Sommarbarn av Katerina Janouch

Nummer: 413
Titel: Sommarbarn
Författare: Katerina Janouch
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2007
ISBN 10: 91-642-0238-0
ISBN 13: 978-91-642-0238-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Prag på sextiotalet är en levande, myllrande stad. Här växer Katia upp i en kärleksfull familj med många vänner. Dagarna fylls av lekar och de oändliga somrarna tillbringas på landet hos en älskad farmor. Livet är ljust och sorglöst.
Men tillvaron förändras när sovjetmakten intar landet 1968. Katias pappa kämpar mot den nya regimen och tillvaron blir otrygg, med säkerhetspoliser och avlyssnade telefoner. Livet blir mörkt och tungt allvar.
Tjockoslovakien förvandlas till ett land där de inte längre är välkomna. Familjen tvingas lämna det gamla livet bakom sig och hamnar så småningom i Stockholm. Där, i den grå betongförorten, blir utanförskapet smärtsamt tydligt. Den elvaåriga Katia utsätts för mobbing och får kämpa för att accepteras av de andra barnen. Vändpunkten kommer under några sommarveckor hos en familj på landet där hon ska få chansen att bli svensk på riktigt.

Min åsikt:
Boken är en barndomsskildring från författarens eget liv. Den är otroligt berörande tycker jag.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar