Den förlorade trädgården av Giorgio Bassani

Nummer: 9456
Titel: Den förlorade trädgården
Originalets titel: Il giardino dei Finzi-Contini
Författare: Giorgio Bassani
Översättare: Elisabeth von Törne-Arwedson
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 1962/2017
ISBN: 978-91-7645-389-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag hade redan i många år velat skriva om familjen Finzi-Contini – om Micòl och Alberto, om professor Ermanno och fru Olga – och om alla de andra som bodde i huset vid Corso Ercole I d’Este i Ferrara eller umgicks där liksom jag själv strax före senaste krigsutbrottet.

Om boken:
Den förlorade trädgården utspelar sig i Giorgio Bassanis barndomsstad Ferrara före och under andra världskriget. Det är en gripande kärlekshistoria betingad av judeförföljelserna i fascismens Italien, berättad med en klarhet som gjort romanen till en av de stora italienska 1900-talsklassikerna.
När judar genom de segregerande raslagarna förbjuds att spela tennis på stadens offentliga banor bildas ett sällskap som tillåts spela på den rika familjen Finzi-Continis privata bana i deras storslagna palats. Så får bokens berättare tillträde till den udda familjen, som fascinerat honom sedan han var barn – inte minst då Micòl, familjens briljanta dotter. När han gett upp hoppet om att vinna hennes hjärta blir smärtan dubbelt ohanterlig när hon deporteras till ett tyskt koncentrationsläger tillsammans med hela sin familj.

Min åsikt:
Stark, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Kommentera