Ett halv ark papper av August Strindberg

Ett halvt ark papperNummer: 4137
Titel: Ett halvt ark papper
Författare: August Strindberg
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7742-253-2
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Sista flyttlasset hade gått; hyresgästen, en ung man med sorgflor på hatten vandrade ännu en gång genom våningen för att se om han glömt något.

Om boken:
Till Bakhålls urvalsvolym har vi valt ut nio sådana texter:
Ett halvt ark papper – en ung man går ett sista varv genom en lägenhet som har tömts på allt innehåll och upptäcker ett papper med telefonnummer som sitter fastnubbat på väggen i hallen. Medan hans blick löper över siffrorna minns han de gångna åren, hur han träffade sin hustru, den första lyckliga tiden, allt de gjorde tillsammans, problemen som tillstötte – och så katastrofen. Novellen är kort men innehåller oerhört mycket, ett helt livsdrama infångat på två sidor.
Fotografi och filosofi – ett av Strindbergs favoritteman: det eviga tjatiga tjafsandet individer emellan. Det ska bråkas om allt, det den ene uppfattar som vitt envisas den andre med att kalla svart.
Brist på förståelse – en kort text med mycket Strindberg i. Strindberg hade alltid tillspetsade åsikter och gillade att fäktas. Samtidigt menade han att diskussioner ytterst sällan leder någon vart.
Scen från Helvetet – Strindbergs samtliga tre äktenskap havererade och som så ofta sker kom barnen i kläm, barnen ”som ingen skuld ägde”, vilket plågade honom oerhört.
I vindskontoret – den frånskilde mannen rotar bland undanställda prylar på vinden och tänker tillbaka på äktenskapet som gick i kras trots att de älskade varandra.
Måste – om en inbiten ungkarl som efter många år av enformig ensamhet på hyresrum och måltider ”på källare” hittar kärleken.
Skräddarns skulle ha dans – om ett byoriginal till skräddare, en tärd och eländig krumelur, puckelryggig, ändå levnadsglad och fullifan.
En begravning – om en kontorist med orimlig försörjningsbörda, lönen räckte förstås dåligt, han måste ständigt jobba över, han arbetade tills det brast – en hel romanhandling inpressad i en kort novell.
Jubal utan Jag – om vintapparen som blir operasångare men saknar den ”järnstång i ryggen som håller människan upprätt att hon icke faller ner på de fyra” – även här en hel romanhandling inpressad i en novell.


Min åsikt:

En samling bra & intressanta noveller!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar