Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

Nummer: 78
Titel: Låt den rätte komma in
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-7037-019-2
Betyg: 5 av 5Om boken:

Naturligtvis finns det inga vampyrer i Blackeberg. Bara en massa vanliga människor som stretar med sina vanliga liv. Eller…?

Det är vinter 1981 i folkhemsförorten nordväst om Stockholm. Människorna strömmar på och av tunnelbanan, i källarförråden sniffar tonåringar lim och på kinakrogen hänger det gamla vanliga alkisgänget. Allt medan medierna fylls av sensationella rapporter om en rysk u-båt som gått på grund i Karlskrona.

I ett av hyreshusen sitter tolvårige Oskar och läser skräcknoveller. Han drömmer om att bli en hämnare. Att äntligen slippa gå till skolan och förnedras av sina plågoandar.

En dag har en pojke mördats på ett chockerande brutalt sätt i närbelägna Vällingby. Precis samtidigt har Oskar fantiserat om att döda mobbaren Jonny och han får ett ögonblick för sig att han har makt att få oerhörda saker att hända.

Livet i Blackeberg ska snart förändras, människor dras in i en okänd och ond virvel. Men för Oskars del sker något viktigare. Han möter den första kärleken – en nyinflyttad flicka som heter Eli. Men det är något egendomligt med henne.

Min åsikt:
Det här är en mycket stark skräckroman, som trollbinder på ett fängslande sätt.

Otroligt bra!

Vald till månadens bok i juni 2005.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar