Analfabeten av Agota Kristof

Nummer: 10412
Titel: Analfabeten
Originalets titel: L’Analphabète
Författare: Agota Kristof
Översättare: Marianne Tufvesson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2004/2019
ISBN: 978-91-46-235637
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Jag läser.

Om boken:
”Jag läser. Det är som en sjuka. Jag läser allt jag kommer över, allt jag får syn på…”
Så börjar Agota Kristof den bok med elva korta berättelser som bildar hennes självbiografi. Hon skildrar sin skolgång i Ungern där pappan var lärare, en smärtsam skilsmässa från brodern, sitt dagboksskrivande, Stalinkulten, landsflykten. De första åren i Schweiz beskriver hon som en öken – utan sammanhang, utan språk, utan att kunna läsa eller skriva.
Den tunna lilla boken gestaltar ett europeiskt öde och en kvinna med ovanligt stark känsla för orden.

Min åsikt:
Lysande, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar