Trollslag av Charlotte Glaser Munch

TrollslagNummer: 2588
Titel: Trollslag
Originalets titel: Trylleslag
Författare: Charlotte Glaser Munch
Översättare: Mona Eriksson
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2001/2003
ISBN: 91-29-65715-6
Betyg: 5 av 5

 

Bokens första mening:
Hon får syn på den med en gång, boken på kistlocket.

Om boken:
Kaya, 16 år, känner sig ensam och övergiven sedan mamman dog för ett år sedan. Det är så mycket hon behöver prata om.

”Mamma min!” skriver Kaya i sin dagbok. ”Jag saknar dig. Ibland är det alldeles omöjligt att klara av livet på egen hand …”
Pappan har nog av sin egen sorg. Kaya har ingen annan än dagboken att anförtro sig åt. Där berättar hon om sina kompisar och om killar, om sin saknad och längtan efter mamman, som bara försvann när Kaya behövde henne som mest. Kanske det är hennes fel att mamman dog. Kaya slutar nästan att äta, inleder ett destruktivt förhållande med en kille som egentligen är helt fel för henne.

”Käraste min mamma! Hjälp mig. Jag sjunker. Enda anledningen till att jag orkar lyfta pennan är att det är en länk till dig. Ordna med ett trollslag som vänder på allting …”

Men så småningom kommer Kaya till insikt om att hon måste gå vidare. Fokusera på sig själv, kunna minnas sin mamma utan att hela tiden tänka på att hon aldrig kommer tillbaka. ”Jag vill leva. Trots att du är död, min älskade och enda mamma.”

Min åsikt:
Stark & gripande!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Kommentera