Slutstation rättspsyk av Sofia Åkerman & Thérèse Eriksson

Nummer: 1329
Titel:
Slutstation rättspsyk – om tvångsvårdade kvinnor som inte dömts för brott
Författare: Sofia Åkerman & Thérèse Eriksson
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-27-13223-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:
”…jag trodde att jag skulle bli psykotisk av den intensiva panik jag kände. Jag kunde inte andas och hjälmen tryckte mot huvudet. Jag hade alltid tvångshandskar samtidigt som jag var isolerad, så jag kunde inte gör någonting alls. Det kändes som jag blev utsatt för tortyr.” Linda

De är unga kvinnor som utvecklat ett allvarligt självskadebeteende, så allvarligt att allmänpsykiatrin inte längre har någon hjälp att erbjuda. Det enda som återstår är landets rättspsykiatriska högsäkerhetskliniker, där de spärras in på obestämd tid tillsammans med mördare och våldtäktsmän, trots att de inte blivit dömda för något brott och inte utgör någon fara för andra. I bestraffningssyfte utsätts de för tvångsåtgärder som isolering, tvångshandskar och hjälm, ingripanden som långt ifrån alltid har lagen på sin sida.
Varken kvinnorna själva eller deras anhöriga kan påverka situationen – de är rättslösa.

Författarna har under flera år engagerat sig i dessa fall och gjort ett stort antal intervjuer med kvinnor som vårdats inom rättspsykiatrin. De har också haft upprepade möten och samtal med ansvariga vårdgivare och myndigheter.

Min åsikt:
Mycket intressant. Mycket skrämmande. Mycket viktig.

Läs! Läs! Läs!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone

Ett svar på “Slutstation rättspsyk av Sofia Åkerman & Thérèse Eriksson“

  1. Caroline skriver:

    Usch, har redan fått rysningar! Men det är viktigt att läsa även om det skrämmer. Det är lätt att stoppa huvudet i sanden, men allt ”skit” som händer i Sverige rör oss alla.
    I mitt jobb träffar jag vuxna personer med utvecklingsstörning, de som är lite äldre har varit med om en hel del tyvärr. Skrämmande är att det finns tendenser till sämre människosyn åter igen när ekonomin är i obalans.

    Tack för alla boktips under året! Önskar dig ett Gott Nytt 2012!
    Kram Caroline

Lämna ett svar