Gärningsmannen är polis: Om trakasserier och tystnadskultur inom svensk polis av Lisa Bjurwald & Kerstin Dejemyr

Nummer: 11680
Titel: Gärningsmannen är polis: Om trakasserier och tystnadskultur inom svensk polis
Författare: Lisa Bjurwald & Kerstin Dejemyr
Inläsare: Jessica Pellegrini
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-8006-179-7
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Mina fem manliga kollegor diskuterar glatt hela vägen från polishuset till insatsen vilken som är den perfekta kvinnokroppen att ’sätta på’.

Om boken:
Vad händer när beskyddare blir förövare? När de som ska upprätthålla lagen själva bryter mot den, och cheferna ser mellan fingrarna?

Kerstin Dejemyr var med och startade polisens Metoo-upprop #Nödvärn, efter vilket hon såg sig tvingad att lämna myndigheten. Tillsammans med den undersökande journalisten och författaren Lisa Bjurwald samlar de här förödande vittnesmål från polisstationer runt om i landet och granskar vad exakt myndigheten gör för att få bukt med problemen. Bland annat upptäcker de att det i princip råder straffrihet för polismän som trakasserar och våldtar. Detta skapar en tystnadskultur där polisanställda uppmanas att lägga locket på om problematiska händelser och individer och det blir sällan några konsekvenser ens på arbetsplatsen.

Gärningsmannen är polis – Om trakasserier och tystnadskultur inom svensk polis är en skakande inblick i en myndighet med allvarliga och djupt rotade problem med sexism och chauvinism – och en röst för dess hitintills osynliga offer.

Min åsikt:
Viktig, skrämmande & skakande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar