Kategori: Betyg 3 av 5 (Sida 1 av 338)

Utan logik i Kassel av Enrique Vila-Matas

Nummer: 9159
Titel: Utan logik i Kassel
Originalets titel: Kassel no invita a la lógica
Författare: Enrique Vila-Matas
Översättare: Yvonne Blank
Förlag: Tranan
Utgivningsår: 2014/2017
ISBN: 978-91-88253-03-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Ju mer avantgardistisk man är som författare, desto viktigare är det att man försöker undvika den etiketten.

Om boken:
Författaren Enrique lyfter telefonluren och får ett kryptiskt meddelande från kuratorn för documenta, den världsberömda konstutställningen i tyska Kassel med nästan en miljon besökare. Kuratorn vill göra Enrique till ett konstverk. Här är en inbjudan till en kinesisk restaurang, vi vill ha konst, visa oss vad du har att komma med, säger hon. Varje morgon ska han sitta på restaurangen och skriva inför publik, som en installation inom ramen för utställningen. Han antar utmaningen, något tveksam. Men den lite buttre och pessimistiske mannen blir själv förvånad över sin positiva reaktion på all den märkliga samtidskonst som omger honom under tiden i Kassel. Han förstår ingenting, varken av konsten eller av språken som talas runt omkring honom. Men som han skriver: ”När man utsätts för språk man inte förstår inser man plötsligt att man kan uttyda allting.”

Min åsikt:
Charmig, underhållande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

…och allt där emellan av Chanette Larsson

Nummer: 9157
Titel: …och allt där emellan
Författare: Chanette Larsson
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-87523-94-6
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag!

Bokens första mening:
Hon drog sakta fingret över såret på läppen som pulserade av smärta.

Om boken:
Psykologen Jonna Linder hamnar i en personlig kris då hennes mamma hastigt avlider, vilket påverkar henne att upprätthålla sin yrkesroll. I takt med detta blir hon även indragen i en av sina klienters liv då denne blivit vittne till ett brutalt mord.

Min åsikt:
Spännande, stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Allt är inte guld som glimmar – ordspråk genom tid och rum av Mikael Rosengren

Nummer: 9156
Titel: Allt är inte guld som glimmar – ordspråk genom tid och rum
Författare: Mikael Rosengren
Illustratör: Märta Lindqvist
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-87523-83-0
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag!

Om boken:
Jag älskar ordspråk. Överallt omkring mig finns de. Kluriga, finurliga och odödliga. Jag hör barnen säga saker vi sagt i min familj i generationer. Jag hör ordspråk på arbetsplatsen, på festen och i busskön. Ofta ler jag igenkännande. Jag känner delaktighet. Andra gånger förstår jag inte. Jag känner utanförskap. Kanske har jag bara vaknat på fel sida? Gemensamt har ordspråk en enastående förmåga att på en enda sekund lätta upp en situation. Och jag älskar dem för att de är så underfundigt fantastiska och förmedlar mina känslor och budskap så pricksäkert. Säkert använder du också roliga, utmanande och kanske plumpa uttryck av det slag vi kallar ordspråk eller talesätt. De färdas gränslöst genom tid och rum, och när generationer av människor dör ut, lever ordspråken kvar. I var och en av oss. Varje dag. Allt är inte guld som glimmar är en ordens kulinariska gryta. En ordspråksresa som väcker minnen till liv, skapar glädje och som kommer att hjälpa dig att förstå. För hur är det egentligen? Skrattar bäst verkligen sist? Och inte vill du vara för het på gröten, kasta sten i glashus eller gå över ån efter vatten i onödan? Mycket nöje! Mikael Rosengren, Författare

Min åsikt:
Intressant & givande med fina illustrationer!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Öster om sol, väster om måne – en roman om John Bauer av Jakob Ringbom

Nummer: 9151
Titel: Öster om sol, väster om måne – en roman om John Bauer
Författare: Jakob Ringbom
Förlag: Sjösala
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-87193-29-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Den stormpiskade Vättern slog över vågbrytaren och regnade ner över kanalångaren Per Brahe som mödosamt sökte sig längre in i hamnen i Gränna.

Om boken:
Hösten 1918 slits den framgångsrike konstnären John Bauer nästan itu. Om några veckor ska flyttlasset gå från Småland till Stockholm. Hans äktenskap håller på att gå förlorat, och det tidigare så självsäkra konstnärskapet är nu förvirrat och utan riktning. John har lämnat skogens sagovärld bakom sig, men ändå är det ut i skogen hans pinade själ tvingar honom. Allt djupare in i den tränger han, på jakt efter något som ska bota den svarta, tjutande orkanen som rasar inuti. Och längst in, i det mörkaste av allt, finner John något som lovar honom svar.

Öster om sol, väster om måne är historien om John Bauers liv, men också om Esther Ellquists. Det är en berättelse om kärlek, galenskap och ondska. Om att vara fjättrad i sin egen tid, för alltid fångad i en längtan som när som helst kan förinta allt.

Min åsikt:
Fängslande, gripande & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Synd av Robert Warholm

Nummer: 9149
Titel: Synd
Författare: Robert Warholm
Förlag: FramSteget
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7581-094-2
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Robert Warholm!

Bokens första mening:
Det är en helt vanlig onsdagskväll i Herrens år 1894, då klockaren i Frykeboda församling, Edgar Fredman, lämnar jordelivet.

Om boken:
Det är sent 1800-tal. I den värmländska socknen Frykeboda hittas klockaren, tillika poststationsföreståndaren, mördad. Någon har uppenbarligen brutit mot femte budordet: Du skall icke dräpa. Men det visar sig att det finns fler synder att bekänna.

Detta är uppföljaren till Robert Warholms debutroman Skam. På nytt får vi följa länsmannen Nathanael Efraimsson och fjärdingsmannen Alfred Karlsson i deras arbete med att försöka få tag i gärningsmannen.
Även denna gång bygger historien på ett autentiskt svenskt rättsfall, men platser och personer är ändrade och upplösningen blir en annan.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Barnet i mossen av Siobhan Dowd

Nummer: 9143
Titel: Barnet i mossen
Originalets titel: Bog Child
Författare: Siobhan Dowd
Översättare: Helena Ridelberg
Förlag: Atrium
Utgivningsår: 2008/2017
ISBN: 978-91-86095-67-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
De hade överlistat dagen.

Om boken:
Tidigt en morgon hittar Fergus ett dött barn, troligen mördat, på gränsen mellan Irland och Nordirland. Fergus har mycket annat att tänka på – hans storebror Joe har gripits för sitt samröre med IRA, oroligheterna i landet gör att allt närsomhelst kan explodera och själv måste han klara examensproven för att kunna ta sig därifrån – men ändå dras han in i mysteriet med det döda barnet i mossen, som snart tar en ny oväntad vändning.

Min åsikt:
Gripande med fint språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Nelly Rapp och näckens hemlighet av Martin Widmark & Christina Alvner

Nummer: 9142
Titel: Nelly Rapp och näckens hemlighet
Författare: Martin Widmark
Illustratör: Christina Alvner
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-638-9931-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
– Välkomna tillbaka, sa LENA-SLEVA och log stort emot oss.

Om boken:
Nelly och Valle är mästare på att tackla monster och andra farligheter med hjälp av sina ”tre L”: lugn, lärdom och list. Men räcker deras L-kunskaper till för att stå emot Kulturskolans direktör som hotar med nedläggning av skolan – om de inte spelar tillräckligt bra?

Nelly och Valle är tillbaka på Monsterakademin för att plugga på om monster och  farligheter. Nu har turen kommit till näcken! En lurig figur som påstås spela för att lura ner barn i vattnet så de drunknar. Fast man vet ej säkert, för ingen har sett till honom på över hundra år.

Under rasten, när Nelly och Valle tar en promenad i skogen med sina hundar, ser de en man mitt i forsen. Det är väl aldrig näcken som plötsligt kommit tillbaka? Men, det är bara farbror Hannibal som försöker locka fram näcken för att få en proffsig lärare till sitt fiolspel. Då inser Nelly att hon måste skynda tillbaka till stan för att öva på sin cello. Det gäller att inte spela falskt på Kulturskolans vårkonsert! Kulturskolans direktör har hotat med att lägga ner skolan i så fall. Och med tanke på hur illa det lät senast skulle de behöva en lärare som var lika skicklig som näcken för att få fason på deras falska toner…

Ålder 6-9 år.

Min åsikt:
Rolig, spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Vi har alltid bott på slottet av Shirley Jackson

Nummer: 9138
Titel: Vi har alltid bott på slottet
Originalets titel: We have always lived in the castle
Författare: Shirley Jackson
Översättare: Torkel Franzén
Förlag: Mima
Utgivningsår: 1962/2017
ISBN: 978-91-0-017179-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag heter Mary Katherine Blackwood.

Om boken:
En gång var de sju i familjen Blackwood. Men en dödlig dos arsenik fann vägen till familjens sockerskål. Den enda som undvek sockret till bären var äldsta systern Constance. Hon misstänktes för mord på sina föräldrar, sin bror och sin faster, men frikändes. Sedan dess lämnar hon aldrig slottet, sätter inte foten utanför dess trädgårdar.
Farbrodern Julian åt av giftet men överlevde. Numera rullstolsbunden skriver han maniskt på sina memoarer. Merricat, Constances lillasyster, kom inte till bords alls den där kvällen för sex år sedan, eftersom hon skickats till sängs utan mat som straff för olydnad. Det är hon, Merricat, nu arton, som berättar historien. Och hon gör allt för att skydda sin storasyster, om hon så ska tvingas använda häxkrafter. En dag besöker deras kusin Charles slottet. Omedelbart hotas dess sköra, mörka hemligheter.

Min åsikt:
Kuslig, fängslande & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ett mörkt kapitel av Winnie M Li

Nummer: 9137
Titel: Ett mörkt kapitel
Originalets titel: Dark Chapter
Författare: Winnie M Li
Översättare: Amanda Svensson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-1-307411-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det påstås att händelser som den här förändrar ens liv för alltid.

Om boken:
Vivian är en taiwanesisk-amerikansk kosmopolit som lever ett hektiskt liv Londons filmbransch. Johnny Sweeney är en femtonårig pojke, son till irländska resande, som lever i samhällets utkant. Deras vägar korsas en vacker vårdag i Colin Glen Forest Park dit hon begett sig för att vandra och han på jakt efter sitt nästa offer. Det blir Vivian som kommer i Johnnys väg, men bådas liv ska efter det fruktansvärda dådet förändras i grunden . De tvingas var och en på sitt sätt att konfrontera det förflutna.

Min åsikt:
Mörk, stark & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Bottenskrap av Jørn Lier Horst

Nummer: 9133
Titel: Bottenskrap
Originalets titel: Bunnfall
Författare: Jørn Lier Horst
Översättare: Cajsa Mitchell
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2010/2018
ISBN: 978-91-7779-114-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Meddelandet inkom till polisens sambandscentral i Tønsberg tisdagen den 22 juni klockan 09.32.

Om boken:
I den lilla orten Stavern i Norge sköljs en avkapad vänsterfot i en sportsko upp på stranden. Så en till. Och ännu en, tills det inom loppet av en vecka har dykt upp fyra vänsterfötter i sommaridyllen. De fyra fötterna utgör kärnan i vad som tycks vara ett olöst mysterium, där dömda mördare, människor som försvunnit spårlöst, en sammansvetsad ”stay behind”-grupp och en mängd oregistrerade vapen alla spelar en roll. William Wisting är van att ta sig an även de svåraste uppdrag med entusiasm och en inre förväntan om vart efterforskningarna ska föra honom. Föga anar han att det här fallet ska få honom att ifrågasätta själva de grundläggande förutsättningarna för hans eget polisarbete.

Min åsikt:
Spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 338

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén