Tjuven & kärleken av Jean Genet

Tjuven & kärlekenNummer: 6141
Titel: Tjuven & kärleken
Originalets titel: Notre-Dame des Fleurs
Författare: Jean Genet
Översättare: Nils Kjellström
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 1944/2015
ISBN: 978-91-7499-609-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Weidmann kom in i eftermiddagsupplagorna en septemberdag lik den då namnet Notre-Dame des Fleurs blev känt.

Om boken:
Tjuven och kärleken skrevs i fängelse 1942, på den bruna papp som fången Jean Genet förväntades göra påsar av. Romanens hjälte och hjältinna är Divine, som introduceras med sin död och begravning. Innan hon dog, av lungsot, levde hon i en vindskupa med utsikt över Montmartres kyrkogård. Hit tog hon sina älskare från Paris undre värld; ett persongalleri ur Genets eget liv.
Berättarstilen är beat för de dömda. Genet inverterar kristen moral med helgonförklaringar av mördare och hallickar. Ondska bemöts med en poetisk kärlek som aldrig förklarar sig. Det är världens räddning enligt Genet, tvetydigt benämnd: une marche vers l’homme.

Min åsikt:
Bra & intressant men lite svårläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar