Förlorad barndom av Kathleen O´Malley

Nummer: 277
Titel: Förlorad barndom
Författare: Kathleen O´Malley
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN: 91-46-21438-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Irland 1950. Kathleen är bara åtta år och bor tillsammans med sin ensamstående mamma och två systrar i Dublins slum. När hon blir våldtagen av en granne dras hela familjen in i en rättegång och myndigheterna får ögonen på familjen O´Malleys torftiga hemförhållanden. Kathleen och hennes systrar tas brutalt ifrån sin mor och placeras i en ökänd klosterskola som drivs av den katolska nunneorden Sisters of Mercy.
I Förlorad barndom berättar Kathleen om sina tio år hos nunnorna; om deras hårda regim, om det dagliga lidandet och utsattheten, om ensamheten och känslan av skam och skuld.
Kathleen blev slagen och förödmjukad till den grad att hon kände sig värdelös och försökte göra sig osynlig. Hennes utbildning var undermålig; istället för att studera sattes hon att skrubba golv, sköta tvätten och arbeta på fälten klädd i trasor. Livet var grymt – och liksom de andra flickorna blev hon också grym…

Min åsikt:
En berörande berättelse om livet för många barn på Irland, att bli placerad i nunnornas vård. Det är stark, den är smärtsam och den är hemsk, men det är en riktig styrkeberättelse.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar