Uppställning med albatross av Sara Gordan

Nummer: 771
Titel: Uppställning med albatross
Författare: Sara Gordan
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-0-012161-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Albatrossen ser på henne. Hon har hämtat en skottkärra, pekar på den och säger Upp nu, klättra, jag ska köra dig till en klippa och vältra ut dig där. Albatrossen lyssnar inte. Den vet inte hur det funkar. Var är formelsamlingen när man behöver den, var är barnet har det gått ut. Var har det lagt sitt hjärta nu igen hon kan inte finna det hon letar i kräkset på bordet det kallas hybris. Brunt, kristalliserat avgnagt i kanterna, var är Papy när man behöver honom var är pompomflickorna nu.”

Någon försvinner, någonting brister, någonting brister ut. En man tar bilen till byn efter att ha druckit några glas, sen blir ingenting sig likt. Änglar, sniglar och azteker uppträder tillsammans med en albatross som inte kan lyfta. I ett rytmiskt flöde med drastiska klipp gestaltar Sara Gordan ett skeende utan gränser: mellan liv och död, förr och nu, högt och lågt eller verklighet och fantasi. Titanic, pom-pomflickor, Jarl Kulle och en totalförstörd bil – allt finns samtidigt på samma plats i en gripande och rolig uppställning som rör sig fritt mellan prosa och poesi. I centrum finns barnet och försöken att hålla ihop en vardag med smällbär, småfåglar och bilmärken; i förortshemmet eller på isen vid Nordpolen där isbjörnen just har blivit uppäten.

Min åsikt:
En intressant kortprosa, men ibland lite svår.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar