Nummer: 9204
Titel: Alla frågors moder
Originalets titel: The Mother of All Questions
Författare: Rebecca Solnit
Översättare: Helena Hansson
Förlag: Diadalos
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7173-513-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Den längsta och nyaste essän i den här boken handlar om tystnad, och när jag började med den trodde jag att jag skrev om alla sätt som används för att tysta kvinnor.

Om boken:
”Jag skriver om hur den nyväckta feministrörelsen i Nordamerika och runt om i världen förvandlar samhället i snabb takt, inte bara i form av ändrade lagar. Den förändrar vår syn på samtycke, makt, rättigheter, kön, röst och representation.

Den här rörelsen är en underbar motor för förändring, som framför allt leds av de unga, på universiteten, i sociala medier, på gatorna, och jag känner en enorm beundran för denna nya, orädda generation av feminister och människorättsaktivister som inte ber om ursäkt för sig själva.

Lika stor är min rädsla för det bakslag som rörelsen har mött, ett bakslag som i sig bevisar att feminismen, som ett led i ett bredare frigörelseprojekt, är ett stort hot mot patriarkatet och status quo.”

I ”Alla frågors moder” fördjupar Rebecca Solnit den analys av könsroller och maktförhållanden hon genomförde i sin redan klassikerstämplade bok Män förklarar saker för mig. Men hon skriver också om – till exempel – olika slag av tystnad, filmklassikern Jätten och frågan om vilka åttio böcker en kvinna absolut bör undvika att läsa.

Min åsikt:
Tänkvärd, stark & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone