Arv och miljö av Vigdis Hjorth

Nummer: 9940
Titel: Arv och miljö
Originalets titel: Arv og miljø
Författare: Vigdis Hjorth
Översättare: Ninni Holmqvist
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-27-15300-4
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Min pappa dog för fem månader sedan, vid en läglig eller oläglig tidpunkt, beroende på ur vems synvinkel man ser det.

Om boken:
”Att ingen av er någon enda gång har frågat mig om min historia, har jag upplevt och upplever jag som en stor sorg.”

Så skriver den äldsta dottern Bergljot i ett mejl till sina systrar, efter det att en häftig diskussion om förskott på ett arv har blossat upp. De är fyra vuxna syskon, och föräldrarna har meddelat att två av döttrarna ska få ärva sommarstugorna som alla har ett förhållande till. Men vad är stugorna värda? Och vem får vad? Under bråket om arvet pulserar en långt mer smärtande nerv. Det handlar om vem som blev älskad och vem som blev utsatt som barn. Arvstvisten sätter igång en kraftfull och ohejdbar rörelse, där de tysta ytor och hemligheter som präglat familjen nu börjar avtäckas.

Bergljot har brutit med familjen men nu kräver hon för första gången att bli lyssnad på. Det krävs mod för att orka hävda sin version av en stelnad familjehistoria. Men bara genom att berätta, och formulera även det som är outhärdligt smärtsamt att återvända till, kan man komma vidare.

Min åsikt:
Lysande, stark och skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Kommentera