Levande död av Mikael Ressem

Levande dödNummer: 4412
Titel: Levande död
Författare: Mikael Ressem
Förlag: Orda
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7553-913-3
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Känslan var fascinerande.

Om boken:
Midsommarafton. Semester, rosévin och färdigmarinerade flintastekar. Gävle är hetare än vanligt och sommaren har intagit den annars rätt trista vardag som de flesta upplever i en småstad som ingen vill åka till.

En ung kvinna hittas inlindad i en filt på en dammig trottoarkant i den södra delen av staden. Kort därefter avlider hon med skyhöga levervärden och spår av paracetamol, den verksamma substansen i Alvedon. Hon har ett stickmärke i vänster armveck och inga minnen av de två senaste dygnen. Levande lämnas hon tillbaka till sina anhöriga för att kort därpå dö med en förgiftad lever som ingen kan göra något åt.

Erik Sandström, en livstrött ambulanssjuksköterska med ett eskalerande tablettmissbruk. Han vill helst inte vara på jobbet, eller någon annanstans. Motvilligt får han hämta kvinnan som han snabbt avfärdar som en hopplös missbrukare. Men det är något som inte stämmer.

Hans vän, ordningspolisen Patrik Andréasson, kan inte släppa tanken på att någon kan ha fört bort den unga kvinnan och med tvång gett henne läkemedlet mot hennes vilja, som en utstuderad plan för att skada där det skadar mest. För att få hennes familj att lida.

När ytterligare en ung människa, den här gången en man försvinner, kan Patrik inte hålla sig tillbaka. Trots att hans far, den kände kriminalkommissarien, avfärdat fallen som olyckliga omständigheter känner han sig tvungen att gå till botten med vad som har hänt.

Erik presenterar honom för Tomas, en av Eriks mer tveksamma kamrater. Tomas är fenomenal på vissa specialområden, men han har en del brister i att klara av sociala situationer som dyker upp.

Tillsammans med Erik och den minst sagt annorlunda Tomas ger sig Patrik ut på jakt efter Gävles första seriemördare. En mördare som försöker säga något, som vill visa hur lidande ser ut och som rör sig närmare och närmare.

Tjugo år tidigare, på ett sjukhus i samma län, utspelar sig en händelse som för alltid förändrar livet för de inblandade. Alla vill glömma, men alla kommer ihåg.

Min åsikt:
Mycket bra & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar