Ta himmelriket med våld av Flannery O’Connor

Nummer: 9046
Titel: Ta himmelriket med våld
Originalets titel: The Violent Bear It Away
Författare: Flannery O’Connor
Översättare: Görgen Antonsson
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 1960/2016
ISBN: 978-91-7742-455-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Francis Marion Tarwaters morbror hade bara varit död en halv dag när pojken söp sig så full att han inte kunde gräva färdigt graven och Buford Munson, en svart man som hade kommit för att fylla på ett lerkrus, fick gräva klart den och släpa liket från frukostbordet där han ännu satt och begrava honom på ett anständigt, kristet vis, med Frälsarens symbol vid huvudändan av graven och med tillräckligt mycket jord ovanpå för att inte hundarna skulle gräva upp honom.

Om boken:
Tarwaters födelse blev dramatisk. Hans höggravida mor dog i en våldsam bilkrasch och en polisman lyckades fiska fram den nyfödde pojken ur det totaldemolerade bilvraket. Pappan också död kort senare. Vem skulle uppfostra barnet? Det blev gammelmorbror. Långt ute på landet där många är ordentligt originalskruvade, enligt Flannery O’Connors gängse tillvarobeskrivningsmodell.

Tarwater växer upp med gammelmorbror som enda världs förklarare. Gammelmorbror lär honom läsa, räkna, skriva samt den bibliska historien. Och hur man klarar livhanken ute på karga landet långt från all ära och redlighet.

Det är inte så att de är vänner, Tarwater och gammelmorbror, för de är båda hårda figurer med vassa kanter och obändiga viljor. Tarwater säger att han inte vill få sin hjärna invaderad av gammelmorbrors tankar, men tyvärr är gammelmorbror den enda han har att prata med.

Gammelmorbor är gammal och vet att han snart ska till att dö. Han har bara ett enda krav på pojken: När jag dör ska du gräva en djup grop åt mig och lägga så mycket jord över mig att hundarna inte kan gräva upp mig. Och så ska du sätta Kristi kors över graven så att jag i alla fall får en liten chans att komma till himlen.

Det är precis vad Tarwater inte gör, när gubben en morgon dör knall och fall vid frukostbordet. Istället för att gräva en grav bränner Tarwater ner hela stugan. Och så ger han sig ut i världen…

Min åsikt:
Stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar