En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek

En mörk strimma av ljusNummer: 3453
Titel: En mörk strimma av ljus
Originalets titel: Ra’ihat al qirfat
Författare: Samar Yazbek
Översättare: Marie Anell
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2008/2013
ISBN: 978-91-7037-731-0
Betyg: 5 av 5

 

Bokens första mening:
Det var den sneda ljusstrimman.

Om boken:
Sent en kväll ser Hanan ett ljussken under sin makes sovrumsdörr. Hon öppnar den och får syn på sin åldrige make och sin älskade tjänsteflicka Alya tillsammans i sängen. Förblindad av ilska och raseri slänger Hanan ut Alya ur huset mitt i natten.
Alya, ännu inte tjugo år gammal, har varit Hanans tjänsteflicka i över åtta år. Hon växte upp i slummen och har inte hört av sin familj sedan den dag då hennes far i utbyte mot en summa pengar tog med henne till huset. Nu närmar hon sig sina uppväxtkvarter igen och minnena sköljer över henne. Våldtäkterna, slagen, den ständiga stanken av sopor. Och hon kommer på sig själv med att trots allt sakna Hanans kärlek och tryggheten i huset.
Samtidigt drabbas Hanan av panik över vad hon gjort. Hon inser att hon har levt ett privilegierat liv men att det har saknat innehåll, saknat kärlek. Tills hon träffade Alya som hon gjorde till sin tjänsteflicka på dagarna och älskarinna på natten.

Min åsikt:
Stark & gripande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar