Svart dam av Maria Fagerberg

Nummer: 168
Titel: Svart dam
Författare: Maria Fagerberg
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2002
ISBN: 91-37-12153-7
Betyg: 5 av 5Om boken:

Nina är 29 år. Hon har en man, Jakob, och en 6-årig dotter, Amelia. Hon lever intensivt. Doktorandutbildning, kickboxträning, familj, vänner. Hon är mitt i sin avhandling om rap- och Third Wave Feminism-texter när en livshotande sjukdom drabbar henne. Nu ligger hon i en sal för fyra. Det är tidig höst. World Trade Center är en ruinhög och George Bush kräver hämnd.
Med klar blick registrerar Nina livet på sjukhuset. Känner avunden när en medpatient tillfrisknar. Glädjen och sorgen över Jakob och Amelia. Nutid och dåtid flyter samman, och hon rasar över allt det grå omkring sig. Tillvaron får sitt eget soundtrack. Eminem, Marilyn Manson, Gloria Gaynor, Nick Cave.
Svart dam är en koncentrerad skildring av en ung kvinna i dödens väntrum.
Här tecknas ett mångfacetterat porträtt av Nina, som med trotsig blick registrerar sin omgivning och reflekterar över sitt liv.

Min åsikt:
Nina är 29 år och språkforskare, gift och har ett barn och ett aktivt liv. Men nu ligger hon plötsligt på sjukhus i en sal för fyra, drabbad av cancer. Nina registrerar livet på sjukhuset med klar blick. Känner avund när medpatienter tillfrisknar och får åka hem. Känner glädje när Jakob och Amelia kommer på besök. Nutid och dåtid flyter samman, och hon rasar över allt det grå omkring sig.

Den har boken har jag läst en gång innan, men tycker att den är värd att läsas flera gånger. En otroligt ärlig och tänkvärd bok. Som berör mig väldigt mycket.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar