Det svarta trädet av Tana French

Nummer: 10929
Titel: Det svarta trädet
Originalets titel: The Titch Elm
Författare: Tana French
Översättare: Ing-Britt Björklund
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-7781-996-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Jag har alltid betraktat mig själv som en i grund och botten lyckligt lottad person.

Om boken:
Toby Hennessy är en framgångsrik 28-åring som lever en sorglös tillvaro och lyckas prata sig ur de flesta knepiga situationer. Men en natt förändras allt. Efter en sen utekväll vaknar han mitt i natten av ett ljud i sin lägenhet och överraskar två inbrottstjuvar. I stället för att fly därifrån misshandlar de båda männen Toby brutalt och lämnar honom att dö.
Medan Toby steg för steg börjar återhämta sig från sina skador inser han att hans liv kanske aldrig mer kommer att bli som förut. Angreppet har skakat honom i grunden och det är först när han och flickvännen Melissa söker sin tillflykt till familjens ståtliga släktgods, Ivy House, som han anar en viss ljusning.
Men så görs en dag en chockerande upptäckt. Under en lek i trädgården sträcker sexårige Zach ett av Tobys kusinbarn in sin hand i en ihålig gammal alm. Till sin fasa ser han att det föremål han fått tag i är en människoskalle.
Det makabra fyndet öppnar porten till en länge dold familjehemlighet, med oanade rötter i Tobys barndom. Allt han trott sig veta om sitt förflutna ställs på ända, och med växande obehagskänsla går det upp för Toby att han inte längre kan lita på sina egna minnen. Vem är han, egentligen? Och vem var han den sommar då almen blev en grav?

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

PS från Paris av Marc Levy

Nummer: 10928
Titel: PS från Paris
Originalets titel: Elle et lui
Författare: Marc Levy
Översättare: Sofia Nordin Fischer
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2015/2019
ISBN: 978-91-88697-81-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Regnet vräkte ner på hustaken och fasaderna, bilarna och bussarna, trottoarerna och fotgängarna – regnet hade inte upphört att falla över London sedan det började bli vår.

Om boken:
På filmduken är Mia lysande i rollen som förälskad kvinna. I verkliga livet däremot är hon i akut behov av en paus från tillvaron med sin otrogne filmstjärna till man. Hon flyr över engelska kanalen till Paris för att sova på sin vän Daisys soffa, gömma sig bakom en ny frisyr, glasögon och ett jobb som servitris på Daisys restaurang i Montmartre. Paul är amerikansk författare, hans debutroman blev en internationell bästsäljare. Förväntningarna på uppföljaren var enorma och i ren panik flyttade han till Paris för att försöka skriva i lugn och ro. Sju år senare bor han fortfarande kvar. Men när hans bästa vän lurar iväg honom på en dejt med Mia blir det snart komplicerat. De kämpar emot, ändå blir det allt svårare att bara vara vänner i staden där kärleken aldrig är långt borta.

Min åsikt:
Charmig, rolig & vacker!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

1794 av Niklas Natt och Dag

Nummer: 10925
Titel: 1794
Författare: Niklas Natt och Dag
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-37-15370-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det är januari nu, året nyss blivet 1794.

Om boken:
En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för.
I den andra delen i Niklas Natt och Dags ”Bellman noir”-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall.

Min åsikt om första boken i serien:
1973 (1)

Min åsikt:
Skrämmande, mörk & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hjärtats bokhandel av Veronica Henry

Nummer: 10924
Titel: Hjärtats bokhandel
Originalets titel: How to Find Love in a Bookshop
Författare: Veronica Henry
Översättare: Maria Store
Förlag: Printz publishing
Utgivningsår: 2016/2019
ISBN: 978-91-7771-189-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Han skulle aldrig ha trott det om du hade sagt det till honom för ett år sedan.

Om boken:
Nightingale Books är drömmen för alla bokälskare: en liten, personlig bokhandel som ligger placerad mitt på huvudgatan i en idyllisk, brittisk by. Men ägaren Emilia har fastnat i sorgen efter sin fars bortgång, och nu vill hon bara sälja bokhandeln hon ärvt. Problemet är att stamkunderna har blivit som en familj för Emilia. Där finns bland annat godsägarinnan Sarah, som haft bokhandeln som sin fristad så länge hon kan minnas. Karlakarlen Jackson, som efter ett brustet äktenskap kämpar för att få träffa sin son. Och restaurangägarinnan Thomasina, som nyss förälskat sig i en man på kokboksavdelningen. Finns det hopp till andra chanser inom Nightingale Books väggar?

Min åsikt:
Spännande, stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Skytten av Jonas Moström

Nummer: 10923
Titel: Skytten
Författare: Jonas Moström
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7861-450-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Hon möter blicken.

Om boken:
Efter ett restaurangbesök en grådaskig marskväll i Uppsala svänger psykiatriker Nathalie Svensson och kommissarie Johan Axberg förbi sjukhuset, där Nathalies mamma är inlagd. Utanför entrén blir de vittnen till hur transplantationskirurg Isabella Falk kallblodigt skjuts till döds av en person i rånarluva.

För en kort sekund möter Johan den maskerade skyttens hatiska blick och medan Nathalie försöker rädda kollegans liv tar Johan upp jakten på skytten.

När det visar sig att en av Nathalies farligaste patienter har hotat Isabella Falk ber Uppsalapolisen både Nathalie och Johan om hjälp med fallet.

Ligger motivet i Isabella Falks privatliv eller är det ett av stadens kriminella gäng som hämnats för en misslyckad operation där en av deras ledare dog? Kanske finns det en koppling till kirurgens många Thailandsresor?

Skytten är den fristående, sjätte delen i serien om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Himlen är alltid högre (del 1), Dominodöden (del 2), Midnattsflickor (del 3), Trogen intill döden (del 4) & Skuggorna ruva (del 5).

Min åsikt:
Spännande, underhållande och fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den förbjudna boken av Päivi Billing

Nummer: 10921
Titel: Den förbjudna boken
Författare: Päivi Billing
Förlag: Pärlan
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-87411-74-8
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Päivi Billing.

Bokens första mening:
Trädkronan ovanför mitt huvud susar stilla.

Om boken:
I Phies värld äger varje familj en bok som är förbjuden att läsa. Barnen får lära sig godkända versioner av bokens berättelser i skolan, men den som öppnar Boken själv riskerar att släpas ut i Saahs öken av Rådet, som styr över Namma och Elisar med järnhand. Men autistiska Phie kan inte släppa sin fascination av Boken. Vem är den märkliga Konung Sahuye som viskar till henne genom bokens sidor, genom djup historia – och som lockar henne att ta reda på mer och mer om honom …? Och om Phies minnen blir svepta av Rådet, vem är hon då?

Parallellt med Phies historia vecklas en annan sällsam berättelse ut sig: den om flickan som läser hennes bok, och om hennes egendomliga resa utanför murarna för att rädda den bror som en gång var hennes värsta plågoande.

Min åsikt:
Fascinerande, gripande & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sektion M, II av Christina Larsson

Nummer: 10920
Titel: Sektion M, II
Författare: Christina Larsson
Förlag: Word Audio Publishing
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7829-300-1
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Word Audio Publishing.

Bokens första mening:
Vid en annan tidpunkt, i en annan situation, hade hon velat ha honom.

Om boken:
Vissa människor förtjänar att straffas, andra förtjänar att dö.

När Louise Brobacke hittas död i sin swimmingpool, med händer och fötter bakbundna med buntband, kopplas Sektion M in på fallet. Det visar sig att Louise var involverad i flera stora affärsprojekt och man misstänker att mordet kan ha en koppling till dem.

Nora Feller lyckas inte riktigt sätta fingret på den märkliga, hotfulla stämningen i sektionen. Alla har en hållhake på varandra, och hon kan inte lita på någon av kollegorna. Hotet mot Nora kommer även utifrån – en skugga från det förflutna hinner ikapp henne.

Detta är andra boken i en trilogi.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Sektion M, I (1).

Min åsikt:
Mörk, spännande & suggestiv!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

I chefens revir av Sanne Forslund

Nummer: 10919
Titel: I chefens revir
Författare: Sanne Forslund
Förlag: Vulkan
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-89013-40-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Rim & Reson.

Bokens första mening:
Ansiktet glänste av små svettdroppar.

Om boken:
Vd Barbro Myrén-Jansson tronar högst upp på företagspyramiden, en plats hon inte tänker släppa ifrån sig, oavsett vad. Barbro ser till att vara omgiven av lojala och fogliga medarbetare som diskret stöttar i bakgrunden. Särskilt noggrann är hon i valet av assistenter – unga män som blir kvar på sin post så länge de inte ifrågasätter ledarskapet.
Följ med in i Jensen & Co:s storslagna kontorsbyggnad och besök Barbros revir, en plats där ingen går säker. Vare sig hennes hunsade sekreterare, företagets lättskrämda styrelseordförande eller de manliga medhjälparna.
Familjen Lundeborg från författarens debutroman, I mors klor, finns med i kulisserna och bidrar till den oväntade upplösningen.

Min åsikt:
Spännande, stark & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Alicias val av Frida & Linnea Malmgren

Nummer: 10918
Titel: Alicias val
Författare: Frida & Linnea Malmgren
Förlag: Lovereads
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88801-27-2
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Lovereads.

Bokens första mening:
Fan, tänkte Alicia Johansson när bilen bromsade in på den snötyngda landsvägen.

Om boken:
Nöjesreportern Alicia Johansson får sitt livs chans när Aftonpressen skickar henne till vinterns stora politiska möte, Folk och försvar. Hon hoppas att detta blir starten på en ny journalistisk karriär, bortom ytliga kändismingel. På väg upp till konferensen blir Alicia först på plats vid en bilolycka. Det är det politiska stjärnskottet tillika playboyen Max Horn som har krockat. Attraktionen är omedelbar. Men när Alicia börjar granska Max mentor, hälsoministern Hans Tessin, blir det tydligt att en journalist och en politiker inte har någon framtid ihop. Ändå kan de inte sluta tänka på varandra … Vad är viktigast, kärlek eller karriär?

Min åsikt:
Lysande, underhållande & charmig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Nytt land av Mathias Alm

Nummer: 10916
Titel: Nytt land
Författare: Mathias Alm
Förlag: Blue publishing
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-86293-77-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det är inte mycket man begriper av omvärlden när man är tio år gammal.

Om boken:
1874 är den finska landsbygden utarmad efter år av missväxt och svält. Aksel har sett många familjer försvinna eller gå under, och han vet att han har havet att tacka för att de ännu är vid liv. Hans älskade hustru och deras dotter.
De har ingenting annat än fisket att leva av. Drömmen om ett drägligare liv åt familjen har fått honom att blicka långt bortom horisonten. Mot Sverige.
Aksel står inför ett livsavgörande val. Ett oåter kalleligt beslut måste fattas. Ett som kommer att sätta hans envishet, hustruns styrka och deras kärlek på prov.
Han ser bara en möjlighet. Att ensam ge sig ut över havet och lämna de han älskar bakom sig.

Min åsikt:
Gripande, fängslande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.