Sista natten i Paris av Ruth Druart

Nummer: 11661
Titel: Sista natten i Paris
Originalets titel: While Paris Slept
Författare: Ruth Druart
Översättare: Hanna Svensson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-1-311101-3
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Norstedts.

Bokens första mening:
Jean-Luc lyfter rakhyveln till kinden och sneglar på sin bild i badrumsspegeln.

Om boken:
Santa Cruz 1953. Jean-Luc trodde att de hade lämnat allt bakom sig. Ärret som löper över hans ansikte är ett litet pris att betala för att ha överlevt fasorna i det ockuperade Paris. Nu har han ett nytt liv i Kalifornien, med sin familj som han älskar över allt annat. Han hade aldrig trott att det förflutna skulle komma ifatt dem. Men en dag står två män utanför hans dörr.

Paris 1944. En ung kvinnas framtid slits ifrån henne på ett ögonblick. Hopföst på ett tåg på väg mot Auschwitz, handlar hon i desperation. Hon kastar det allra dyrbaraste hon har i armarna på en främling. Allt hon har kvar nu är hoppet.

Min åsikt:
Storslagen, vacker & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Ur gravens djup av Anders Winckler

Nummer: 11658
Titel: Ur gravens djup
Författare: Anders Winckler
Inläsare: Sofia Berntsson
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-7995-088-0
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Den lätta vinden fick det att prassla ängsligt i träden och några småfåglar kvittrade för att påkalla varandras uppmärksamhet.

Om boken:
Samantha Skaage har fått sluta som polis efter att ha pistolhotat en av Halmstads mest framstående affärsmän, övertygad om att han ligger bakom stadens organiserade brottslighet. Nu tvingas hon försörja sig som privatdetektiv.
En kvinna söker upp henne och vill att hon ska vakta en privat utgrävning uppe vid ett torp på en närbelägen ås. Kvinnan tror sig ha hittat sensationella egyptiska fornfynd i en grav. Men när Samantha kommer dit nästa dag hittar hon kvinnan död – och en gammal fiende inom polisen försöker sätta dit Samantha för dådet.
Hon har därför inget val. Innan hon själv blir gripen för mordet måste hon göra allt för att gräva fram gamla familjehemligheter, spåra förövaren och dessutom hålla sig undan de gamla poliskollegorna.

Detta är första boken om Samantha Skaage.

Min åsikt:
Spännande, suggestiv & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här BokusAdlibris.

Pärlbroschen av Elisabeth Öhman

Nummer: 11656
Titel: Pärlbroschen
Författare: Elisabeth Öhman
Förlag: LB
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-7799-257-8
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Elisabeth Öhman.

Bokens första mening:
Klockorna i urmakeriet tickar sin rovgivande skönsång medan jag kopplar av i min favoritfåtölj.

Om boken:
73-årige Aron lever ett stillsamt liv med sin fru Margaretha på 142 Hyde Park Square i London. Som pensionerad urmakare vid drottning Elizabeth II:s hov ser han fram mot lugna dagar i det röda trähuset vid Klockbergets fot i hemstaden Nyköping. Men medan flyttkartongerna packas får han ett topphemligt uppdrag i Villa San Michele på Medelhavsön Capri. Plötsligt befinner sig Aron i en kamp mellan liv och död och när han försvinner spårlöst på självaste julaftonskvällen drar en fartfylld händelsekarusell igång.

Arons glödande passion för historiska urverk utmanar hans besatta fienders hämndbegär. Spänningen stiger och begravda sanningar uppdagas, en efter en. Margaretha, före detta rikstelefonist, deras dotter Anneli, toppagent inom den brittiska underrättelsetjänsten MI6, och barnbarnet Axel, som studerar mykologi vid universitetet i Cambridge, dras alla med i de ödesdigra konsekvenserna.

Vad har krigarkungen Karl XII:s guldur med saken att göra? Och vilken historisk hemlighet bär den mytomspunna Pärlbroschen på?

Detta är tredje delen i serien Timeliness.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Drottningklockan (1) & Renässansringen (2).

Min åsikt:
Lysande, gripande & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Utloggad av Lilly Emme

Nummer: 11650
Titel: Utloggad
Författare: Lilly Emme
Förlag: Historiska Media
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-7789-208-3
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Historiska Media.

Bokens första mening:
”Nu vill jag att ni sammanfattar skrivkursen med ett ord.”

Om boken:
Så länge trettioåriga Katie O’Farrell kan minnas har hon drömt om att bli författare. Katie och hennes tre väninnor bildade kvartetten Skrivsystrar när de möttes på universitetet i Hull. De avgav då ett löfte: ingen av dem får ge upp skrivandet förrän alla fyra är utgivna författare. Katie samlar refuseringar på hög medan vännernas karriärer pekar spikrakt uppåt. Självförtroendet sviktar samtidigt som väninnornas hets på sociala medier blir allt mer intensiv.

När Katie plötsligt råkar skicka ett mail till fel person, tar det hus i helsike. Katie bestämmer sig för att logga ut från världen den digitala liksom världen utanför dörren. Först när mobilen tystnar får hon äntligen tid att fundera på om det är värt att göra vad som helst för att nå sina drömmar. Hon lovar sig själv att aldrig mer skriva ett ord. Men vad ska hon göra med den där hemliga berättelsen som pockat på att bli berättad ända sedan hon var liten?

Utloggad är första boken i serien Skrivsystrar.

Min åsikt:
Fantastisk, underhållande & härlig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Striden om Dimön av Mariette Lindstein

Nummer: 11647
Titel: Striden om Dimön
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-509-6341-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Jag bestämmer mig för att ljuga.

Om boken:
Den unga journalisten Julia Frisk har precis återhämtat sig från ett dramatiskt jobbuppdrag på Dimön. Hon har lovat sig själv, och många andra, att aldrig träffa sektledaren Franz Oswald igen. Men så, på grund av ett olyckligt sammanträffade, får Julia och Franz en gemensam fiende. Samfundet kallar sig Ursprungsevangelisterna, ett religiöst brödraskap som använder ortodoxa, grymma metoder för att uppfostra sina döttrar.

När Julia börjar gräva i dess förflutna öppnar hon ett ormbo av besatthet, svek och outsäglig ondska, och blir deras måltavla. För att gå till botten med Ursprungsevangelisterna behöver hon någon som förstår hur de tänker, någon lika samvetslös som dem. Men vågar Julia riskera att än en gång dras in i Franz Oswalds nät?

Detta är femte boken i Dimön-serien.

Min åsikt om tidigare böcker:
Sekten på Dimön (1), Sekten som återuppstod (2), Sektens barn(3) & Requiem på Dimön (4).

Min åsikt:
Lysande, spännande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Mitt hemliga liv av Jenny Fagerlund

Nummer: 11646
Titel: Mitt hemliga liv
Författare: Jenny Fagerlund
Inläsare: Viktoria Flodström
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-1-310751-6
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Nyckeln kärvade en aning och Moa fick vicka på den flera gånger tills den gick att vrida om helt.

Om boken:
Hur väl känner vi våra närmaste?

När Moas farmor går bort visar det sig att Moa har fått ärva hennes lägenhet på Södermalm i Stockholm. Inte nog med det, ansvaret för farmoderns kungspudel Iris har också landat på hennes axlar.

Lägenheten är sliten och fylld med gamla möbler och den sörjande hunden vill inte äta. Moas första tanke är att sälja lägenheten och ge Iris ett nytt hem. Men det som börjar som ett bekymmer blir snart hennes hemliga tillflykt. Sakta går det upp för Moa att det liv hon lever med pojkvännen Ruben egentligen går ut på att anpassa sig efter honom. I lägenheten börjar hon bygga upp ett eget liv, det liv hon egentligen vill leva, långt från andras krav.

Samtidigt dyker det upp brev och ledtrådar som visar en helt annan bild av farmodern än den Moa känt till. Snart inser hon att hon inte är den enda med hemligheter.

Min åsikt:
Fantastisk, varm & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Himlabrand av Moa Backe Åstot

Nummer: 11638
Titel: Himlabrand
Författare: Moa Backe Åstot
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-29-72557-5
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Ánte stirrade på den blinkande markören i sökfältet tills hans puls bultade i samma takt.

Om boken:
Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Men vad skulle alla andra säga om de visste? Föräldrarna, släktingarna, klasskompisarna? Går renskötarlivet att kombinera med det liv Ánte vill ha? Och Erik, vad känner han?

En berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Men också om förväntan, värme, om känslor som går som elektricitet genom kroppen. Himlabrand handlar om att välja vad för slags liv man vill leva, och Ánte ger en röst åt alla dem som – oavsett anledning – tvingas gå emot strömmen och vara modiga.

Ålder: Unga vuxna

Min åsikt:
Lysande, gripande & stark debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Fruarna av Tarryn Fisher

Nummer: 11637
Titel: Fruarna
Originalets titel: The Wives
Författare: Tarryn Fisher
Inläsare: Sofia Berntsson
Översättare: Susanne Andersson
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2019/2021
ISBN: 978-91-77190721
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Han kommer hit varje torsdag.

Om boken:
Tänk dig att din man har två andra fruar.

Du har aldrig träffat dem. Ingen av er känner de andra, och på grund av ert ovanliga arrangemang får du bara träffa din man en gång i veckan. Men du älskar honom så mycket att det inte spelar någon roll. Det är i alla fall vad du intalar dig själv.

Men en dag hittar du ett läkarkvitto för en kvinna som heter Hannah – och du kan helt enkelt inte låta bli: du letar upp henne, utger dig för att vara någon annan och blir hennes vän. Hannah har ingen aning om vem du är. Och när hon börjar dyka upp med märkliga blåmärken inser du att hon blir slagen av sin man. Din man.

Vem är han egentligen, och vem är den mystiska tredje frun? Frågan är om du är beredd att riskera ditt liv för att få veta sanningen.

Min åsikt:
Spännande, suggestiv & fascinerande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Nummer: 11630
Titel: Amerikansk jord
Originalets titel: American Dirt
Författare: Jeanine Cummins
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2020/2021
ISBN: 978-91-8006-086-8
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Bazar förlag.

Bokens första mening:
En av de allra första kulorna går in genom det öppna fönstret ovanför toaletten där Luca står.

Om boken:
Acapulco, Mexiko: Medan Lydia och hennes åttaåriga son gömmer sig i badrummet blir resten av familjen mördade i trädgården. Som hämnd för ett avslöjande reportage vill ledaren för knarkkartellen Los Jardineros utplåna inte bara Lydias journalistmake utan hela hans familj. Nyss var ledaren en omtyckt kund i hennes bokhandel. Nu är han en hänsynslös mördare som inte kommer att skona vare sig henne eller sonen.

De flyr, först på måfå, sedan norrut. Mer än 200 mil om dagen måste de lägga bakom sig, med buss och tåg och till fots genom öknen innan de kommer till USA. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror. Och hela tiden jagas de av Javier – den man som för inte så länge sedan var hennes vän.

Min åsikt:
Storslagen, spännande & skakande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Nummer: 11622
Titel: Där kräftorna sjunger
Originalets titel: Where the Crawdads Sing
Författare: Delia Owens
Inläsare: Anna Maria Käll
Översättare: Cecilia Berglund Barklem
Förlag: Forum / Bonnier Audio
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789178275625
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Våtmark är inte samma sak som träsk.

Om boken:
Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Min åsikt:
Briljant, gripande & skickligt skriven!

Vald till månadens bok i januari 2021.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon