Apelsinerna faller av Theres K Agdler

Nummer: 10128
Titel: Apelsinerna faller
Författare: Theres K Agdler
Förlag: Staika
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-982770-7-4
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Theres K Agdler.

Bokens första mening:
Ur mörkret före berättelsen glider en båt.

Om boken:
Ett har jag i alla fall lärt mig av att leva i Grekland: Jag fruktar intet och hoppas på intet – jag är fri. Ariane Wahlgren, Aten
Apelsinerna faller är en roman om taggtrådsstängsel, hopp och förtvivlan och om varför Europa bara är en myt. Romanen kretsar kring Ariane Wahlgren, Sveriges Radios korrespondent under juntatiden i Grekland. Romanen frågar: Vem var Ariane? Vad är Frihet?
Romanen berättas av en kackerlacka, en författare samt journalisten Hanna Meyer. Tillsammans och var för sig berättar de om Ariane Wahlgren, om Grekland under juntatiden och i nutiden, om Island och Sverige.
”Och vem var Ariane?” Så börjar en artikel som stipendiaten Hanna hittar i Ariane Wahlgrens författarhus i Aten. Hanna hör inte längre fåglarna, ljuden från bilarna, grannens hund som skäller. Glömmer nutidens kris. Hon läser. Läser om HÅRET, RÖSTEN, KJOLEN. Läser om Ariane som var nitton år när hon kom till Stockholm från Berlin 1937. Hon dansade balett, översatte poesi och umgicks i kretsarna kring Artur Lundkvist. På 60-talet flyttade hon till Grekland och under juntatiden blev ”Ariane Wahlgren, Aten” en legendarisk signatur i Dagens Eko.
FÖRFATTAREN Är det så vi ska minnas Ariane, ”en legendarisk signatur”? Behöver vi inte lite mer fakta?
KACKERLACKORNAS LEDARE Det här är inte ett liv.Det är en roman.
Grekland, en gång demokratins och kulturens vagga befinner sig nu i Europas periferi. Hur påverkar detta grekerna och övriga européer? Och vad händer med demokratin när ekonomiska intressen tar överhand, när främlingsfientliga partier tar sig in i Europas parlament? Detta är några av frågeställningarna som undersöks i romanen ”Apelsinerna faller”. Romanens nutid är 2010 – 2014 men berättelsen tar aldrig slut.

Min åsikt:
Fantastisk & stark med sprakande språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar