Modellsommar av Paulina Porizkova

Nummer: 469
Titel: Modellsommar
Författare: Paulina Porizkova
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-518-4899-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Modellsommar är berättelsen om Jirina Radovanovicova, en femtonårig svensk tjej vars tjeckiska invandrarbakgrund gjort henne till skolans mobbningsoffer. Hennes tillvaro kompliceras ytterligare av en frånvarande pappa och en nyckfull och okänslig mamma.
Men en dag förändras Jirinas liv totalt: till sin stora förvåning och glädje – och klasskamraternas stora förtret – blir hon uyvald av en modellagentur att jobba i Paris över sommaren.
Modellivet är dock inte alltid så enkelt som det verkar, glamouren som visas upp på modemagasinens högblanka sidor föregås av kränkningar, svett och beräknande dubbelspel. Att ständigt få sin kropp utvärderad och utsättas för sliskiga fotografer och spydiga modellkollegor blir Jirinas nya vardag och hon tvingas växa upp snabbt för att klara av den stenhårda konkurrensen i en värld där ätstörningar, drogmissbruk och sexuella trakasserier är lika vanligt som champagne, fester och haute couture.
Under sin tid i Paris träffar Jirina sin första stora kärlek och när hennes förvandling från ful ankunge till svan till sist blir fullbordad ställs hon inför ett svårt beslut: Hur mycket är hon egentligen beredd att offra för modellkarriären?

Min åsikt:
Det är väldigt intressant att läsa en roman om livet för en flicka vars liv förändras så drastiskt, och se henne växa med det.

Jag ville inte sluta läsa.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar