Svinalängorna av Susanna Alakoski

Nummer: 326
Titel: Svinalängorna
Författare: Susanna Alakoski
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-0-011033-7
Betyg: 5 av 5Om boken:

Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag.

Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna.

De brandgula trevåningshusen blir en samlande plats för Susanna Alakoskis roman om Leena, som klarögt och fartfyllt berättar om sig själv, sina föräldrar och grannar och alla de dråpliga och drastiska händelser som utspelar sig runt henne. Men skrattet fastnar i halsen när denna barndomsskildrings verkliga karaktär börjar skönjas.

Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande ryck mellan perioder av skenbar ordning och fullkomligt kaos, och när boken är slut har vi tagit del av en skakande berättelse om klassamhälle och barns utsatthet och överlevnadskraft.

Min åsikt:
Den här boken vann 2006 års Augustpris för bästa svenska skönlitterära bok.

Jag gillar den här boken, just för att den känns så äkta. Det händer mycket hemskt i den här boken men den visar även en stor styrka på vissa nivåer.

Läs den!

Vald till månadens bok i december 2006.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

2 svar till “Svinalängorna av Susanna Alakoski“

  1. […] Jag hade svårt att mig igenom boken vilket gjorde mig väldigt besviken eftersom jag älskade Svinalängorna. Jag tappade liksom tråden flera gånger, dock tycker jag att ämnet i grunden är […]

  2. […] du kan vinna är: Pocket: Svinalängorna av Susanna Alakoski Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski I det tysta av Vicky Jaggers När jag fyller 40 […]

Lämna ett svar