Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind

Vägen mot BålbergetNummer: 2252
Titel: Vägen mot Bålberget
Författare: Therése Söderlind
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2013
ISBN:
978-91-46-22215-6
Betyg:
4 av 5

 

Om boken:
En sensommardag 1975 går Jacke och hans tonårsdotter Veronica upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barbdomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen.
Malin växer också upp i Nyland nära älvens utlopp i havet. Året är 1674 när hon rannsakas för trolldom. I fängelset tänker hon på sitt liv och på hur hon alltid fått kämpa mot mäns förtryck. Hon vändas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång.
Ett av ögonvittnena som pekar ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket – inte minst om Malins dotter. Men gränsen mellan lek och allvar suddas ut när en äldre pojke dyker upp och berättar om en annan värld och om de krafter och väsen som befolkar den. Plötsligt finner sig Olof indragen i en fruktansvärd rättsprocess där ingen bemödar sig om att skilja mellan fantasi och verklighet.

Vägen mot Bålberget spänner en båge över tiden. Det är en roman om fyra människor – fyra öden – en bygd.

Min åsikt:
Stark fängslande och mycket bra.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Ett svar på “Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind“

  1. […] som bloggat om boken är Sladdertackans bokblogg och Jennies boklista. Det finns också ett intressant klipp från SVT här. Där hittar ni också autentiska bilder […]

Lämna ett svar