En enda gnista av Jodi Picoult

Nummer: 11306
Titel: En enda gnista
Originalets titel: A Spark of Light
Författare: Jodi Picoult
Översättare: Tove Janson Borglund
Förlag: Louise Bäckelin
Utgivningsår: 2018/2020
ISBN: 978-91-7799-154-0
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från LB förlag.

Bokens första mening:
Centret hukade i hörnet vid Juniper och Montfort bakom järngrindar, likt en gammal bulldogg van att bevaka sitt territorium.

Om boken:
Det är en varm höstdag, som så många andra, och allt är som vanligt på kvinnokliniken Centret. Plötsligt bryts det sena förmiddagslugnet av en desperat och beväpnad man som stormar in och öppnar eld. Snart har situationen utvecklats till ett gisslandrama.

Hugh McElroy, en gisslanförhandlare, rusar till platsen, spärrar av området och börja planera för hur han bäst tar kontakt med förövaren. När hans mobil vibrerar kastar han ett öga på skärmen och fylls med en plötslig fasa – hans femtonåriga dotter Wren befinner sig inne i kliniken.

Det är en salig blandning människor som nu är fast innanför dörrarna. En sjuksköterska som måste övervinna sin egen panik för att rädda en skadad kvinna. En doktor som utför arbetet inte trots, men på grund av sin tro. En anti-abortdemonstrant, förklädd som patient, som nu kommit ansikte mot ansikte med ytterligheten av det raseri hon själv känt. En ung kvinna som kommit in för att avsluta sin graviditet, och den frenetiske gärningsmannen som kräver att bli hörd.

Min åsikt:
Stark, spännande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Kretsloppsköket med nollavfall av Katie Elzer-Peters

Nummer: 11305
Titel: Kretsloppsköket med nollavfall – återodla rester av grönsaker, frukter, frön och stjälkar
Originalets titel: No-Waste Kitchen Gardening – Regrow Your Leftover Greens, Pits, Seeds, and More
Författare: Katie Elzer-Peters
Översättare: Gunbritt Geijer & Elisabeth Tauvon
Förlag: Louise Bäckelin
Utgivningsår: 2018/2020
ISBN: 978-91-7799-154-0
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från LB förlag.

Bokens första mening:
Vår kultur har utvecklats från nybyggar- och bondsamhällets självhushållning och återbruk, över krigsårens ransoneringar till efterkrigstidens bekvämlighetsdrivna konsumtionssamhälle som lämnar efter sig ett sopberg av förbrukade burkar, flaskor, plastpåsar …

Om boken:
Det är dags att sluta slänga morotsstumpar, korianderkvistar, gamla salladshuvuden och kålstjälkar. Kretsloppsköket innehåller allt du behöver veta för att ditt köksavfall ska förvandlas till nya och goda råvaror.

– Njut av färska grönsaker och kryddor när som helst
– Minska ditt matsvinn
– Spara tid och pengar
– Lär dig mer om trädgårdsodling
– Utför roliga experiment tillsammans med barnen

Med hjälp av foton och instruktioner kan du steg för steg se hur det matavfall du brukade kasta i sophinken förvandlas till njutbara växter på din köksbänk.

Min åsikt:
Lärorik, tänkvärd & viktig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Låt spelet börja av Christina Schiller

Nummer: 11304
Titel: Låt spelet börja
Författare: Christina Schiller
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-78353-45-3
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
Torbjörn Ekland stirrade på personen som satt i förhörsrummet och suckade tungt.

Om boken:
Angelique Molin behöver ingen.

På egen hand har hon byggt upp ett framgångsrikt datorspelsföretag, men för att kunna förverkliga en ny spelidé så behövs kapital. Hon får kontakt med Leo Connway, investeraren som behövs för att Angel Games ska kunna växa, och står plötsligt inför ett svårt val. Leo väcker långt ifrån affärsmässiga känslor hos henne vilket inte gör saker lättare. Är det värt att avslöja mer om sig själv än hon någonsin gjort, och låta någon komma nära för att snabbare ta sig framåt, eller kan det rasera allt hon åstadkommit?

Leo är frustrerad. Angelique Molin verkar vara både smart och kompetent, för att inte tala om fängslande. Men han tvivlar på om han ska gå vidare med sin investering. Vad är det företaget försöker dölja? Ju mer han gräver desto närmare kommer han Angelique och känslorna för henne som han försökt att ignorera blir allt svårare att stå emot.

Medan gnistorna flyger mellan Angelique och Leo hotas både företaget och kärleken av det förflutna, som kryper allt närmare ju mer intensiv deras relation blir.

Min åsikt:
Spännande, underhållande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Grävlingen av Fredrik P Winter

Nummer: 11303
Titel: Grävlingen
Författare: Fredrik P Winter
Förlag: Louise Bäckelin
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-7799-151-9
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från LB förlag.

Bokens första mening:
Cecilia Wreede klev försiktigt över källargolvet för att inte kompromettera någon bevisning.

Om boken:
Natten till den 6 november varje år bryter sig seriemördaren som kallas Grävlingen in genom källargolvet till sitt utvalda offers hus. Allt polisen finner på mordplatsen är jordrester och blodspåren där offrets kropp släpats ner i underjorden. Cecilia Wreede är polisen som sitter fast i den omöjliga utredningen och förgäves försöker lösa Grävlingens gåta.

En morgon finner förläggaren Annika Granlund ett jordigt manuskript utanför kontorets dörr. Det verkar vara skrivet av författaren Jan Apelgren, känd för att ha skrivit två succédeckare, innan han försvann spårlöst. Manuset heter Jag är Grävlingen. Det är en slags makaber men välskriven biografi om en seriemördare som lever under marken.

Annika, som kämpar med drömmen om barn och hus i ett krackelerande förhållande, ser en möjlighet att rädda förlaget som är på väg mot ruinens brant. Trots att de inledningsvis är motvilliga ser ledningen till slut inget annat alternativ än att ge ut manuset, trots att det är kontroversiellt. Snart blir Annika själv misstänkt för Grävlingens gärningar, och sakta men säkert glider hon ned i ett mörker hon trott sig ha överkommit som barn.

Vem är Grävlingen? Vem är det som skrivit boken? Och vad är det egentligen som ruvar under jorden?

Min åsikt:
Fascinerande, spännande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ljusklotets mysterium av Tobias Söderlund

Nummer: 11302
Titel: Ljusklotets mysterium
Författare: Tobias Söderlund
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-29-72445-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Välkommen till Vanessas virriga vardag!

Om boken:
Vanessa är alldeles pirrig inför nyårsresan till Gotland. Tillsammans med Martins familj ska hon och pappa bo på Katthamra gård, som sägs vara hemsökt. Dessutom ska pojkvännen Abbe följa med. Hon tar med sig kameran, den som kan filma spöken, trots varningarna hon fått. Kanske kan hon lyckas fånga ett spöke på film igen och bli Youtube-kändis på riktigt! Men resan blir läskig på ett helt annat sätt än väntat. Under en utflykt till Martebo dyker ett stort ljusklot upp från ingenstans. Och när det försvinner är en ur sällskapet borta. Ingen förstår någonting, men kameran har snappat upp något som alla andra missat …

Detta är andra delen i serien Spökkameran.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Prästgårdens hemlighet (1).

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hon vet allt om oss av Kajsa Gordan

Nummer: 11301
Titel: Hon vet allt om oss
Författare: Kajsa Gordan
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-29-72028-0
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Rummet var lika stort som skolsysterns, men utan så mycket saker.

Om boken:
När Corinne ska börja sjuan ser hon sin chans att byta skola och börja om. Bli sig själv igen, och inte Corinne med den döda mamman. Ingen ska få veta hur det ligger till.

En dag upptäcker Corinne och några klasskamrater kuratorns övergivna rum i en del av skolan som är avstängd för renovering. Det börjar som en lek när Corinne tar plats i kuratorns stol. Men det är något med rummet, en stämning, som gör att leken snart övergår i allvar. En efter en kommer de andra tillbaka för att avslöja sina innersta hemligheter för henne. Och Corinne lyssnar och tar emot. För om man är den som försöker hjälpa, behöver man inte tänka på det man själv är ledsen för.

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Fin, fängslande & varm!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Spela roll av Lisa Christensen

Nummer: 11300
Titel: Spela roll
Författare: Lisa Christensen
Förlag: Louise Bäckelin
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-7799-140-3
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från LB förlag.

Bokens första mening:
Man skulle inte kunna tro det när man bara ser henne, men så är det.

Om boken:
Ett feladresserat kärleksbrev från väst hamnar hos den trettonårige Nikolaj i kalla krigets Riga. Nyfiken antar han rollen som den försvunne älskaren och svarar. När han inser att historien håller på att gå honom ur händerna bestämmer han sig för att försöka hitta brevens rätte mottagare.

Invandrare, utvandrare, svensk, utlandssvensk… Élodie har lämnat Sverige för att inte bara se ut som en invandrare utan också bli en – på riktigt. I samtida London kan hon bli vem som helst och ingen alls. Men ett samtal från Sverige leder till ett livsavgörande beslut där hon tvingas förhålla sig till sitt arv.

Den amerikanske soldaten William deserterar från Vietnamkriget och USA och hamnar i Sovjetunionen där han rekryteras av KGB. Han tränas inför ett uppdrag han inte vet något om. För att överleva måste han ge upp sin identitet och bli någon annan. Vem det är upptäcker han dag för dag.

Tre berättelser flätas samman i denna sinnrikt konstruerade roman där identitet, rollspel, rasism och en borttappad kärlekshistoria löper som en röd tråd. Med svärta och humor skildras hur världshändelser formar och fångar enskilda människors liv, liksom hur skilda livsöden hänger samman på oanade sätt.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & välskriven debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Korridorer – 12 noveller om högstadiet av Ester Roxberg & Moa Eriksson Sandberg

Nummer: 11299
Titel: Korridorer – 12 noveller om högstadiet
Författare: Ester Roxberg & Moa Eriksson Sandberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-29-71980-2
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Första gången jag verkligen lade märke till henne var i skolbussen.

Om boken:
Nu har du ju chansen, du ville ju hångla med honom sa du! Ska du inte bjuda upp?
Jag fattade inte att hon drev med mig.
Kom igen då , sa hon och knuffade till mig.
Jag bet mig i underläppen så hårt att det sved. Sedan tog jag ett djupt andetag och gick fram till honom.

Att på hemkunskapen få impulsen att sticka kniven i klassens plågoande och göra sig av med honom för gott. Att bli tokdumpad i en relation där man trodde att kärleken skulle vara för evigt. Att åka på semester med sin bästa vän och inse att ens liv inte är så lika som man hade trott …

Tolv berättelser om högstadiet som vränger och kränger och skaver. Om kärlek, vänskap och hjärtesorg. Om rasism, klass och revansch. Om hemligheter, skam och jublande lycka.

Ålder 12-15 år.

Min åsikt:
Gripande, starka & välskrivna!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Klar himmel av Kristin Fägerskjöld

Nummer: 11298
Titel: Klar himmel
Författare: Kristin Fägerskjöld
Förlag: Louise Bäckelin
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7799-107-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
”Farfar måste ha varit riktigt tjusig i den här”, säger Sofia och tittar ner i den ena av de två bruna, gamla koffertar som ligger öppnade på köksbordet.

Om boken:
Det är tidigt 1940-tal i Stockholm. Sekreteraren Karin bär på mörka upplevelser som konstant gör sig påminda. Hon verkar vara den enda som inte bidrar till att förkorta kriget, så när hon får frågan om hon vill vara hemlig kurir tvekar hon inte en sekund.

Violet har tre söner. Hennes yngste befinner sig i Oxford för studier när Hitler börjar bomba Storbritannien och hon blir utom sig av oro. En stormig aprilnatt lämnar hon det trygga livet i Sverige och reser i hemlighet för att träffa honom.

Léonie gör sin plikt som lotta i det brittiska flygvapnet. På flygbasen är döden ständigt närvarande och hon vågar därför inte släppa folk inpå livet. Men allting förändras när hon en dag håller på att köra över någon med sin cykel.

Sextio år efter andra världskrigets slut hittar Karin en koffert på vinden, med ett obehagligt innehåll som väcker gamla minnen till liv. Samtidigt dyker ett brev upp, som aldrig nådde sin mottagare 1945 och Karin bestämmer sig för att en gång för alla gå till botten med hur allting hänger ihop.

Min åsikt:
Fantastisk, stark & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mojängen av Martin Widmark & Emilia Dziubak

Nummer: 11297
Titel: Mojängen
Författare: Martin Widmark
Illustratör: Emilia Dziubak
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-7803-659-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det är några dagar före julafton.

Om boken:
Rutger och Valter är två bröder som bor tillsammans. Rutger är uppfinnare, och en dag uppfinner han tidernas bästa uppfinning; en liten mojäng som städar, diskar och tar hand om alla tråkiga tidskrävande hushållssysslor!

Och mojängen visar sig verkligen vara effektiv.

Men när huset är städat och disken är diskad så flyttar mojängen mer och mer fokus över till de båda bröderna. De måste äta mindre mat! De måste sluta tro på tomten! Och framförallt måste de komma ut ur huset och ta lite promenader i den friska luften!

Alldeles för sent inser de båda bröderna att de genom att försöka städa bort allt jobbigt i hemmet, i själva verket håller på att städa bort sig själva…

Ålder 3-6 år.

Min åsikt:
Underhållande & spännande med fina illustrationer!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.