Modet att köra av Manal al-Sharif

Nummer: 9526
Titel: Modet att köra
Originalets titel: Daring to Drive
Författare: Manal al-Sharif
Översättare: Andreas Vesterlund
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-27-15197-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Klockan var två på morgonen när hemliga polisen kom för att hämta mig.

Om boken:
En saudisk kvinnan protest.

Vad är priset för en kvinnas frihet?
När Manal al-Sharif till slut bestämmer sig för att sätta sig bakom ratten är hon väl medveten om vilka risker hon tar. Kvinnor i Saudiarabien fängslas om de kör bil. Men tiden är kommen – snart följer en våg av kvinnor i hennes spår.

Manal al-Sharif är numera en av världens främsta feministiska röster. Hennes bilkörningskampanj har satt ljuset på kvinnors situation i Saudiarabien – kvinnor är tvungna att ha en närstående mans godkännande för att bland annat studera, arbeta och resa. I Modet att köra skildrar hon sin uppväxt i ett arbetarkvarter i Mecka, sin mammas kamp för att ge sina barn en utbildning och de extrema regler som tidigt begränsar flickors liv. Boken är en drabbande berättelse om en kvinnas kamp för frihet och en unik skildring inifrån ett av världens mest slutna samhällen.

Min åsikt:
Imponerande, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Kommentera