Nickelpojkarna av Colson Whitehead

Nummer: 11076
Titel: Nickelpojkarna
Originalets titel: The Nickel Boys
Författare: Colson Whitehead
Översättare: Niclas Nilsson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-0-018034-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Till och med i döden var pojkarna ett problem.

Om boken:
När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas.
För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt.

Min åsikt:
Fantastisk, mörk & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar