La cheffe, roman om en kock av Marie Ndiaye

Nummer: 10787
Titel: La cheffe, roman om en kock
Originalets titel: La cheffe, roman d’une cuisinière
Författare: Marie Ndiaye
Översättare: Maria Björkman
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-27-15246-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jovisst, självklart, det var en fråga hon ofta fick av folk.

Om boken:
La cheffe, som hon boken igenom kallas, kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike och skickas som fjortonåring iväg till en förmögen familj för att där arbeta som hemhjälp. När kocken i familjen åker på semester så får hon ta över köket och upptäcker då den kulinariska konsten och en helt ny värld.

Sexton år gammal blir hon gravid, vem pappan är förblir oklart. Hon föder en dotter som delvis får växa upp hos hennes föräldrar, alltmedan hon satsar allt på sitt yrkesliv, utvecklar nya rätter, öppnar restauranger, får sin första Michelinstjärna och senare också får bevittna allt detta rasa ihop.

Vi får följa hennes liv, hennes såriga relation till sin dotter och hennes livslånga passion för gastronomin.

Berättaren i boken är en anställd på en av hennes restauranger, han är bara hälften så gammal som hon, han beundrar och älskar henne på avstånd, och det är genom hans berättelse som vi får lära känna denna outgrundliga, mångbottnade person.

Min åsikt:
Gripande, fascinerande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar