Till vännen som inte ville rädda mitt liv av Hervé Guibert

Nummer: 9141
Titel: Till vännen som inte ville rädda mitt liv
Originalets titel: A l’ami qui ne m’as pas sauvé la vie
Författare: Hervé Guibert
Översättare: Anders Bodegård
Förlag: Atlas
Utgivningsår: 1990/2016
ISBN: 978-91-7389-489-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag har haft aids i tre månader.

Om boken:
I januari 1988 får författaren Hervé Guibert beskedet att han är hiv-positiv. Från den stunden blir skrivandet det enda som håller honom samman, en besvärjelse mot vanmakten. I hundra paniska stycken dokumenteras sjukdomens framfart: läkarbesöken, de sjunkande blodvärdena, dödsskräcken som blandas upp med både en dödslängtan och en förhöjd livskänsla.

Det är en grym berättelse, behärskad och exakt, drypande av svart humor. Här finns de omtalade skildringarna av parisiska celebriteter främst filosofen Michel Foucault, som inte ville att någon skulle veta att han var döende i aids och som själv förnekade sjukdomen in i det sista men allra mest lämnar Guibert ut sig själv.

Min åsikt:
Stark, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Kommentera