Jag vill inte ha levt förgäves av Mari Larsson

Nummer: 11643
Titel: Jag vill inte ha levt förgäves
Författare: Mari Larsson
Förlag: Historiska Media
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-7789-461-2
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Historiska Media.

Bokens första mening:
Den 3 juni 1945 återvände Otto Frank till Amsterdam.

Om boken:
Jag vill inte ha levt förgäves berättar om flickan Anne Franks korta, men händelserika liv. Anne Frank har kallats för Hitlers mest berömda offer och hennes dagbok är den mest lästa boken om förintelsen. Men vem var egentligen Anne Frank, hur tedde sig hennes liv före och under andra världskriget och hur har hon kommit att bli så berömd?

Denna bok berättar på ett levande och lättillgängligt sätt om Anne Franks liv, om flykten från Tyskland när Adolf Hitler tog makten, om uppväxten i Amsterdam och det ständiga hotet från nazisterna, om hur Förintelsen tog form, om tillvaron i det trånga, instängda gömstället och om Annes sista lidande och död i koncentrationslägren, men också om hennes fars kamp för att publicera dagboken och ge sin dotter en röst i världen.

För första gången någonsin har en svensk författare skrivit en bok om Anne Frank och hennes historia. Författaren har haft personlig kontakt med Anne Franks närmaste barndomsvän, vilket ger berättelsen en helt unik, personlig vinkel.

—-

Jag vill inte som de flesta människor ha levt förgäves. Jag vill vara till nytta eller nöje för människor som lever runt omkring mig utan att känna mig, jag vill leva vidare, även efter min död!

Dessa ord skrev tonårsflickan Anne Frank på våren 1944. Då hade hon levt gömd i nästan två år. Anne var judinna och tillsammans med sin familj försökte hon överleva nazisternas förföljelse under andra världskriget. Under hela denna tid skrev Anne dagbok. Där berättade hon om sina tankar, upplevelser och drömmar.

I augusti 1944 förråddes gömstället och invånarna fördes till ett koncentrationsläger. Kvar på golvet i vindsvåningen låg Annes dagbok. Några vänner till familjen hittade den och sparade den i hopp om att snart kunna ge tillbaka den till Anne. Men Anne kom aldrig tillbaka. Hon dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen på våren 1945, bara femton år gammal. Den enda som överlevde i familjen var Annes far, Otto Frank. Han fick så småningom tillbaka Annes dagbok och efter noga övervägande bestämde han sig för att publicera den.

Min åsikt:
Viktig, berörande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar