Hennes ord: värk I-III av Tove Folkesson

Nummer: 11837
Titel: Hennes ord: värk I-III
Författare: Tove Folkesson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-0-018045-4
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Min mormor var historieberättare, en sådan vars ord klingar som en mistlur, skär genom dimman, som humlors surrande i en fönsterkarm – den typen av ljud som bara hörs medan man befinner sig i deras närhet.

Om boken:
Mormor har alltid funnits där, och snart finns hon inte. Hennes ord bär den släkt som vuxit fram på den öländska gården.
Tove återvänder dit gång på gång, för att rädda språk och minnen. Bli en fortsättning.
Så kommer hon och hennes fru fram i kön på Reproduktionsmedicin Huddinge sjukhus. De har längtat och är nära nu, tror hon, och träder in i en splitter ny värld av donationsregister, frysåterföringar och kuratorssamtal.
Men döden ligger där ute på trappen. Och i gårdens vårdträd rasslar frökapslarna, gula redan. Det är sommar.
När blir ett barn till?

Hennes ord är första delen i en berättelse om den naturliga döden och födandets stora mysterium. En gren håller på att knäckas, och en kärlek måste tas tillvara.

Min åsikt:
Briljant, vackert & smärtsamt!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Nummer: 11836
Titel: Räkna hjärtslag
Författare: Katarina Widholm
Förlag: Historiska Media
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-7789-689-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Historiska Media.

Bokens första mening:
”Ta plats! Stäng dörrarna!”

Om boken:
Året är 1937. Betty längtar intensivt ut i världen och efter att få läsa böcker. Då hon är uppväxt under enkla förhållanden är det förstås omöjligt att studera, men hon reser till Stockholm för att ta plats som hembiträde. Redan i första kapitlet träffar hon på tåget en fin herre, Martin Fischer som visar sig undervisa i litteraturvetenskap i Uppsala. Betty frågar blygt om bibliotek i Stockholm och han ber henne förtjust berätta om sin litterära passion. Innan de skiljs åt ger Fischer henne en bok och ett visitkort och ber henne skriva och berätta vad hon tycker om boken.

Framme i Stockholm slungas vi genast in i vardagslivet hos doktorsparet där Betty ska tjänstgöra. Betty får det kämpigt. Hennes goda hushållskunskaper hemifrån räcker inte till i doktorinnans ögon som tar alla tillfällen i akt att klaga och vara vass mot Betty. Doktorn behandlar dock Betty kamratligt och uppmärksamt och i hans närvaro känner Betty sig sedd och, ska det visa sig, också uppvaktad. I grannhuset arbetar Viola som hembiträde. Hon är glad och frimodig och hjälper Betty att reda ut tillvaron, hon tar med henne ut på nöjen under ledig tid och får Betty att trivas trots doktorinnans bitande kommentarer. I kamratkretsen blir Betty god vän med Birger som blir förtjust i henne.

På fritiden slukar hon böcker. När hon läst ut boken hon fick på tåget skriver hon ett entusiastiskt brev till Fischer. Detta brev blir sedan upprinnelsen till att de möts och inleder en kärleksrelation.

Med tiden blir Betty mer självsäker och förstår sitt värde. Hon och Viola möter representanter från den gryende hembiträdesrörelsen under ledning av Hanna Grönvall.

Samtidigt blir Betty medveten om att doktorn, trots sitt vänliga sätt, är nazist. Betty förstår av sina vänner att detta varit välkänt för de flesta. Efter julen möter hon i smyg Fischer i hans lägenhet i Uppsala och de förlovar sig. Betty är förälskad och förvirrande lycklig. Han berättar att han lever ensam med sin yngre bror och att de har judiskt påbrå. Fischer förklarar att deras förlovning skall bli officiell efter det att han rest till Köpenhamn några dagar för att reda ut affärer.

Men tiden går och det kommer inget livstecken från Martin och Betty blir allt mer förtvivlad. En plötlig upptäckt förändrar abrupt hennes nya liv i Stockholm.

Detta är första boken i serien om Betty.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Meter i sekunden av Stine Pilgaard

Nummer: 11833
Titel: Meter i sekunden
Originalets titel: Meter i sekundet
Författare: Stine Pilgaard
Översättare: Helena Hansson & Djordje Zarkovic
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2020/2021
ISBN: 978-91-8023-102-2
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Ännu är vi nya bland åkrarna och går förvirrade omkring med vår barnvagn, som två osaliga landstrykare.

Om boken:
En ung kvinna flyttar till Västjylland och frågorna hopar sig. Hur småpratar man med den lokala mathandlaren? Kan man stoppa världens dårskap med en frågespalt? Vad tänker västjyllänningarna på i pauserna mellan sina meningar? Varför är folkhögskoleeleverna så glada, och hur fäller man ihop en barnvagn i ett stycke?
Meter i sekunden är en humoristisk och kärleksfull roman om en ung kvinna som flyttar till Västjylland och ska hitta en väg genom folkhögskolelivet och den västjylländska samtalsformen, och samtidigt komma in i rollen som nybliven förälder och orakel i lokaltidningens frågespalt.

Min åsikt:
Lysande, rolig & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Lyster av Raven Leilani

Nummer: 11831
Titel: Lyster
Originalets titel: Luster
Författare: Raven Leilani
Översättare: Djordje Zarkovic
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2020/2021
ISBN: 978-91-8023-100-8
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Första gången vi har sex är vi båda två fullt påklädda och sitter vid var sitt skrivbord under arbetstid och badar i blått datorsken.

Om boken:
Edie kämpar sig igenom tjugoårsåldern – hon delar en sunkig lägenhet i Bushwick, New York, stämplar in och ut på sitt trista, administrativa jobb, och har utöver det ett vidlyftigt sexliv. Efter att ha legat med representanter från i stort sett varje avdelning på företaget vänder hon sig till en dejtingapp, där hon träffar Eric; en medelålders, gift, vit arkivarie med en öppen relation.
När Edie förlorar jobbet tvingas hon flytta in i gästrummet hos Eric och hans fru Rebecca. Hon blir snabbt en förebild för parets svarta, adopterade tonårsdotter Akila. Edie blir en hjälpande hand för Akila, hittills fullständigt ensam i ett ogenomträngligt vitt sammanhang. Lyster är en sexuellt laddad roman om en ung svart kvinna som försöker få utlopp för livets hunger, för sin längtan och ilska, under en tumultartad era.

Min åsikt:
Briljant, underhållande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Röd gryning av Jesper Ersgård

Nummer: 11826
Titel: Röd gryning
Författare: Jesper Ersgård
Uppläsare: Fredde Granberg
Förlag: Storytel Original
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789179910174
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Storytel Original.

Om boken:
Alexander DeFall är en världsberömd filmstjärna, Rebecca Skyler en småkriminell fifflare. Han har just kommit hem till Sverige för att ha premiär på Dramaten, hon har precis lurat till sig pengar från ett förortsgäng. De känner inte varandra, men när de blir kallade till ett advokatkontor, där ett testamente ska öppnas, förändras hela deras liv.

Det storslagna arv som de nu ska dela på kommer nämligen med märkliga förbehåll, och de inser snart att det även försatt dem i fara. När de blir attackerade av okända män tvingas de fly för sina liv. Nu måste de samarbeta för att ta reda på vilka som jagar dem – och varför.

Samtidigt i Sibirien gör ett ryskt forskarlag ett mycket märkligt fynd. Begravt i den tinande permafrosten hittar de ett objekt som trotsar allt hittills känt om vetenskap och om vår historia. Vad har fyndet med Rebecca och Alexander att göra? Sanningen är större och obehagligare än vad någon kunnat ana.

Röd gryning är första delen i serien Sky & Fall.

Ljudbok uppläst av Fredde Granberg.

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & välskriven!

Lyssna på/läs boken på Storytel.

Skuggkriget av Daniela Kastberg

Nummer: 11819
Titel: Skuggkriget
Författare: Daniela Kastberg
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-78357-68-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
Sverige var sig likt.

Om boken:
November 1941. Ebba Gerlach, en av Sveriges första kvinnliga utrikeskorrespondenter, återvänder hem till västkusten. Hon har blivit utvisad från Berlin efter att ha ställt besvärliga frågor om vad som sker med judarna i Östeuropa. Nu har hon bara en story kvar: ett reportage om en judisk änkas flykt med sina döttrar från krigets Berlin till säkerheten i Sverige. Ebba planerar att tillsammans med sin före detta fästman, löjtnant Åke Lindström, möta flyktingarna när de smugglas iland i Skåne, men familjen dyker aldrig upp. Istället påträffas en okänd kvinna mördad. När Ebba försöker ta reda på vad som hänt familjen inser hon att det neutrala Sverige inte är så fredligt som hon trott och att Nazitysklands inflytande sträcker sig djupt in över landets gränser.

Skuggkriget är första fristående delen i romantrilogin om Ebba och hennes arbete som journalist och krigskorrespondent under andra världskriget.

Min åsikt:
Lysande, spännande & stark debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Fiendevän av Sara H. Olsson

Nummer: 11818
Titel: Fiendevän
Författare: Sara H. Olsson
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-509-6494-3
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Dörren av trä var tjock och tung och satt hårt inkilad mellan stenväggarna.

Om boken:
I idylliska Ellinge i Halland väntar en gammal och omskakande hemlighet på att uppdagas.

1941: Tvillingarna Inger och Ingvar har haft en lycklig uppväxt på familjens gård och ska nu ta steget in i vuxenlivet. Men tillvaron skuggas av andra världskriget. Tysktågen börjar köra genom trakten och med både fascination och fasa samlas ortsborna vid stationen för att få en glimt av soldaterna.

Samma dag som ett av tågen passerar är Ingvar en hårsmån från att köra på en skadad ung man och när han ser att mannen bär tysk uniform ställs han inför ett svårt val. Ska han följa sitt samvete och rädda en sårad medmänniska eller lämna honom åt sitt öde? Han anar inte då hur hans beslut kommer att påverka hans och systern Ingers framtid.

Nutid: Paula och hennes familj har flyttat från Stockholm till sitt nybyggda hus i Ellinge. Av den gamla gården på tomten återstår bara en ruin och ingen verkar veta vad som hände med familjen som en gång bodde där. Paula börjar – med oväntad hjälp av grannen och enstöringen Holger – att gräva efter ledtrådar. Hon förstår snart att hon är en åttio år gammal hemlighet på spåren. En hemlighet som handlar om förbjuden kärlek, mod, medmänsklighet och familjeband.

Fiendevän är första delen i Ellingeserien.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & välskriven!

Vald till månadens bok i september 2021.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären av Ylva Karlsson & Katarina Strömgård

Nummer: 11812
Titel: Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären
Författare: Ylva Karlsson
Illustratör: Katarina Strömgård
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-29-72740-1
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Det var en gång ett barn som kom bort i affären.

Om boken:
Ester är och handlar med sina pappor, men just när de ska åka rulltrappa får pappa Ludde syn på en jacka han vill titta på. Fast det vill verkligen inte Ester göra så hon och gosekängurun åker i förväg upp för rulltrappan i den stora affären. Men när Ester försöker åka tillbaka visar det sig att nästa rulltrappa också går uppåt och den efter det med!

Till slut hamnar Ester och kängurun på leksaksavdelningen. De bestämmer sig för att sätta sig ner och vänta på papporna, för det ska man göra om man är ett barn vars vuxna har kommit bort. Då hör de någon som morrar … Alla gosedjur på leksaksavdelningen piper av skräck. Det är KROKODILEN som kommer. Tur att både Ester och kängurun är vana vid äventyr! Men hur ska det gå för de stackars borttappade papporna?

Ålder 3-6 år

Min åsikt:
Fantastisk, rolig & fint illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Gropen av Agatha Christie

Nummer: 11808
Titel: Gropen
Originalets titel: The Hollow
Författare: Agatha Christie
Inläsare: Kim Wesén
Översättare: Viveka Starfelt
Förlag: Saga Egmont
Utgivningsår: 1947/2019
ISBN: 9788711788448
Betyg: 5 av 5

Om boken:
Den charmerande och excentriska Lucy Angkatell har bjudit in flera släktingar till huset Gropen ute på landsbygden, bland gästerna finns skulptören Henrietta, dr John Christow och hans fru Gerda. I ett av grannhusen bor detektiven Hercule Poirot. En dag blir Poirot bjuden till Gropen på lunch, men när han anländer möts han av en ytterst bisarr scen. Gerda står paralyserad vid sin döende mans kropp vid bassängkanten, med en revolver i handen. Inget av vittnena säger något om vad som hänt, och det tycks omöjligt att bygga ett fall mot någon. Nu är det upp till Poirot att ta reda på vad som faktiskt har hänt i det skräckfyllda huset.

Ljudbok inläst av Kim Wesén.

Min åsikt:
Spännande, underhållande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Klockan K av Agatha Christie

Nummer: 11800
Titel: Klockan K
Originalets titel: Towards Zero
Författare: Agatha Christie
Inläsare: Nina Pressing
Översättare: Einar Thermaenius
Förlag: Saga Egmont
Utgivningsår: 1944/2020
ISBN: 9788711788578
Betyg: 5 av 5

Om boken:
Lady Tressilian lever efter sin makes död ensam i sitt stora gods vid den engelska kusten. Varje år brukade maken bjuda in sin skyddsling till ett årligt besök, vilket Lady Tressilian beslutar sig för att fortsätta göra. Till hennes förvåning väljer dock Nevile att plocka med sig sin nya hustru samt sitt ex på besöket, något som gör en redan rätt pinsam situation ännu jobbigare. När så Lady Tressilians gamle vän Mr Treves dör under mystiska omständigheter blir besöket fruktansvärt besvärligt, inte minst när polisen behöver kallas in …

Ljudbok inläst av Nina Pressing.

Min åsikt:
Spännande, suggestiv & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.