Mina hjältinnor: eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket av Samantha Ellis

Mina hjältinnor: eller vad jag lärt mig av att läsa för mycketNummer: 5790
Titel: Mina hjältinnor: eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket
Originalets titel: How to Be a Heroine
Författare: Samantha Ellis
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2014/2015
ISBN:
978-91-0-014337-4
Betyg:
4 av 5

Bokens första mening:
För några somrar sedan var jag ute på hedarna i Yorkshire och gnabbades (om det svindlande) med min bästa kompis om huruvida det var bäst att vara Jane Eyre eller Cathy Earnshaw.

Om boken:
Vem skulle du helst vilja vara – Cathy Earnshaw eller Jane Eyre?
Efter en utflykt till heden där hennes favoritroman Svindlande höjder utspelar sig, börjar Samantha Ellis läsa om sin uppväxts favoritböcker. Gemensamt för dem är att de alla har en kvinnlig huvudperson som Samantha på olika sätt identifierat sig med under sin uppväxt. Lizzy Bennet (Stolthet och fördom) står inför hotet att behöva gifta sig med någon hennes familj valt åt henne – det gäller även Samantha, som kommer från en irakisk-judisk familj i London. Anne på Grönkulla är fortfarande ett föredöme med sin fantasi och skaparlust, Scarlett O’Hara lärde henne mycket om självständighet, Sylvia Plath var ett sällskap under tunga år i Cambridge, Lucy Honeychurch (Ett rum med utsikt) fick henne att våga satsa på konsten. Samantha läser Twilight och funderar över om en kvinnas alternativ verkligen är att gifta sig eller dö, hon tänker på knapplösa knull i Rädd att flyga och hon får en ny idol i Sheherazade från Tusen och en natt.
Samantha inser till sist att hon nog är en Jane ändå, snarare än en Cathy, men framför allt inser hon att hur mycket hjälp vi än får av romaner är det våra egna liv vi lever. ”Det var inte bara mina hjältinnor jag läste om – jag läste berättelsen om mitt liv.”

Min åsikt:
Väldigt intressant!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar