Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Nummer: 11836
Titel: Räkna hjärtslag
Författare: Katarina Widholm
Förlag: Historiska Media
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-7789-689-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Historiska Media.

Bokens första mening:
”Ta plats! Stäng dörrarna!”

Om boken:
Året är 1937. Betty längtar intensivt ut i världen och efter att få läsa böcker. Då hon är uppväxt under enkla förhållanden är det förstås omöjligt att studera, men hon reser till Stockholm för att ta plats som hembiträde. Redan i första kapitlet träffar hon på tåget en fin herre, Martin Fischer som visar sig undervisa i litteraturvetenskap i Uppsala. Betty frågar blygt om bibliotek i Stockholm och han ber henne förtjust berätta om sin litterära passion. Innan de skiljs åt ger Fischer henne en bok och ett visitkort och ber henne skriva och berätta vad hon tycker om boken.

Framme i Stockholm slungas vi genast in i vardagslivet hos doktorsparet där Betty ska tjänstgöra. Betty får det kämpigt. Hennes goda hushållskunskaper hemifrån räcker inte till i doktorinnans ögon som tar alla tillfällen i akt att klaga och vara vass mot Betty. Doktorn behandlar dock Betty kamratligt och uppmärksamt och i hans närvaro känner Betty sig sedd och, ska det visa sig, också uppvaktad. I grannhuset arbetar Viola som hembiträde. Hon är glad och frimodig och hjälper Betty att reda ut tillvaron, hon tar med henne ut på nöjen under ledig tid och får Betty att trivas trots doktorinnans bitande kommentarer. I kamratkretsen blir Betty god vän med Birger som blir förtjust i henne.

På fritiden slukar hon böcker. När hon läst ut boken hon fick på tåget skriver hon ett entusiastiskt brev till Fischer. Detta brev blir sedan upprinnelsen till att de möts och inleder en kärleksrelation.

Med tiden blir Betty mer självsäker och förstår sitt värde. Hon och Viola möter representanter från den gryende hembiträdesrörelsen under ledning av Hanna Grönvall.

Samtidigt blir Betty medveten om att doktorn, trots sitt vänliga sätt, är nazist. Betty förstår av sina vänner att detta varit välkänt för de flesta. Efter julen möter hon i smyg Fischer i hans lägenhet i Uppsala och de förlovar sig. Betty är förälskad och förvirrande lycklig. Han berättar att han lever ensam med sin yngre bror och att de har judiskt påbrå. Fischer förklarar att deras förlovning skall bli officiell efter det att han rest till Köpenhamn några dagar för att reda ut affärer.

Men tiden går och det kommer inget livstecken från Martin och Betty blir allt mer förtvivlad. En plötlig upptäckt förändrar abrupt hennes nya liv i Stockholm.

Detta är första boken i serien om Betty.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar