Levande och döda av Han Kang

Levande och dödaNummer: 7755
Titel: Levande och döda
Författare: Han Kang
Översättare: Eva Johansson
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2014/2016
ISBN: 978-91-27-14907-6
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
”Det ser ut att bli regn”, muttrade du för dig själv.

Om boken:
”Levande och döda” börjar med ett stort antal mänskliga kroppar uppradade längs väggen i en gympasal. Det stinker i värmen, uppsvällda tår sticker ut under lakanen »som tjocka stumpar ingefära«. Det är 1980, platsen är Kwangju i Sydkorea. Hundratals studenter som protesterat mot regimen har just mördats av militären i en massaker. I massan av dödade unga människor vandrar en pojke, Dong-ho, omkring. Han letar efter sin vän. När han hittar honom, kommer han då att vara levande eller död? Och vad händer med själen hos den kropp som slutar leva?

I en serie länkade episoder som rör sig från 1980 fram till vår tid, gör berättaren nedslag i ett samhälle präglat av censur och skräckfylld tystnad. Samtidigt finns hela tiden en mäktig drivkraft att minnas, berätta och ge mänskligheten tillbaka till dem som berövats den.

Min åsikt:
Stark, fantastisk & välskriven!

Vald till månadens bok i december 2016.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar