Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren & Emil Maxén

Nummer: 10930
Titel: Knäckarbanketten
Författare: Sara Bergmark Elfgren
Illustratör: Emil Maxén
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-29-71359-6
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
En gång för länge sedan, när alla kartor såg annorlunda ut, fanns en stad som styrdes av två hertigar.

Om boken:
I hertig Ludberts stora kök arbetar lille Amund, vars högsta dröm är att äga ett par skor. Alla kallar honom svinpojken eftersom hans uppgift är att mata grisarna med resterna som blivit över från hertig Ludberts bord. Och mycket rester blir det. Hertigens yngsta dotter Ottilia ser med avsmak hur hovet frossar i överflöd. Själv broderar hon fasansfulla monster och drömmer om ett friare liv.

En dag bestämmer sig hertig Ludbert för att ordna en enorm fest – en bankett som ska pågå i tre dagar och tre nätter med två hundra nya maträtter varje dag och tjusiga gäster från när och fjärran. En riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror har planer på att förstöra festen …

Snart blir Amund och Ottilia indragna i ett farligt och hisnande äventyr med högfärdiga hertigar, lömska mopsar, stridslystna harar, vidriga vidunder och en poetisk jättehund.

Ålder 6-9 år.

Min åsikt:
Underbar, spännande & skickligt illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det svarta trädet av Tana French

Nummer: 10929
Titel: Det svarta trädet
Originalets titel: The Titch Elm
Författare: Tana French
Översättare: Ing-Britt Björklund
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-7781-996-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Jag har alltid betraktat mig själv som en i grund och botten lyckligt lottad person.

Om boken:
Toby Hennessy är en framgångsrik 28-åring som lever en sorglös tillvaro och lyckas prata sig ur de flesta knepiga situationer. Men en natt förändras allt. Efter en sen utekväll vaknar han mitt i natten av ett ljud i sin lägenhet och överraskar två inbrottstjuvar. I stället för att fly därifrån misshandlar de båda männen Toby brutalt och lämnar honom att dö.
Medan Toby steg för steg börjar återhämta sig från sina skador inser han att hans liv kanske aldrig mer kommer att bli som förut. Angreppet har skakat honom i grunden och det är först när han och flickvännen Melissa söker sin tillflykt till familjens ståtliga släktgods, Ivy House, som han anar en viss ljusning.
Men så görs en dag en chockerande upptäckt. Under en lek i trädgården sträcker sexårige Zach ett av Tobys kusinbarn in sin hand i en ihålig gammal alm. Till sin fasa ser han att det föremål han fått tag i är en människoskalle.
Det makabra fyndet öppnar porten till en länge dold familjehemlighet, med oanade rötter i Tobys barndom. Allt han trott sig veta om sitt förflutna ställs på ända, och med växande obehagskänsla går det upp för Toby att han inte längre kan lita på sina egna minnen. Vem är han, egentligen? Och vem var han den sommar då almen blev en grav?

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

PS från Paris av Marc Levy

Nummer: 10928
Titel: PS från Paris
Originalets titel: Elle et lui
Författare: Marc Levy
Översättare: Sofia Nordin Fischer
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2015/2019
ISBN: 978-91-88697-81-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Regnet vräkte ner på hustaken och fasaderna, bilarna och bussarna, trottoarerna och fotgängarna – regnet hade inte upphört att falla över London sedan det började bli vår.

Om boken:
På filmduken är Mia lysande i rollen som förälskad kvinna. I verkliga livet däremot är hon i akut behov av en paus från tillvaron med sin otrogne filmstjärna till man. Hon flyr över engelska kanalen till Paris för att sova på sin vän Daisys soffa, gömma sig bakom en ny frisyr, glasögon och ett jobb som servitris på Daisys restaurang i Montmartre. Paul är amerikansk författare, hans debutroman blev en internationell bästsäljare. Förväntningarna på uppföljaren var enorma och i ren panik flyttade han till Paris för att försöka skriva i lugn och ro. Sju år senare bor han fortfarande kvar. Men när hans bästa vän lurar iväg honom på en dejt med Mia blir det snart komplicerat. De kämpar emot, ändå blir det allt svårare att bara vara vänner i staden där kärleken aldrig är långt borta.

Min åsikt:
Charmig, rolig & vacker!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ester Tagg och Tistelgorms hemlighet av Linn Åslund & Rebecka Helmersson

Nummer: 10927
Titel: Ester Tagg och Tistelgorms hemlighet
Författare: Linn Åslund
Illustratör: Rebecka Helmersson
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-29-70273-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det var kväll och jag satt i kabyssen med England och Bess och drack varm choklad och ritade.

Om boken:
Ester och besättningen på piratskeppet Den flygande holländaren på väg till Hundbukten för att rädda Amelia Sorgmantel. Hon är den enda som kan berätta var Esters föräldrar är, och Ester hoppas att hennes dröm om att återförenas med sin mamma och pappa äntligen kan bli sann.

Men så snart Den flygande holländaren landar i Hundbukten får kapten Stålhjärta veta att de måste åka vidare till slottet Tistelgorm, ett slott som är byggt av plankorna och virket från alla skepp som gått på grund utanför den karga ön. Vad är det som pågår? Varför vill Sorgmantel att de ska komma till olika ställen hela tiden? Och kommer de någonsin att hitta Esters försvunna föräldrar?

Detta är tredje och sista boken om Ester Tagg.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Ester Tagg och Den flygande holländaren (1) & Ester Tagg och Sjöormens öga (2).

Ålder 6-9 år.

Min åsikt:
Spännande, rolig & snyggt illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mira #husbåt #pappa #kärlek av Sabine Lemire & Rasmus Bregnhøi

Nummer: 10926
Titel: Mira #husbåt #pappa #kärlek
Originalets titel: Mira #husbåd #far #kaerlighed
Författare: Sabine Lemire
Illustratör: Rasmus Bregnhøi
Översättare: Gunilla Halkjaer Olofsson
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-7813-093-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det här är jag.

Om boken:
Mira flyttar med sin mamma till en husbåt, trots att Mira inte lärt sig simma än. Kompisarna från sin gamla skola har hon kvar, men hon får också en ny vän, en granne som precis som Mira bor på husbåt. Och så ska hon möta sin pappa för allra första gången — det känns väldigt nervöst. Tänk om hon inte passar in i hans liv? Eller om han inte passar in i hennes?

Detta är andra boken om Mira.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Mira (1)

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Gripande, charmig & skickligt illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

1794 av Niklas Natt och Dag

Nummer: 10925
Titel: 1794
Författare: Niklas Natt och Dag
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-37-15370-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det är januari nu, året nyss blivet 1794.

Om boken:
En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för.
I den andra delen i Niklas Natt och Dags ”Bellman noir”-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall.

Min åsikt om första boken i serien:
1973 (1)

Min åsikt:
Skrämmande, mörk & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hjärtats bokhandel av Veronica Henry

Nummer: 10924
Titel: Hjärtats bokhandel
Originalets titel: How to Find Love in a Bookshop
Författare: Veronica Henry
Översättare: Maria Store
Förlag: Printz publishing
Utgivningsår: 2016/2019
ISBN: 978-91-7771-189-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Han skulle aldrig ha trott det om du hade sagt det till honom för ett år sedan.

Om boken:
Nightingale Books är drömmen för alla bokälskare: en liten, personlig bokhandel som ligger placerad mitt på huvudgatan i en idyllisk, brittisk by. Men ägaren Emilia har fastnat i sorgen efter sin fars bortgång, och nu vill hon bara sälja bokhandeln hon ärvt. Problemet är att stamkunderna har blivit som en familj för Emilia. Där finns bland annat godsägarinnan Sarah, som haft bokhandeln som sin fristad så länge hon kan minnas. Karlakarlen Jackson, som efter ett brustet äktenskap kämpar för att få träffa sin son. Och restaurangägarinnan Thomasina, som nyss förälskat sig i en man på kokboksavdelningen. Finns det hopp till andra chanser inom Nightingale Books väggar?

Min åsikt:
Spännande, stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Skytten av Jonas Moström

Nummer: 10923
Titel: Skytten
Författare: Jonas Moström
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7861-450-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Hon möter blicken.

Om boken:
Efter ett restaurangbesök en grådaskig marskväll i Uppsala svänger psykiatriker Nathalie Svensson och kommissarie Johan Axberg förbi sjukhuset, där Nathalies mamma är inlagd. Utanför entrén blir de vittnen till hur transplantationskirurg Isabella Falk kallblodigt skjuts till döds av en person i rånarluva.

För en kort sekund möter Johan den maskerade skyttens hatiska blick och medan Nathalie försöker rädda kollegans liv tar Johan upp jakten på skytten.

När det visar sig att en av Nathalies farligaste patienter har hotat Isabella Falk ber Uppsalapolisen både Nathalie och Johan om hjälp med fallet.

Ligger motivet i Isabella Falks privatliv eller är det ett av stadens kriminella gäng som hämnats för en misslyckad operation där en av deras ledare dog? Kanske finns det en koppling till kirurgens många Thailandsresor?

Skytten är den fristående, sjätte delen i serien om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Himlen är alltid högre (del 1), Dominodöden (del 2), Midnattsflickor (del 3), Trogen intill döden (del 4) & Skuggorna ruva (del 5).

Min åsikt:
Spännande, underhållande och fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Skolvaktmästare Tores detektivbyrå: Den försvunna mikrofonen av Christina Olséni, Micke Hansen & Katarina Vintrafors

Nummer: 10922
Titel: Skolvaktmästare Tores detektivbyrå: Den försvunna mikrofonen
Författare: Christina Olséni & Micke Hansen
Illustratör: Katarina Vintrafors
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-78352-86-9
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
Klara och Otto cyklade sitt allra fortaste uppför den branta backen till Vingelskolan.

Om boken:
På Vingelskolan råder det schlageryra och hela veckan har gått i musikens tecken. Nu är det så äntligen dags för veckans höjdpunkt, den årliga sångtävlingen, där personalen sjunger och eleverna röstar fram vinnaren. Skolans musiklärare, Lena Toner, är den som brukar kamma hem det åtråvärda priset – Skolans röst. Men när hon ska sjunga är hennes guldmikrofon spårlöst försvunnen. Istället för en mikrofon sitter det en morot i mikrofonstativet och katastrofen är nära! Vem har stulit Lena Toners mikrofon och varför? Kan det vara ett medvetet sabotage för att hon inte ska vinna? Eller är det ett dåligt skämt som spårat ut? Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå, med Otto och Klara i spetsen, har fått ett nytt klurigt uppdrag.

Detta är tredje boken om Skolvaktmästare Tores detektivbyrå.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Den försvunna mustaschen (1) & Den försvunna guldfisken (2).

Ålder 6-9 år.

Min åsikt:
Underbar, rolig & snyggt illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den förbjudna boken av Päivi Billing

Nummer: 10921
Titel: Den förbjudna boken
Författare: Päivi Billing
Förlag: Pärlan
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-87411-74-8
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Päivi Billing.

Bokens första mening:
Trädkronan ovanför mitt huvud susar stilla.

Om boken:
I Phies värld äger varje familj en bok som är förbjuden att läsa. Barnen får lära sig godkända versioner av bokens berättelser i skolan, men den som öppnar Boken själv riskerar att släpas ut i Saahs öken av Rådet, som styr över Namma och Elisar med järnhand. Men autistiska Phie kan inte släppa sin fascination av Boken. Vem är den märkliga Konung Sahuye som viskar till henne genom bokens sidor, genom djup historia – och som lockar henne att ta reda på mer och mer om honom …? Och om Phies minnen blir svepta av Rådet, vem är hon då?

Parallellt med Phies historia vecklas en annan sällsam berättelse ut sig: den om flickan som läser hennes bok, och om hennes egendomliga resa utanför murarna för att rädda den bror som en gång var hennes värsta plågoande.

Min åsikt:
Fascinerande, gripande & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.