Döttrarna i Cornwall av Fern Britton

Nummer: 12000
Titel: Döttrarna i Cornwall
Originalets titel: Daughters of Cornwall
Författare: Fern Britton
Översättare: Susanne Nobel
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2020/2022
ISBN: 978-91-509-6997-9
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Det sägs att släkten upprepar sina misstag genom generationer tills någon slutligen, kanske flera hundra år senare, bryter mönstret.

Om boken:
1918 Första världskriget är slut och Clara har klivit ombord på tåget som ska ta henne till Cornwall. Hennes fästman har stupat i strid och med sig till hans familj har hon en hemlighet som under inga omständigheter får avslöjas.

1939 Claras dotter Hannah lever en sorglös vardag i familjens hem i Cornwall, men när andra världskriget bryter ut förändras tillvaron i ett slag. Hon tar värvning med övertygelsen om att det är det enda rätta, men precis som hennes mamma tvingades göra inser hon snart att allt har ett pris.

Nutid Hannahs dotter Caroline har alltid förutsatt att hon visste sanningen om sin bakgrund. När hon en dag tar emot en gammal koffert med minnessaker från två generationer inser hon att allt inte varit som hon trott.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Maj, en tant med turbo av Annelie Strömberg

Nummer: 11996
Titel: Maj, en tant med turbo
Författare: Annelie Strömberg
Förlag: Whip media
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-89707-04-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Whip media.

Bokens första mening:
En svag doft av målarfärg dröjer sig kvar.

Om boken:
Det blir gärna lite trist och färglöst på servicehemmet Smultronet i Mariestad, där 86-åriga Maj bor. Och allt skulle nog vara frid och fröjd om hon var en sådan person som låter saker och ting vara som de är. Men sådan är hon inte. Inte på långa vägar.

Det är upplagt för missöden när tant Maj får för sig att liva upp vardagen på de mest spektakulära vis. För vad kan egentligen gå fel när man bestämmer sig för att köpa neonfärgade gardiner och hänga upp dem i matsalen mitt i natten? Tja, till exempel så kan gardinstången lossna, slå sönder fönsterrutan i härdat glas och sprida glassplitter som fastnar i hela håret. Men vad gör väl det när man är snabb som blixten, både i benen och i skallen? Det är inte första gången Maj hamnat mitt i stormens öga och det lär inte bli den sista. För Maj, hon är en tant med turbo …

Min åsikt:
Skruvad, härlig & rolig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Dejta aldrig på en onsdag av Dag Öhrlund & Cornelia Södergren

Nummer: 11987
Titel: Dejta aldrig på en onsdag
Författare: Dag Öhrlund & Cornelia Södergren
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-8018-411-3
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lind & co.

Bokens första mening:
Nu måste jag berätta en sak för dig.

Om boken:
Christopher är sedan åratal hemligt kär i vännen Michaela, men har inte märkt något intresse från hennes sida. Michaela är gynekolog. Christopher en av Stockholms hetaste modefotografer. Båda är frånskilda med barn. När Michaela skriver till honom att hon är less på ensamheten och ska börja nätdejta ger även Christopher sig in i dejtingdjungeln.

En karusell av oförglömliga, ofta dråpliga och smått galna dejtingäventyr drar igång. De två vännerna skriver till varandra och berättar, men inte allt för vem vågar vara helt ärlig om sina misslyckanden och tillkortakommanden?

De på dejtingsidan ofta fördelaktiga, perfekt framställda profilerna kan dölja allt från stalkers, psykopater och nymfomaner till djupt religiösa modersbundna veganer, oskulder, världsfrånvända tantriska shamaner och naturälskande fågelskådare. Medan Christopher undrar om Michaela någonsin ska börja se honom som något annat än en vän funderar Michaela på att ge upp och kanske gå i kloster istället. Men kärleken finns någonstans därute, det gäller bara att ha tålamod …

Min åsikt:
Underhållande, fängslande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Berätta en detalj av Malin Tuvesson

Nummer: 11983
Titel: Berätta en detalj
Författare: Malin Tuvesson
Förlag: Ordberoende
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-89363-80-9
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Ordberoende förlag.

Bokens första mening:
Köksgolvet är svalt men mina fötter klibbar fast i varje steg jag tar.

Om boken:
Romanceförfattaren Julia lämnar ett förhållande på sparlåga hemma i Sverige och drar till London för att göra PR och skriva manus när en av hennes böcker ska filmatiseras. Beskedet om att Paul Thompson, en av de mest eftertraktade filmstjärnorna för tillfället, tackat ja till rollen som Antonio gör alla överlyckliga. Alla utom Julia. Hur kan den överreklamerade, stroppiga skådisen passa för rollen som ligger henne så varmt om hjärtat?

En grillfest hemma hos Paul håller på att sluta i tragedi och plötsligt är det Julia som kommer att spela en viktig roll för Paul. Hon tvingas successivt omvärdera sin inställning – kanske finns det ett djup bakom hans snygga fasad trots allt.

Min åsikt:
Underhållande gripande & stark debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Den bästa sommaren av Sarah Morgan

Nummer: 11982
Titel: Den bästa sommaren
Originalets titel: The Summer Seekers
Författare: Sarah Morgan
Översättare: Maria Fredriksson
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2021/2022
ISBN: 978-91-509-6995-5
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Det var mjölkglaset som räddade henne.

Om boken:
Även om Kathleen är åttio år och precis haft inbrott vill hon inte alls ha den hjälp som hennes dotter försöker tvinga på henne. Det hon behöver nu är ett riktigt äventyr! Hon börjar därför smida planer på en efterlängtad roadtrip.

Liza håller på att gå under av vardagens alla måsten och det sista hon behöver är att hennes envisa mamma ska dra iväg på en ogenomtänkt semester – är det bara hon som har förståndet i behåll?

När Martha, som inte vet vad hon ska göra med sitt liv och dessutom försöker bli kvitt ett efterhängset ex, får syn på Kathleens annons har hon svaret på sina böner. Chaufför på en ”episk roadtrip” låter som något för henne. Enda kruxet är att hon ogärna kör bil.

Tack vare Kathleens äventyrslusta och lite jävlar anamma får de tre kvinnorna uppleva en sommar de sent ska glömma.

Min åsikt:
Underbar, rolig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Skamluvan av Ulla-Maria Andersson

Nummer: 11981
Titel: Skamluvan
Författare: Ulla-Maria Andersson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-1-311914-4
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Norstedts.

Bokens första mening:
Vid matbordet sitter manfolket, håller blickarna fästa i grötfatet.

Om boken:
Det är 1860-tal och Lovisa är beredd att göra vad som helst för att lämna Öland. Hon vet att det finns städer långt borta utan steniga åkrar, kontrollerande bypräster och hårdföra karlar. Städer där ingen vet hur fattig ens mor är och aldrig har sett ens bror ligga i rännstenen med en flaska.

Till slut hittar Lovisa ett sätt att ordna pengar och tar sig till Gävle, en stad som just raserats av en enorm brand. Det borde vara rätt plats att bygga upp ett nytt liv på. Men arbetet är hårt och varken prästerna eller männen lämnar henne ifred där heller. Ändå tänds ett hopp – på ett oväntat sätt möter hon kärleken, och den får henne att blomma ut. Men ska Lovisa få behålla den?

Skamluvan handlar om Lovisas dramatiska livsöde. Om att ärva fattigdom, utsatthet och skam – men också styrka och en längtan bort från misären.

Min åsikt:
Spännande, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Ingen väg hem av Jenny Lecoat

Nummer: 11973
Titel: Ingen väg hem
Originalets titel: Heddy’s War
Författare: Jenny Lecoat
Översättare: Eva Andreasson
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2020/2022
ISBN: 978-91-7789-799-6
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Historiska media.

Bokens första mening:
Solens hetta hade börjat lägga sig och måsarna gled långsamt fram på jakt efter dagens sista fångst när sirenen ljöd.

Om boken:
Sommaren 1940. Två år har gått sedan Hedy Bercu flydde sin hemstad Wien och nazisterna. Nu blickar hon upp mot himlen över den lilla brittiska ön Jersey där tyska flygplan dånar. Hon är övertygad om att en invasion är att vänta.

När tyskarna slutligen går iland avstår de allierade styrkorna från en motattack, och öbor och ockupanter hittar ett sätt att leva sida vid sida. Utan möjlighet att fly gör Hedy vad hon kan för att dölja sin judiska bakgrund. Hon tar arbete som översättare åt tyskarna samtidigt som hon använder sin befattning till att motarbeta dem. I hopp om att komma över information börjar Hedy umgås med en ung tysk officer. Känslorna mellan dem djupnar och hon väntar in i det längsta med att berätta om sin bakgrund.

När kriget intensifieras blir Jersey en livsfarlig plats för Hedy. Snart ligger hennes liv i händerna på mannen hon älskar – en man som också borde vara hennes fiende.

Min åsikt:
Berörande, spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Breven som länkar oss samman av Anne-Lie Högberg

Nummer: 11971
Titel: Breven som länkar oss samman
Författare: Anne-Lie Högberg
Förlag: LB
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-7799-413-8
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från LB förlag.

Bokens första mening:
Det skramlade från besticken och klirrade i glasen.

Om boken:
Maria älskar sitt lilla faluröda pensionat som ligger vid Mälarens strand. Stället hon drivit i tio års tid. När det tillfälligt måste stängas ner rasar hennes tillvaro och hon tvingas fylla sin tid med annat. Av en slump hittar hon ett brev i sin mormors gamla sekretär, ett brev som hennes mormor själv har skrivit och som aldrig nådde mottagaren. Mysteriet blir som en drog för Maria och hon börjar gräva i sin mormors förflutna.

Axel bestämmer sig för att lämna Rödeby och den fattiga tillvaro som han och hans mor och syskon hamnade i när fadern dog. I tron om att hans flytt är det enda som kan rädda familjen, kliver han ivrigt och naivt på ångfartyget till New York endast arton år gammal.

Bit för bit lägger Maria pusslet av sin släkthistoria och snart framkallas en bild av ett mörkt familjedrama, som kommer att ta henne över havet till 1900-talets Amerika.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Vända blad av Johanna Schreiber

Nummer: 11969
Titel: Vända blad
Författare: Johanna Schreiber
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-1-311840-6
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Norstedts.

Bokens första mening:
Clara hukar sig bakom kassadisken i Schantz monter och sveper sin vattenflaska.

Om boken:
Förläggaren Clara är den eviga singeln som är fast övertygad om att kärlek aldrig blir lika fantastisk som i böckerna.

Stukad efter att ha tappat sin största författare till en av Schantz förlags värsta konkurrenter ser hon äntligen en ljusning när manuset till en otrolig kärleksroman landar på hennes skrivbord.

Vad Clara inte räknat med är att hon ska bli lika förälskad i författaren som hon är i manuset. Hon är övertygad om att romanen kommer att bli en succé – om den nya snobbiga förlagschefen inte hinner göra sig av med henne innan dess. Valet mellan kärlek och karriär borde vara enkelt för en romantiker, men med kolleger som sviker, chefer som ljuger och en familj som vägrar prata om sår som aldrig riktigt läker blir det svårare än Clara hade kunnat föreställa sig.

Vända blad är den andra delen i serien Schantz förlag.

Min åsikt:
Härlig, underhållande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon