Karens många ansikten av Richard Baer

Nummer: 529
Titel: Karens många ansikten
Författare: Richard Baer
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-37-13216-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Första gången Karen Overhill besöker psykiatrikern Richard Baer klagar hon över depression och diffusa smärtor. Först efter fyra år sker det verkliga genombrottet i behandlingen när Claire, sju år, skriver ett brev ”inifrån” Karen.

Hej dr Baer,
Jag heter Claire. Jag är 7 år gammal. Jag bor inuti Karen. Jag lyssnar på er hela tiden. Jag vill prata med er, men jag vet inte hur man gör. Jag leker med James och Sara och jag sjunger också. Jag vill inte dö. Kan ni hjälpa mig att knyta skorna?
Claire

Gradvis förstår Baer att Karen utsatts för så bestialiska övergrepp att hennes inre har splittrats i en rad olika delpersonligheter. Inte mindre än sjutton olika versioner av Karen framträder under behandlingens gång – barn, vuxna, män och kvinnor, alla med en egen historia att berätta och minnen att hantera.
Baer står inför sitt yrkeslivs största utmaning när han ger sig i kast med att bringa reda i sin patients kaotiska själsliv, och han fascineras alltmer vartefter pusselbitarna faller på plats.

Min åsikt:
En stark och berörande sann historia om Karen som lider av multipel personlighetsstörning.
Sakerna som hon utsatts för och som gjort att de olika personligheterna skapats är otroligt hemska och svåra att läsa om.
Men att följa Karen (och de olika personligheterna) och dr Baers möten och till sist kunna se Karen bli en helhet är väldigt fascinerande.

En otroligt bra bok!!!

Vald till månadens bok i april 2008.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Ett svar på “Karens många ansikten av Richard Baer“

  1. Älskade den boken när jag läste den. Fascinerande hur psyket egentligen kan reagera på ett sånt sätt som ’Karens’ gjorde när hon utsattes för diverse övergrepp som liten. Helt otroligt att ’dom’ hade en egen ordning där i hennes huvud och allt var så organiserat.
    Helt otroligt att det faktiskt har hänt.

    Katja

Lämna ett svar