Vinteräpplen av Josefine Sundström

Nummer: 958
Titel:
Vinteräpplen
Författare: Josefine Sundström
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-37-13603-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:
I generationer har kvinnorna i Tovas släkt plågats av odugliga och ibland misshandlande män. Vid 1900-talets mitt tillhör fattigdom, våld och sprit vardagen på den lilla ön utanför Kaskö i Österbotten.
Tovas mamma Mari var inget önskat barn, ansågs enfaldig och fick från unga år arbeta hårt i hushållet. När hon i tonåren födde Tova blev hon för all framtid fast i det kärlekslösa och påvra hemmet, där modern Susanna, en förhärdad torparkvinna, styrde med järnhand.
Hos Tova finns kraften att bryta upp. En gång var hon nygift, lycklig och förälskad. Men snart visar mannen en ny sida. Han börjar dricka och han misshandlar henne allt grövre. Till slut förstår hon att hon måste fly för att behålla livet.
Med de två döttrarna beger hon sig iväg. Mot Sverige. Mot framtiden.

Min åsikt:
Mycket stark, fängslande och berörande.

Vald till månadens bok i augusti 2010.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar