Flickan i den röda kappan av Roma Ligocka

Nummer: 171
Titel: Flickan med den röda kappan
Författare: Roma Ligocka
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-37-11893-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I Steven Spielbergs film Schindlers list förekommer en liten flicka i röd kappa. När Roma Ligocka ser filmen känner hon omedelbart igen sig.
Roma Ligocka är två år gammal när hon tvingas flytta in i Krakows getto tillsammans med alla andra judar i staden. Hon överlever nazismens fasor, men de traumatiska minnena från barndomens vardag har hon burit med sig sedan dess. Detta är den gripande och omskakande berättelsen om hennes liv och om helvetet i gettot.
I Flickan med den röda kappan delar Roma Ligocka med sig av sina upplevelser från kriget och efterkrigstiden. Hon skildrar ungdomsåren i det stalinistiska Polen där hon för första gången kom i kontakt med konsten: ett möte som skulle förändra hennes liv. Vägen ut ur det kommunistiska Polen och de förlamande barndomsupplevelserna går via Tyskland, där hon upptäcks och börjar jobba som fotomodell.
Roma Ligocka tecknar ett ovanligt livsöde som kommer oss till mötes ur barnets perspektiv, det är en ond saga med ett lyckligt slut.

Min åsikt:
Den sanna boken om ett gripande livsöde. Roma är bara 2 år när hon tvingas flytta in i Krakows getto tillsammans med alla andra judar i staden. Under flera år lever hon i skräck, men överlever nazismens fasor, men de traumatiska minnena har hon fått leva med ända sedan dess.

Roma Ligocka delar med sig av sina upplevelser under och efter kriget, hon berättar om ungdomsåren i det stalinistiska Polen och sin kärlek för konsten.

En hemsk historia med ett lyckligt slut.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Lämna ett svar