Kristin Lavransdotter 1 Kransen av Sigrid Undset

Nummer: 8329
Titel: Kristin Lavransdotter 1 Kransen
Originalets titel: Kristin Lavransdatter. Kransen
Författare: Sigrid Undset
Översättare: Gun-Britt Sundström
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 1920/2016
ISBN: 978-91-1-305960-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Vid skiftet efter Ivar Gjesling den yngre på Sundbu år 1306 tillföll hans jordagods i Sil dottern Ragnfrid och hennes husbonde Lavrans Björngulfsson.

Om boken:
”Det året Kristin fyllde femton år på våren stämde Lavrans Björgulfsson och riddar Andres Gudmundsson av Dyfrin möte på Holledis ting. De avtalade då att Andres andre son, Simon, skulle fästa Kristin Lavransdotter och få Formo, som var herr Andres arvegård på mödernet.”

Kristin Lavransdotter är Sigrid Undsets stora historiska romantrilogi som utspelas i Gudbrandsdalen på 1300-talet. I den första delen, Kransen (1920), följer vi den unga Kristin som blir lovad till faderns vän Simon Darre. Men under sin tid som ungsyster i klosterskolan råkar hon en dag illa ut och räddas i sista stund av den stilige riddaren Erlend. Kristin blir förälskad, trots att den högättade unge mannens rykte är tvivelaktigt och att deras förhållande riskerar att få våldsamma konsekvenser för deras respektive familjer.

Min åsikt:
Intressant & fängslande men svårläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar