Sorgmanteln av Elisabet Engström

Nummer: 11428
Titel: Sorgmanteln
Författare: Elisabet Engström
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-7885-228-4
Betyg: 2 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag.

Bokens första mening:
Kvällen var kylig.

Om boken:
När Brita och Loppan har varit tillsammans i mindre än ett dygn, kommer mamma och säger att Brita måste åka med henne till Kongo. Brita vill inte men har inget val och hon smugglar med sig sin fotboll, som trots allt inte blir det krångligaste att hantera i bagaget.

Varför kan inte föräldrar bara vara normala och som alla andra? Och hur är det att ha en förälder som är knäpp på riktigt? Behöver det verkligen vara så galet som det låter? Hur berättar man för mamma att man plötsligt har en pojkvän? Varför kan inte mamma bara fatta det av sig själv hon som ju har koll på precis allting annat?

Livet kan vara svårt att förstå sig på och frågorna är många. De surrar ständigt i huvudet på Brita, som försöker vända och vrida på det mesta i sin jakt på svar. Kanske borde hon inte tänka så mycket? Men kan man verkligen låta bli, när stjärnorna faller och den vackra sorgmanteln fladdrar förbi? Kan sorgen vara något annat än bara ett kompakt mörker? Eller vore det att hoppas på för mycket?

Virrvarret av komplicerade frågor överskuggas också av mer akuta problem. Var är pappa? Är Aina verkligen en riktig polis? Dessutom får en rätt vanlig, fotbollsspelande förortsflicka skäl att fundera över krokodilers dödsrullningar, mutor och gröna mambor.

Sorgmanteln är en fristående uppföljning till När längtan är som vackrast.

Min åsikt:
Gripande & bitvis underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Rooster Bar av John Grisham

Nummer: 11113
Titel: Rooster Bar
Originalets titel: The Rooster Bar
Författare: John Grisham
Översättare: Kjell Waltman
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2017/2019
ISBN: 978-91-0-017499-6
Betyg: 2 av 5

Recensionsexemplar från Albert Bonniers förlag.

Bokens första mening:
När året nu närmade sig sitt slut firades julhelgen som vanligt, men hemma hos familjen Frazier fanns det inte mycket att glädjas över.

Om boken:
Mark, Todd och Zola började sin juristutbildning för att bidra till en bättre värld. De trodde helhjärtat att utbilda sig till jurist innebar att man utbildade sig till att göra gott i samhället. Men nu, på tredje året i utbildningen, inser de att de har blivit lurade. De har alla tre tvingats ta dyra studielån för att ha råd med den privata utbildningen. En utbildning som visar sig vara så värdelös att eleverna knappt lyckas gå ut med fullständiga betyg eller därefter få något jobb inom juridik. De upptäcker att skolan ägs av en skum typ som dessutom är knuten till en bank som specialiserat sig på just studielån… Ju mer Mark, Todd och Zola gräver kring skolans ekonomi, desto märkligare saker dyker upp. På deras stamkrog The Rooster Bar, börjar de smida en plan för att avslöja skolans ägare…

Min åsikt:
Bitvis spännande men ostabil & svårläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Kungen av Gomorra av Erik Nilshammar

Nummer: 11102
Titel: Kungen av Gomorra
Författare: Erik Nilshammar
Förlag: Chatterbox
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-982466-4-3
Betyg: 2 av 5

Recensionsexemplar från Chatterbox Productions.

Bokens första mening:
Benka Olsson hade bara färdats i en dryg timme men var redan uttråkad.

Om boken:
Under en onormalt het sommar tar journalisten Benka Olsson bussen upp mot de ensliga Vidderna. Framme i Storå möts han av torka, en besatt schaman och obehagliga minnen som länge legat begravda. Det som från början ser ut att vara ett enkelt uppdrag utvecklar sig snart till ett flammande inferno. Vattenbrist, ett multinationellt gruvbolag och en mordisk krögare tvingar Benka och resten av Storå, med den oberäknelige enslingen Storå-Tarzan i spetsen, till en kamp på liv och död.

Detta är tredje och sista delen i trilogin om Storå.

Min åsikt:
Underhållande & fascinerande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Moderskap av Sheila Heti

Nummer: 11101
Titel: Moderskap
Originalets titel: Motherhood
Författare: Sheila Heti
Översättare: Klara Lindell
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-0-017624-2
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
Att singla tre slantar är en teknik som används av dem som rådfrågar I Ching, en över tre tusen år gammal kinesisk visdomsbok.

Om boken:
Vad vinner den kvinna som skaffar barn, och vad offrar hon? Vad vinner och vad offrar den som avstår?

Någonstans mellan 30 och 40 kan huvudpersonen i Moderskap inte längre ducka för frågorna. Medan hennes vänner överlägger vid vilken tidpunkt det bäst passar dem att bli mödrar, brottas hon med frågan om moderskapet alls är för henne.

Moderskap utspelar sig under de kanske mest avgörande åren i en kvinnas liv, då önskan om frihet ställs mot önskan om barn och beslutet oavsett utgång är oåterkalleligt. I sina prövande försök att hitta det svar som är rätt för henne går berättaren i dialog med sin partner och sina vänner, med konst, filosofi, mysticism och drömtydning. Och hon singlar slant.

Min åsikt:
Intressant men svårläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Manaraga: mästerkockens dagbok av Vladimir Sorokin

Nummer: 11093
Titel: Manaraga: mästerkockens dagbok
Originalets titel: Manaraga
Författare: Vladimir Sorokin
Översättare: Ben Hellman
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017/2019
ISBN: 978-91-1-308251-6
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
Kväll.

Om boken:
Ännu en gång står Sorokin för en framtidsvision som inte liknar något annat. Här tecknas en värld där all litteratur har digitaliserats och de fysiska bokexemplaren likviderats som en onödig belastning. Endast tio procent av böckerna har sparats och förvaras i museer som värdefulla utställningsföremål. Eftersom inga nya böcker får tryckas blir museiexemplaren särskilt eftertraktade då man märker att de lämpar sig utmärkt som grillbränsle. En ny underjordisk verksamhet uppstår: book-n-grill.

Huvudpersonen Geza tillhör den lilla yrkeskåren av grillmästare som vet exakt vilka klassiker och vilka upplagor som passar till vilken rätt och som ger den bästa smaken. Han blir snabbt en efterfrågad specialist med hela Europa som arbetsfält. Samtidigt lever han farligt – det här är nämligen också en bransch som hotas av kommersialisering och exploatering.

Min åsikt:
Fascinerande & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En nästan perfekt dag av Mareike Krügel

Nummer: 11065
Titel: En nästan perfekt dag
Originalets titel: Sieh mich an
Författare: Mareike Krügel
Översättare: Sofia Lindelöf
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2017/2019
ISBN: 978-91-0-017443-9
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
Jag vill inte dö, och jag vill inte gå in genom den här dörren heller.

Om boken:
Det är en helt vanlig fredag. Katharina navigerar vant i vardagskaoset kring elvaåriga Helli och sjuttonårige Alex, samtidigt som hon försöker vara helt okej med den veckopendlande maken Costas beslut att stanna på en firmafest i Berlin över natten. Men det ingen vet är att Katharina bär på en hemlighet som får tankarna att mala. Blev livet verkligen som hon ville? Vad hände med alla drömmar?

Min åsikt:
Rolig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Dansmeditation: hjärtvägen och meditationsvägen i förening av Eva-Lotta Sandberg & Per Winjestam

Nummer: 11027
Titel: Dansmeditation: hjärtvägen och meditationsvägen i förening
Författare: Eva-Lotta Sandberg & Per Winjestam
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7885-090-7
Betyg: 2 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag.

Bokens första mening:
Dansmeditation är en modern form av rörelsemeditation som förenar frigörande dans med stillasittande, tyst meditation – en kombination av hjärtvägen och meditationsvägen.

Om boken:
Dansmeditation är en modern dynamisk rörelsemeditation som förenar frigörande dans med stillasittande, tyst meditation en kombination av hjärtvägen och meditationsvägen. Upptäck hur du kan frigöra energi, öppna upp för kreativa processer och bli mer närvarande i nuet genom enkla andnings- och kroppsövningar. Metoden Dansmeditations grundläggande faser är:

Centrering andningens helande kraft
Grundning rötter i fötterna
Danscykel genom de fyra elementen jord, eld, vatten och luft
Vipassana buddhistisk meditation

Boken Dansmeditation hjärtvägen och meditationsvägen i förening är både en övningsbok och ett utforskande av fri dans och meditation över tid och rum. Den ger en inblick i de fyra elementen, chakrasystemet och det mänskliga energifältet som en väg till bättre hälsa, andlig visdom och förmåga att leva sin fulla potential. Genom ett pärlband av berättelser om banbrytande pionjärer som gått före och visat vägen guidas läsaren till nya fria dans- och rörelsemetoder av idag. Det är en inspirerande och spännande bok om livets mysterium som ger vidgade vyer, fördjupning och nya perspektiv på vad fri dans och meditation kan vara i vår samtid.

Min åsikt:
Intressant & lärorik men svårläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Djuren i Afrika av Erlend Loe

Nummer: 11026
Titel: Djuren i Afrika
Originalets titel: Dyrene i Afrika
Författare: Erlend Loe
Översättare: Lotta Eklund
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-5012-080-6
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
Vidkun använde pekfingertoppen för att transportera de sista rågbrödssmulorna från smörgåspappret in i munnen.

Om boken:
Fem individer en tandläkare, en biolog, en filmklippare, en författare och en kriminalpolis lämnar sina välordnade liv i Oslo för att rädda djuren i Afrika. Med sig har de ett brinnande engagemang för djur ja, kanske lite väl passionerat? Men väl på savannen går inget som planerat.

Min åsikt:
Underhållande men ostabil!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Maskiner som jag av Ian McEwan

Nummer: 10860
Titel: Maskiner som jag
Originalets titel: Machines Like Me
Författare: Ian McEwan
Översättare: Meta Ottosson
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7809-056-3
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
Det var en religiös längtan som fick hopp, det var vetenskapens heliga graal.

Om boken:
London 1980-tal. Charlie och Miranda är grannar, men också ett par. Han hoppar mellan jobb, utan någon egentlig inriktning i livet. Hon är en målmedveten student. Men Miranda visar sig bära på en mörk hemlighet. Allting avslöjas när Charlie köper Adam, en mänsklig robot. Adam är så nära en människa man kan komma, både till det yttre och det inre. Han har till och med sex med Miranda och kan röras till tårar. Snart kastas dessa tre in i ett triangeldrama med stora konsekvenser.

Min åsikt:
Fascinerande & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det man inte anar av Stefan Åberg

Nummer: 10722
Titel: Det man inte anar
Författare: Stefan Åberg
Förlag: Andra rum
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88949-63-9
Betyg: 2 av 5

Recensionsexemplar från Stefan Åberg.

Bokens första mening:
När Erika lämnar restaurang La Roche anar hon inte att den här kvällen kommer att påverka resten av livet.

Om boken:
Erika älskar Victor och bandet till dottern Camilla har kanske blivit ännu starkare eftersom hon nästan gett upp hoppet om att någonsin få ett barn. Hon uppmuntrar Victors samvaro med travgänget, men om han inte tar tag i sitt okontrollerade spelande vet hon inte hur det ska gå.

Arbetet på SOS-Alarm är krävande och oron över moderns tilltagande demens ett ständigt bekymmer.
Hur kommer Pawel, den mobbade elvaåringen som utan egen vilja hamnar i gänget som snattar och bränner bilar, att påverka Erikas liv?

Samtidigt sprider överfallet som inträ ade tre år tidigare sin skugga över hennes tillvaro. Men är det verkligen samma man som ligger bakom när det värsta inträ ar? Eller är det arbetet på SOS-Alarm, där hot hela tiden förekommer, som nu gör intrång i hennes privata sfär?

Det man inte anar är en fristående uppföljare till Vid fyrtio börjar livet och Kärleken kommer och kärleken går.

Min åsikt:
Spännande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.