Det är Ales / Sömnlösa av Jon Fosse

Det är Ales / SömnlösaNummer: 6139
Titel: Det är Ales / Sömnlösa
Originalets titel: Det er Ales / Andvake
Författare: Jon Fosse
Översättare: Urban Andersson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2004/2007/2010
ISBN: 978-91-0-010593-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag ser Signe ligga där på soffan i rummet och hon ser på allt det vanliga, det gamla bordet, spisen, vedlåren, den gamla panelen på väggarna, det stora fönstret mot Fjorden, hon ser på det utan att se, och allt är som det har varit, ingenting har förändrats, men ändå är allt förändrat, tänker hon…

Om boken:
I Det är Ales möter vi Signe som sörjer och minns sin man Asle, som tjugo år tidigare försvunnit på sjön. Och i hennes minne träder också en annan Asle i familjen fram, en liten pojke som 1897 dog drunkningsdöden.
Sömnlösa är Fosses variation över Josef och den havande Maria. Miljön är än en gång Vestlandets dramatiska kustlandskap, mannen heter än en gång Asle, och han och hans Alida söker sig till staden Björgvin (Bergen) för att hitta ett ställe där Alida kan föda sin son.

Min åsikt:
Fantastiskt bra med starkt språk!
(Sömnlösa hade jag läst tidigare i Trilogin.)

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar