Landet utanför av Marcus Birro

Nummer: 150
Titel: Landet utanför
Författare: Marcus Birro
Förlag: Tre Böcker
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-7029-523-9
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Sverige är fullt av osynliga människor. Sjuka, ensamma och vilsna män och kvinnor som valt eller tvingas leva i ett helt annat Sverige. X är på god väg att bli en av dem. Han har sitt arbete i en bokhandel. Om ett år skall han fylla trettio. Det är varken mer eller mindre patetiskt för honom än för någon annan. När han får beskedet att han drabbats av en kronisk, reumatisk sjukdom får han sparken från jobbet. Grindarna till ett nytt land öppnas. Ett land med socialbidrag, sjukhus, tabletter, bassängövningar och ständig smärta. Mitt i kaoset träffar X Hannah, en människa i samma land, och som det kanske just därför går att bygga ett liv tillsammans med.

Landet utanför är en roman som synliggör de osynliga, de sjuka och arbetslösa. Boken är också en hyllning till livet, till det hopplöst vackra i kärleken; och en blinkning till alla som vågar, eller måste, leva sina liv… Utanför.

Min åsikt:
Boken handlar om alla dom osynliga människorna, de ensamma, de sjuka och vilsna, som valt eller tvingats leva i ett helt annat Sverige.
I boken möter vi X, han ska snart fylla 30 år, arbetar i en bokhandel, men en dag förändras hans liv drastiskt. Han kan inte ta sig upp ur sängen och han får efter många sjukhusbesök veta att han fått en reumatisk sjukdom som heter Bechtrew. Han är nu på väg in i landet utanför, han får sparken från jobbet, får leva på socialbidrag, det blir mycket tabletter och sjukhusbesök, bassängträningar och ständig smärta.
Så träffar han Hannah… en människa i samma land.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar