X sätt att dö av Stefan Ahnhem

Nummer: 11077
Titel: X sätt att dö
Författare: Stefan Ahnhem
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-37-15242-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Efter att kollegan Hugo Elvin hastigt gått bort i vad som ser ut som ett tragiskt självmord, hittar Fabian Risk några anteckningar i dennes skrivbordshurts på polishuset.

Om boken:
I den tidiga sommarkvällen lägger en gummibåt ut från bryggan i Råå hamn. Ombord sitter en man med ett svärd fastspänt på ryggen. Hans uppdrag har tärningen dikterat: En människa ska dö. Vem vet inte ens mannen själv. Helsingborgspolisen har de senaste veckorna varit upptagna med flera komplicerade, parallella utredningar som de anser sig ha löst. Men när ett nytt mordoffer hittas, inser de att allt de trodde sig veta är fel.

X sätt att dö är femte boken om Fabian Risk.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Offer utan ansikte (1), Den nionde graven (2), Arton grader minus (3) & Motiv X (4).

Min åsikt:
Spännande, fartfylld & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Brevet från Gertrud av Björn Larsson

Nummer: 11068
Titel: Brevet från Gertrud
Författare: Björn Larsson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-1-308796-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jord är du och jord skall du åter bli!

Om boken:
Martin Brenner står i en minneslund tillsammans med sin hustru Cristina och sin dotter Sara. I handen håller han en urna med askan efter sin mor, Maria, som gått bort, åttiofem år gammal. Visst känner han saknad efter henne, men de kom aldrig varandra riktigt nära, mellan dem fanns alltid en skugga av sorg.

Efter begravningen kontaktas Martin av en advokat. Av honom får Martin veta att Maria inte var det tyska flyktingbarn han hittills trott, utan en överlevande från Auschwitz och judinna, vars riktiga namn var Gertrud. Advokaten läser upp ett brev från Gertrud där hon förklarar att hon dolt sanningen, av rädsla för att historien skulle upprepa sig och för att Martin själv skulle ha friheten att välja vem han ville vara. Martin kan alltså, som en av få, välja om han vill bejaka sin judiskhet eller ej. Om han inte säger något till någon kommer han att förbli den han är. Men då kommer han att upprepa det hans mor gjorde mot honom. Ska han våga berätta? Vill han ens?

Min åsikt:
Gripande, stark och fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ett kallt fall av Peter May

Nummer: 11067
Titel: Ett kallt fall
Originalets titel: Extraordinary People
Författare: Peter May
Översättare: Leif Jacobsen
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2006/2019
ISBN: 978-91-7893-156-9
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Han står på kullerstenstorget och andningen slår tillbaka mot honom från de pelarförsedda väggarna.

Om boken:
Paris. Ett urgammalt mysterium. Det är midnatt, en man söker desperat efter fristad och flyr in i en kyrka. Nästa dag blir hans plötsliga försvinnande en riksnyhet i hela Frankrike.
Vad hände egentligen med Jaques Gaillard? Den briljanta läraren som undervisade några av landets mest begåvade elever på École Nationale d’Administration försvann för tio år sedan. Enzo Macleod, skotsk rättsmedicinare, har gått med på ett vad han inte har råd att förlora: Han ska lösa sju av Frankrikes mest notoriska mord. Till sin hjälp har han modern teknologi, ett bristande tålamod och en ansenlig grad av respektlöshet i förhållande till rättssystemet.
Djupt ner under staden, i katakomberna, gräver Enzo fram ledtrådar – spår som tycks vara avsiktligt utplacerade. I takt med att han närmar sig mördaren blir det alltmer uppenbart att han själv riskerar att bli nästa offer.

Detta är första boken om Enzo Macleod.

Min åsikt:
Spännande underhållande & mörk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Yogaupproren av Fredrik Frängsmyr

Nummer: 11066
Titel: Yogaupproren
Författare: Fredrik Frängsmyr
Förlag: Stevali
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88639-31-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
”Släpp dagen”, sa Stella så högt hon kunde och startade morgonpasset på yogafestivalen Burning Sands genom att sträcka sig upp mot solen och sedan böja sig så långt ner att hon kände den svaga doften av tvättsåpa i byxbenen.

Om boken:
Två yogaledare drabbar samman i en klassisk kamp mellan det goda och det goda. När Stella tar med Vincent för att träna på Sjöbottens Yogainstitut utmanas hennes position som mästarens naturliga efterträdare. Hans intensiva jakt på ett bättre liv krockar med hennes vilja att fortsätta driva studion och när Stella råkar döda den gamla yogamästaren med ett alltför starkt te blir
Vincent rasande. Han startar den konkurrerande yogastudion AyurVincents tvärs över gatan och en kamp startar som eskalerar ända tills hela staden eller länet eller, ja rent av hela landet har skakats om.
Yogaupproren är en feelgood på gränsen till skröna. Den är full av knasiga karaktärer, yogiska miljöer och så klart, en konflikt utan dess nåde. Känsliga läsare varnas för att historien kan innehålla spår av spioneri, biologisk krigföring och upprepade uppmaningar att släppa dagen istället för att fånga den.

Min åsikt:
Underhållande, fascinerande & härlig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Roxy av Alice Dadgostar

Nummer: 11059
Titel: Roxy
Författare: Alice Dadgostar
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-0-018012-6
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Roxy och Polarna är på Inkonst.

Om boken:
Roxy dricker öl i Malmö med sina kompisar och längtar efter kärleken. Alla killar hon träffar pratar om sina ex, är porrmissbrukare eller För Känsliga För Sex. Hon är intresserad av Josef men alla hans diagnoser står i vägen. Samtidigt tjatar hennes mamma om att Roxys hormonspiral är cancerframkallande. Roxy vill bli framgångsrik men har inga tydliga projekt. Hon läser Elis Burrau, följer Tone Schunnesson på Instagram och när hon drömmer om att vara med i Babel tänker hon mest på vad hon skulle ha på sig och vem som skulle se programmet.

Min åsikt:
Underhållande, gripande & stark debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Stjärnan från Nord av D.B. John

Nummer: 11057
Titel: Stjärnan från Nord
Originalets titel: Star of the North
Författare: D.B. John
Översättare: Birgitta Wernbro Augustsson
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-88647-70-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Havet låg lugnt dagen då Soo-min försvann.

Om boken:
Stjärnan från Nord inleds 1998 när en koreansk-amerikansk tonåring kidnappas från en sydkoreansk strand av nordkoreanska agenter. Tolv år senare söker hennes tvillingsyster, Jenna, fortfarande efter henne. När hon får tecken på att systern fortfarande kan vara vid liv, i Nordkorea, gör Jenna allt som står i hennes makt för att rädda systern. Inklusive ett livsfarligt uppdrag för CIA.

Historien om Jenna är mästerligt sammanflätad med två andra trådar: I den ena hittar en nordkoreansk bondekvinna en förbjuden hjälpsändning som landat i en luftballong. Hon använder värdesakerna för att starta en farligt lukrativ svartmarknad. I den andra upptäcker en nordkoreansk tjänsteman på hög nivå, till sin fasa, att han kanske härstammar från förrädare. En hemlighet som innebär en säker död sin död om den avslöjas. Allt eftersom romanen fortskrider korsas berättelserna tills händelserna når sitt klimax …

Min åsikt:
Spännande, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Infiltratören av Lotta Luxenburg

Nummer: 11031
Titel: Infiltratören
Författare: Lotta Luxenburg
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-78352-38-8
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
Mannen i förarsätet var iförd en dykardräkt av neopren och svettades ymnigt.

Om boken:
En husbil kör över kajkanten vid Stockholms stadshus. När den bärgas gör räddningstjänsten ett makabert – fynd tolv kvinnolik. Kriminalinspektörerna Isabella Knyckare och Nikolaj Malmsten hinner knappt börja nysta i mordfallet innan ett upplopp utan förvarning lamslår Stockholm. Finns det en koppling mellan de våldsamma händelserna? Medan säkerhetspolisen misstänker en utländsk terrorcell infiltrerar Isabella en kriminell gruppering för att komma kvinnomördaren på spåren.

Infiltratören är första boken om Stockholmsgruppen.

Min åsikt:
Spännande, stark & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hjältehunden Hedvig och hundmysteriet av Susanne Schneider & Kerstin Elias Costa

Nummer: 11030
Titel: Hjältehunden Hedvig och hundmysteriet
Författare: Susanne Schneider
Illustratör: Kerstin Elias Costa
Förlag: Vombat
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-86589-98-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Hedvig ligger på gräsmattan.

Om boken:
Hjältehunden Hedvig är en speciell hund, hon vet vad människorna behöver, i del ett försvinner orden, men Hedvig nosar upp dem och för det stulna tillbaka, när Skuggan, som stulit orden, förstår att Hedvig är en riktig detektiv tar han hjälp av Spökkatten, men Hedvig är inte rädd för katter.

I Hjältehunden Hedvig och hundmysteriet är det hundarna som försvinner, men Hedvig vet vad som gäller. Med sin nos kan hon hitta sina hundvänner och göra banditen skuggan ofarlig. Sagan har många tolkningslager, men det finns hjältar som verkar i det tysta. Människans rätt till det fria ordet eller demokratin är inte given. Precis som Hedvig bör vi vara på vår vakt.

Detta är tredje boken om Hjältehunden Hedvig.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Hjältehunden Hedvig och de stulna orden (1) & Hjältehunden Hedvig och spökkatten (2).

Ålder 3-6 år.

Min åsikt:
Spännande, mörk & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Louisianas väg hem av Kate DiCamillo

Nummer: 11029
Titel: Louisianas väg hem
Originalets titel: Louisiana’s Way Home
Författare: Kate DiCamillo
Översättare: Johan Nilsson
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-7813-079-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag tänker skriva ner allting, så att alla ska veta vad det blev av mig, så att om någon skulle stå vid sitt fönster en kväll och titta på stjärnorna och tänka, Kära nån då, vad blev det egentligen av Louisiana Elefante? så ska det finnas ett svar.

Om boken:
När Louisianas mormor väcker henne mitt i natten och berättar att domedagen är här, blir Louisiana först inte särskilt orolig. Hennes mormor har ofta konstiga idéer men den här gången är det allvar. Louisiana tvingas lämna sina vänner Raymie och Beverly, och ge sig ut på en farofylld resa.

I en liten stad i Georgia lär hon känna en sur motellägare, en präst med valrossmustascher och en mystisk pojke med en kråka på axeln. Och ju mer hon lär känna dem, desto mer vill hon stanna där. Måste hon resa vidare? Ska hennes liv bara vara fyllt av avsked? Eller kan det vara så, att hon faktiskt har hittat hem?

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Gripande, underhållande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Skärvor av hat av Lotta Fagerholm

Nummer: 11028
Titel: Skärvor av hat
Författare: Lotta Fagerholm
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7885-082-2
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag.

Bokens första mening:
Hösten 2015 är en politisk turbulent tid i Sverige.

Om boken:
Skärvor av hat är en fristående fortsättning på boken En spricka i spegeln. Handlingen utspelar sig drygt 20 år framåt i tiden, år 2040.

Ännu en gång möter vi statsvetaren Hanna som förlorade sig själv i sökandet efter sin egen släkthistoria. Här finns också Sanna som ville förändra världen men som kämpade med att finna balansen mellan familj och karriär.
Hannas och Sannas söner har nu vuxit upp och de väljer helt olika vägar i livet, starkt präglade av de val som deras mödrar gjorde ett par decennier tidigare. Samtidigt fortsätter den politiska turbulensen i Sverige och världen. Inget har kunnat sätta stopp för fortsatta flyktingströmmar och Sverige är mer polariserat än någonsin.
Storstädernas förorter kontrolleras av militär och du kan inte röra dig fritt utan id-handlingar. Vem är egentligen svensk och vad innebär det att vara svensk? Och går det att undkomma sitt sociala arv?

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.