Montecore: en unik tiger av Jonas Hassen Khemiri

Nummer: 355
Titel: Montecore: en unik tiger
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-1-301546-x
Betyg: 3 av 5


Om boken:

I Montecore får författaren Jonas Hassen Khemiri, som nyss blivit klar med Ett öga rött, ett mail ifrån Kadir. Denne presenterar sig som barndomskamrat till Jonas far, och på en mycket säregen och rolig hemmagjord fransk-arabisk svenska uppmanar han Jonas att den här gången ägna sig åt ett värdigare ämne, nämligen att skriva en bok om fadern, den berömde fotografen. Jonas börjar skissa på en sådan historia, vilket väcker många minnen till liv från barndomen. Kadirs språkligt minst sagt innovativa brev om uppväxten i Tunisien blandas med Jonas minnen från sin egen barndom, och i växlingen mellan dessa båda temperament och språk – som till slut nästan formas till en kamp – växer en berättelse fram om att komma till och växa upp i ett land där tolerans och mångfald är honnörsbegrepp, men där rasism och främlingsfientlighet är en del av vardagen.

När vi närmar oss slutet har Ny demokrati valts in i riksdagen, och i Stockholm går en mördare lös, en mördare med sitt lasersikte inställt enbart på invandrare.
Men något är lurt med denne ständigt brevskrivande Kadir, som alltmer ihärdigt försvarar Jonas pappas handlande. Vem är han? Och vad blev det egentligen av Jonas pappa?

Min åsikt:
Jag har inte läst hans tidigare bok Ett öga rött utan började med den här då den var en av böckerna vi skulle läsa i den bokcirkel som jag är med i.
Det tog 80 sidor för mig att komma in i boken och liksom få grepp om handlingen, jag var rätt förvirrad i början. Huvudpersonen heter detsamma som författaren och ibland undrar man om det är en självbiografisk bok men så är det tydligen inte enligt författaren själv.
Men historien är väldigt intressant.
Språket är dock en aning komplicerat, vilket jag antar även är positivt, men det är lite svårt att hänga med ibland, tycker jag. Men samtidigt är det språket som gör mycket av boken.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar