Du och jag för evigt av Kristine Lorentzson

Nummer: 11909
Titel: Du och jag för evigt
Författare: Kristine Lorentzson
Förlag: Lorentzsons
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-527-1083-8
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från författaren.

Bokens första mening:
Magdalena sliter upp sin röda sidenblus ur tvättkorgen, skakar den kraftigt och trär den över en galge.

Om boken:
Magdalenas förhållande med Brian har gått i stå och grälen med tonårsdottern Hope blir både fler och värre. Naima glider allt längre in i sin alzheimer. Magdalenas frågor om varifrån hon kommer växer sig större. Dagarna i Kalmar leder fram till ett beslut som påverkar inte bara hennes framtid utan hela familjens. När midsommarafton står för dörren ställs allt på sin spets och ingenting blir som hon hade förväntat sig.

Du och jag för evigt är fortsättningen på berättelsen om Magdalenas liv (Det du aldrig sa). Det har gått sju år och hon är strax över 50 år med allt vad det innebär. Romanen ställer frågor om arv och miljö och om det spelar någon roll varifrån man kommer eller om det helt enkelt räcker med att leva här och nu.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Nödrop av Grethe Bøe

Nummer: 11908
Titel: Nödrop
Originalets titel: Mayday
Författare: Grethe Bøe
Översättare: Cajsa Mitchell
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-8023-155-8
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Tystnaden vibrerade över öknen av tätt packad is.

Om boken:
När relationen mellan Ryssland och Nato nått sin absoluta fryspunkt genomför Nato sin största övning någonsin i Finnmark. Ett F-16-plan med Nato-piloterna Ylva Nordahl och John Evans ombord hamnar i en konfrontation med ett ryskt flygplan och blir nedskjutet.
Incidenten utlöser en storpolitisk kris, där både Ryssland och Nato tolkar händelsen som ett angrepp. Det enda som kan förhindra en fullskalig konflikt är att Ylva och John lyckas ta sig tillbaka till Norge för att avslöja vad som egentligen hände.
Det blir en kamp mot tiden där både Rysslands president, Natos generalsekreterare och militärindustrin vässar knivarna. Jagad över den ogästvänliga arktiska tundran inser Ylva att vare sig medpiloten John Evans eller de andra människor hon förlitat sig på är vad de utgett sig för att vara.

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & lysande debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Betraktaren av Helene Flood

Nummer: 11907
Titel: Betraktaren
Originalets titel: Elskeren
Författare: Helene Flood
Översättare: Lotta Eklund
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789177955771
Betyg: 5 av 5

Om boken:
Rikke är forskare och lyckligt gift med sin ungdomskärlek Åsmund. Tillsammans har de två barn. Deras nya bostad ligger ett stenkast från Oslos innerstad och här faller allt på plats, det känns perfekt. Harmonin bryts dock när familjens granne ovanpå hittas död, mördad. I ett slag förbyts idyllen i något helt annat. Alla i bostadsområdet är berörda av mordet. Särskilt Rikke. Hon blir varse hur litet hon vet om sina grannar hon lever vägg i vägg med. Likaså att hon måste berätta för sin man vilken relation hon hade till Jörgen, den mördade grannen. Ett besked som även mordutredarna väntar på.

Ljudbok inläst av Marie Richardson.

Min åsikt:
Briljant, suggestiv & skickligt skriven!

Vald till månadens bok i december 2021.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Kärlek, lögner & tarot av Mia Waara

Nummer: 11899
Titel: Kärlek, lögner & tarot
Författare: Mia Waara
Förlag: Ordberoende
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-89363-00-7
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Ordberoende förlag.

Bokens första mening:
Frida satte på vattenkokaren i kontorets köksdel till eftermiddagens obligatoriska kopp te.

Om boken:
Frida har precis träffat sin drömman efter skilsmässan och nu känns det äntligen som att livet är som hon vill ha det. Men så upptäcker hon att hennes nya kärlek är gift med någon annan och plötsligt vänds allting upp och ner. Hon ger sig ut i Stockholms dejtingdjungel och krogvärld på nytt. Vid sin sida har hon sin vän tillika dejtingproffs Lena, och till hjälp en tarotkortlek som vägleder henne genom kommande dejter. Men det ska visa sig att det inte är så lätt att spå framtiden som de trott..

Min åsikt:
Underhållande, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

I hennes skor av Kattis Ahlström

Nummer: 11898
Titel: I hennes skor
Författare: Kattis Ahlström
Förlag: Storytel Original
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-80242783
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Storytel Original.

Om boken:
Copywritern Tove är en kvinna mitt i livet, med två utflugna barn och en kärleksrelation på upphällningen. När hennes mamma blir allvarligt sjuk och läggs in på sjukhus i hemstaden Lund åker hon dit för att vara hos henne, sådär som döttrar ska. Det blir en omvälvande vistelse, där allt ställs på sin spets och där hon behöver konfronteras med de erfarenheter och livsval som format henne.

I hennes skor är en roman om snåriga familjerelationer, rotlöshet och avund, men också – och kanske framför allt – om försoning.

Ljudbok inläst av författaren.

Min åsikt:
Gripande, underhållande & fin!

Lyssna/läs boken:
Boken finns  här:
Storytel

Julmysteriet av Lisa Bjärbo & Matilda Ruta

Nummer: 11897
Titel: Julmysteriet
Författare: Lisa Bjärbo
Illustratör: Matilda Ruta
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-29-72987-0
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Tidigt på morgonen den första december glider en skugga genom ett gammalt hus någonstans långt ute på landet.

Om boken:
Ebbe älskar julen! Det är så underbart med pepparkakor, julstjärnor, smällkarameller, änglaspel och saker som glittrar. Och varje år fixar mamma en adventskalender med spännande uppdrag som han och storasyster Märta ska lösa. Kluriga ledtrådar som alltid leder till något smaskigt julgodis. Men i år är allt annorlunda! Märta ska snart fylla 13 år och verkar inte längre tycka att något är roligt. Och i år är det första julen med mammas nya kille, Ernesto. Ebbe gillar Ernesto, men kan det bli lika bra som vanligt när han är med?

Ebbe gör allt han kan för att höja julstämningen hemma, men när pepparkaksburken plötsligt försvinner från skafferiet och ljusslingan inte längre hänger i äppelträdet börjar han bli orolig på riktigt. Vem är det som stjäl alla julsaker? Och vad är det för mystiska spår i snön utanför huset? Tillsammans med hunden Göran måste han lösa mysteriet med de försvunna julsakerna. Annars kan vad som helst hända!

Ålder 3-6 år.

Min åsikt:
Mysig, spännande & fint illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Kaktus av Sarah Haywood

Nummer: 11896
Titel: Kaktus
Originalets titel: The Cactus
Författare: Sarah Haywood
Översättare: Fredrika Spindler
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2018/2021
ISBN: 978-91-509-6554-4
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Jag är inte en sådan kvinna som hyser agg mot någon, grubblar över meningsskiljaktigheter eller ifrågasätter andras motiv.

Om boken:
Susan Green har full koll på läget och en tydlig bild av hur hon vill att livet ska vara. Hon har en lägenhet som är perfekt att bo själv i och ett jobb som passar hennes logiska tänkande – här finns ingen plats för smetiga och kletiga känslor. Men när Susans mamma oväntat går bort, samtidigt som hon upptäcker att hon själv ska bli mamma, blir hennes största rädslor plötsligt verklighet. Hon håller på att förlora kontrollen.

Och så är det Rob, den något suspekte men välmenande vännen till Susans hopplöse bror. När förlossningen närmar sig och världen trasas sönder alltmer är det hos honom som Susan oväntat finner stöd. Kanske finns den sanna kärleken och förmågan att älska sig själv trots allt inom räckhåll – bara hon vågar släppa taget.

Min åsikt:
Lysande, charmig & rolig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Nådens vårdhem av Daniel Martinez

Nummer: 11892
Titel: Nådens vårdhem
Författare: Daniel Martinez
Förlag: Sjösala
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-87193-57-6
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Sjösala förlag.

Bokens första mening:
Elina låg kvar i sängen och lyssnade efter mammas steg uppför trappan.

Om boken:
Elina, en tioårig flicka med mosaisk Downs syndrom, vaknar en morgon och upptäcker att hennes mamma är spårlöst försvunnen. Hon beger sig ut och lämnar för första gången i sitt liv ensam huset där hon och hennes mamma bott för att leta efter henne. När kvällen kommer når Elina en kyrka. Hon knackar på kyrkporten och när den öppnas blir det startpunkten på en händelsekedja som kommer att både blottlägga dold ondska och väcka frågor om vad godhet är.

Nådens vårdhem är en roman om hur funktionsnedsatta människor behandlades i Sverige på slutet av 50-talet. Men det är även en historia om oss, vi som lever nu.

Min åsikt:
Lysande, stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Elefantkyrkogården eller livet? av Cathy Catarina Söderqvist

Nummer: 11891
Titel: Elefantkyrkogården eller livet?
Författare: Cathy Catarina Söderqvist
Förlag: Whip media
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-89409-60-6
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från författaren.

Bokens första mening:
Morsan bar på skuld mot mig som gjorde att hon var min marionettdocka på samma sätt som jag varit hennes under min barndom.

Om boken:
Agnes har alltid fört en kamp för sin tillvaro och är utled på sitt arbete inom kommunen. Hon förmår inte mer och hennes anställning avslutas. Under den självvalda isoleringen samlar hon kraft i den egna bubblan av förbittring och kommer till insikt om att alla dagar numera är frihetsdagar.

En ihärdig brevbärare stör Agnes i isoleringen och ringer ständigt på dörrklockan. Hon vägrar att öppna och tvingar därmed Ragnar att finna en ny väg för att få kontakt. När hon till slut låter honom komma in vävs deras livshistorier samman och omedvetet öppnar han portarna till hennes mörkaste tid. Trots det starka motståndet måste hon konfronteras med sin olyckliga barndomstid och det inre barnet som hon har förträngt.

Ett psykologiskt relationsdrama om hur det inre sårade barnet spelar en stor roll för hur vi lever och utvecklas som vuxna. Men också en nostalgitripp för den som vuxit upp under sjuttiotalet.

Detta är första boken i serien om Agnes Amper.

Min åsikt:
Gripande, spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Vackra, vita lögner av Lovisa Wistrand

Nummer: 11886
Titel: Vackra, vita lögner
Författare: Lovisa Wistrand
Förlag: Ordberoende
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-89363-18-2
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Ordberoende förlag.

Bokens första mening:
Jag kommer inte på någon annan förklaring än att min tvilling Melissa är spritt språngande galen.

Om boken:
När arbetsnarkomanen Aurora Vinters tvillingsyster Melissa inte kan åka på sin efterlängtade resa till Antarktis, flyger Aurora dit i hennes ställe. I sjutton dagar måste hon låtsas vara sin spontana, orädda syster som är gift, kan kinesiska och är en mästare på att köra snöskoter, klättra och paddla kajak. Enkelt. Eller? Det är bara det att Aurora avskyr att resa, avskyr kyla, avskyr flygplan och absolut inte gillar tanken på ett långsamt internet.

Väl ombord på kryssningsfartyget visar det sig att den vrålsnygge expeditionsledaren Aiden Mayer känner Melissa sedan innan – och Aurora måste spela ordentligt. Bland is, pingviner och glittrande snötäcken börjar känslorna spira, men frågan är vad Aiden och Melissa har för historia? Aurora vill inte flirta med systerns ex, och det är ändå hennes minsta problem. Värre blir det när lögnerna haglar, kärleken växer och bluffen är nära att avslöjas.

Min åsikt:
Underhållande, härlig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon