Namnens hus av Colm Tóibín

Nummer: 10791
Titel: Namnens hus
Originalets titel: House of Names
Författare: Colm Tóibín
Översättare: Erik Andersson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-1-308096-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag har lärt känna dödens lukt.

Om boken:
Myten om Agamemnon och Klytaimnestra står i fokus i Colm Tóibíns nya kritikerhyllade roman. Samma dag som hans dotter ska gifta sig beordrar Agamemnon hennes död. Hon förs till offerplatsen och kort därefter råder gynnsamma vindar så att fadern snabbt kan föra sin armé mot slagfältet. Hans belöning för att ha blidkat gudarna är framgångsrika segrar i det trojanska kriget.

Under Agamemnons frånvaro i kriget styr hustrun Klytaimnestra i Mykene. Hon vägrar att förlåta sin make för att ha offrat dottern Ifigenia och ger sig in i ett våldsamt spel om makt, kärlek och svek. Hon uppvaktar den fängslade Aigisthos och tillsammans med honom börjar hon smida planer på att mörda Agamemnon den dagen han återvänder från sitt segerrika fälttåg.

I sin nya roman Namnens hus uppdaterar Colm Tóibín den tidlösa grekiska myten och låter oss krypa under huden på en sviken kvinna vars sorg och tanke på hämnd upptar hela hennes sinne. Berättelsen blir på så sätt också en skildring av ett mångbottnat moderskap – skildrat framförallt ur sonen Orestes och dottern Elektras perspektiv – och ansluter sålunda till Tóibíns senare romaner Marias testamente och Nora Webster.

Min åsikt:
Fängslande & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar