stadsdelen Hakaniemi och där flyttar de tre gamla damerna in så länge som renoveringen pågår. Lägenheten är av det storvulna slaget med barkök, discobelysning och ett gigantiskt badrum med jacuzzi. Som om detta inte vore nog, en ofantlig massa sovrum. De tre gamla damerna ser till få med sig så många av vännerna i kortspelsgänget som möjligt och inom kort lever 90-åringarna i ett kollektiv av det ovanliga slaget med två inhyrda nigerianska kockar som Siiri träffat på marknaden.

Men det är något mystiskt med lägenheten, de får ibland ovälkomna besökare. Vad har egentligen pågått där? Och varför försöker någon sälja juveler till dem?

Sherry och stulna juveler för tre gamla damer är andra boken i serien Aftonlunden.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Rödvin och ett misstänkt mord för tre gamla damer (del1).

Min åsikt:
Rolig, charmig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Renässansringen av Elisabeth Öhman

Nummer: 10750
Titel: Renässansringen
Författare: Elisabeth Öhman
Förlag: Mima
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-8884-542-9
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Mima förlag.

Bokens första mening:
En maskerad man klädd i en heltäckande, blå dräkt spränger fram över de skotska hedarna.

Om boken:
En junidag 1562 galopperar den mystiske Mr Walker in i kungaborgen Palace of Holyroodhouse i Edinburgh och friar till drottning Maria Stuart av Skottland. Walker erbjuder drottningen en ring, vars krona är formad som en dödskalle.

Fyrahundra år senare försätter denna dödskallering Aron Pettersson i en rejäl knipa. Arons passionerade förhållande till klockor drar in honom i ett äventyrligt händelseförlopp där en märklig Londonvåning, en faster med hemlighetsfulla drivkrafter och drottning Elizabeth II:s guldgnistrande slottsklockor spelar en avgörande roll.

Renässansringen är andra boken i trilogin Timeliness.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Drottningklockan (del 1).

Min åsikt:
Underhållande, spännande & lysande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sommaren hon aldrig glömde av Nikola Scott

Nummer: 10749
Titel: Sommaren hon aldrig glömde
Originalets titel: Summer of Secret
Författare: Nikola Scott
Översättare: Annika Sundberg
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-7545-791-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag kan hitta Summerhill var som helst på en karta.

Om boken:
Augusti 1939 i Cornwall. Unga Madeleine längtar efter sin syster som har varit ute på långresa i Europa. När systern äntligen kommer hem anländer hon i sällskap med sin nyfunna kärlek. Han charmar alla utom Madeleine. För vem är han egentligen?

Långt senare i livet möter Madeleine den unga och gravida Chloe. Hon borde njuta av livet som blivande mor men är istället skräckslagen för de nya sidor som hennes make visar. Successivt börjar de två kvinnorna koppla ihop det förflutna med nutiden, vilket driver Chloe till ett drastiskt beslut.

Min åsikt:
Gripande, charmig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Dockliv: grå melankoli av Erik Axl Sund

Nummer: 10748
Titel: Dockliv: grå melankoli
Författare: Erik Axl Sund
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7037-707-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Ordfront.

Bokens första mening:
Tåget går först genom en tunnel och sedan ut på den längsta bro hon sett.

Om boken:
Kevin Jonsson möter 16-åringarna Nova och Mercy när han utreder ett fall av sexhandel på nätet, där en person kallad Dockmästaren använt sig av falska identiteter för att tvinga till sig bilder och filmer på unga flickor. Strax därefter rymmer flickorna från HVB-hemmet där de bor och i jakten på dem börjar Kevins värld rasa samman.

Dockliv är den fristående andra delen i Melankoli-serie.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Glaskroppar (del 1).

Min åsikt:
Lysande, mörk & fascinerande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.