Vinga med is och sol av Carina Wilke & Katarina Vintrafors

Nummer: 9964
Titel: Vinga med is och sol
Författare: Carina Wilke
Illustratör: Katarina Vintrafors
Förlag: Lilla E
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-984200-9-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Hej, jag är flugan i taket, i gräset, på stranden, på lekplatsen eller fönsterbrädan.

Om boken:
Vinga med is och sol handlar om hur viktigt det är att vi märker när mobbning pågår. Vinga sätter ord på det och synliggör det, något som den utsatta önskar att vi åskådare och medlöpare ska göra, så att mobbaren inte kan fortsätta.

Luna får inte vara med de andra barnen. Hon känner sig utanför och ledsen. När de tar hennes älskade apa Tryggve blir hon helt förtvivlad. Hon blir helt ensam och törs inte längre gå ut.

När Vinga dyker upp bredvid hennes sida och sprider sina solglimtar och isflingor förstår inte Luna vad hon vill. Men Vinga är envis. Vem är hon och kan hon verkligen hjälpa Luna?

Vinga är flugan i taket, i gräset, på stranden, på lekplatsen eller på fönsterbrädan. Ingen tänker på att hon är där. Men hon både ser och hör vad som händer.

I boken spelar flugan Vinga en viktig roll. Så ser det förstås inte ut i verkligheten, en fluga är ju ”ingenting” mer än en surrande insekt. Men i ”Vinga med is och sol” blir hon den osynliga och insiktsfulla vännen som kan bekräfta det den utsatta och mobbade Luna är med om. Vinga kan dessutom påverka barnen i boken genom att också kliva in i handlingen. Något som åskådare/medlöpare i verkliga livet har möjlighet till om vi bara blir medvetna om vad som händer och vågar stå upp för den utsatta.

Ålder 6-9 år.

Min åsikt:
Gripande, stark och vackert illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Kommentera