Ludenben av Katarina Samuelsson

Nummer: 163
Titel: Ludenben
Författare: Katarina Samuelsson
Förlag: Bokförlaget Augusti
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-85301-03-5
Betyg: 4 av 5Om boken:

Ludenben har en vilja att vända på språket för att se tillstånden på nya sätt. Det är en bok som tror på att man kan säga det man vill just så som man vill, men också ett försök att förklara för sig själv vem man egentligen är.

Katarina Samuelson är född 1984. Hon bor idag i Lund där hon studerar pressvetenskap. Hon skriver i sin debut, Ludenben, om hur hon lärt känna den sjukdom som så hänsynslöst förtär de drabbade och hur hon upplevt den ändlösa raden av sjukhusvistelser och vårdanstalter.

Berättelsen avslöjar för läsaren en bild av patientens egocentriska jag och dess medvetna handlande, om hur hon valt att bli sjukare än alla andra. Men också om den oundvikliga insikten i att hon till slut måste gå vidare för att klara sig, och att ingen annan kan ta det steget åt henne. Det är ett steg som bara Ludenben själv kan ta.

Min åsikt:
En självbiografisk bok om anorexi, bulimi och mänsklig svärta. En stark skrift mot dagens svenska psykvård och institutioner.

”Vi har sett patienter på BMI 9. Jaha. Det struntar jag i. Det gör jag verkligen inte, jag spelar hög hårdrocksmusik. Jag är en liten tax med mindervärdeskomplex. Därför skäller jag högst av alla.”

En bra bok, av typen poesiroman, som jag hoppas att många får upp ögonen för.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar