En sekund är jag evig av Maria Gustavsdotter

Nummer: 10161
Titel: En sekund är jag evig
Författare: Maria Gustavsdotter
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7545-721-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
På söndagen kom min mor på besök.

Om boken:
I En sekund är jag evig möter vi bibliotekarien Birgitta som reser till Skåne för att ordna med sin mors begravning och städa ur föräldrarnas gamla lägenhet. Hon borde ha fullt upp med allt det praktiska men istället tillbringar hon dagarna med att läsa sin fars efterlämnade papper. Birgittas bror är mest intresserad av den gamla värjan från 1700-talet, som är förknippad med en familjemyt. Finns det kanske ett korn av sanning i den?

Parallellt med denna historia möter vi Annika år 1717, vars mor oväntat dör. Hon blir tvungen att lämna sitt hem och skapa sig ett nytt liv. Men vart ska en flicka ta vägen i Karl XII:s Sverige?

Min åsikt:
Fängslande, gripande och stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

De åtta bergen av Paolo Cognetti

Nummer: 10157
Titel: De åtta bergen
Originalets titel: Le otto montagne
Författare: Paolo Cognetti
Översättare: Malin Emitslöf
Förlag: Contempo
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-88157-13-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Min pappa hade sitt eget sätt att gå i bergen.

Om boken:
De åtta bergen handlar om vänskapen mellan två pojkar som så småningom växer upp till män, om vad det innebär att bli vuxen och om den moderna människans längtan och sökande. Pietro växer upp i Milano men tillbringar somrarna i bergsbyn vid Monte Rosa, där Bruno bor. Pietros föräldrar är bundna av sina arbeten i Milano men lever ständigt med en längtan till naturen och bergen. Bruno växer upp i en familj av bönder och hans liv är tidigt utstakat. Trots alla olikheter och det tidvis långa avståndet mellan dem både psykiskt och fysiskt består deras vänskap, med kärleken till naturen och bergen och en delad barndom som förenande kraft.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande och skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Trosbekännelser av Nina Lekander

Nummer: 10155
Titel: Trosbekännelser
Författare: Nina Lekander
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-1-307565-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Han hette Hans, var tio år äldre än jag och hade bestämt sig för att aldrig mera leva med en kvinna.

Om boken:
Nina Lekanders förra bok, Hästar, män och andra djur (2012), var en självbiografisk skildring av övergångsålder och övergivenhet. Och en omprövning av synen på kroppen, sexualiteten och relationerna till väninnorna och, inte minst, djuren.

Trosbekännelser är berättelsen om vad som hände sedan. Om mötet med den stora, kanske enda, stormande kärleken, passionen. Ett uppvaknande och upplevelsen av upphetsande, uppfyllande sex. Att byta land, byta språk, byta liv. Och hur detta understundom kommer i konflikt med allt det man bär med sig genom livet.

I sammanlänkade essäistiska texter och nedslag blandar Nina Lekander teori med det djupt personliga, kunskap med erfarenhet. Det är skrivet med stor energi, stark närvaro, ilska, värme och humor.

Min åsikt:
Rolig, stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Floden av Markus Lutteman

Nummer: 10148
Titel: Floden
Författare: Markus Lutteman
Förlag: Bookmark
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88745-19-4
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Bookmark förlag.

Bokens första mening:
Jonathan Berg kör västerut på E20 och önskar att han förbehållslöst kunde längta hem.

Om boken:
Fyra personer färdas tillsammans längs en mörk flod. De känner inte varandra, vet inte var de befinner sig eller vart de är på väg.

När hemligheterna börjar röjas och de äntligen förstår var de hamnat inser de att det kan vara för sent att ta sig därifrån.

Floden är en roman om att inte kunna undgå sitt öde, oläkta sår och om sökandet efter svar både i och utanför oss själva.

Min åsikt:
Suggestiv, spännande & fascinerande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Vitt ljus av Kerstin Wixe

Nummer: 10143
Titel: Vitt ljus
Författare: Kerstin Wixe
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7795-069-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Stine var ytterst nära att trampa på katten som väntade på sin mat på nedersta trappsteget.

Om boken:
Bara för att vi lever i en kultur som avskaffat mysterierna, betyder det att mysterierna inte längre finns? Vi lär oss att uppfatta den del av verkligheten som vi får berättad och beskriven för oss, med de sinnen som står oss till buds, men vi misstänker sällan att vi ännu inte hört hela berättelsen. Den här romanen vill ge upprättelse åt alla de som vet att verkligheten är större än det vi lär oss. Alla de som vet att våra sinnen kan uppleva och ta in mer än vad vi tillåter dem att göra.

Kaja upplever något som hon inser är världens bäst bevarade hemlighet av den enkla anledningen att upplevelsen inte går att förstå om man själv inte erfarit den. Hon är smärtsamt medveten om att den inte ens går att beskriva. Hon gör ändå ett försök. Sedan försvinner hon. Spårlöst.

Det blir hennes vän från ungdomsåren, Stine, som får ta del av Kajas kvarlämnade anteckningar, och nu ställs också hon inför alla de erfarenheter som ligger bortom det som går att förklara.

Min åsikt:
Stark, tänkvärd & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Svinstian av Susanne Schemper

Nummer: 10142
Titel: Svinstian
Författare: Susanne Schemper
Förlag: Word Audio
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-78291-68-7
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Word audio publishing.

Bokens första mening:
Det doftade gräs, lavendel och bränd falukorv.

Om boken:
Tina lever ensam med sina katter sedan hennes man gått bort. Hon är tyngd av bitterhet och svåra skuldkänslor över att ha svikit sitt nu vuxna barn. Många år av psykisk misshandel har format henne och det förflutna spökar, ovälkomna minnen gör sig ofta påminda. När Tina lär känna grannen Sanna och hennes son Noa, och förstår att de lever med en man som inte behandlar dem väl, rivs gamla sår upp.

Sanna börjar inse att det är ohållbart att stanna med mannen Mats, hans oberäkneliga humör oroar henne mer och mer för varje dag. Hon hoppas in i det längsta att de ska kunna lösa sina problem, men efter en skrämmande händelse får hon nog och flyr i panik till grannen. Tinas ilska växer och hon ser det som sin uppgift att ställa allt till rätta …

Min åsikt:
Lysande, mörk & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Snö, skam och champagne av Linda Holgersson

Nummer: 10138
Titel: Snö, skam och champagne
Författare: Linda Holgersson
Inläsare: Fredde Granberg
Förlag: Word Audio
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-78291-28-1
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Word Audio Publishing.

Bokens första mening:
När pappa fyllde femtio gick hela familjen till fotografen.

Om boken:
John ska fylla femtio år. Det ska bli hans sista födelsedag och han planerar att fira den med några utvalda vänner och hans syskon. Det gästerna inte vet är att John har en agenda med den här helgen, den som ska bli hans sista helg. Temat för helgen är något av ”sanning och konsekvens”. I flera år har John sett sina vänner förbruka sina liv; i hans ögon lever de inte i sanning och ärlighet. De har hemligheter för varandra och för sina närmaste. Precis som John. För John har älskat Kicki i alla år men av rädsla att hon ska försvinna ur hans liv om han berättar det så tänker han ta den sanningen med sig in i döden. Han kommer att välja konsekvens, men hans önskan är att de han bryr sig mest om ska välja sanningen. Att berätta den och att leva den.

De samlas på ett hotell i Alperna för att fira nyår. Skidåkning, after ski, middag, fest och djupa samtal. Men Johns helg blir inte som han har tänkt. Något inträffar och hela hans agenda faller. Eller gör den verkligen det?

Det blir en helg rik på skratt, tårar, vänskap, bekännelser, snö, skam och champagne.

Ljudbok uppläst av Fredde Granberg.

Min åsikt:
Lysande, gripande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

När de sista duvorna tystnat av Assar Andersson

Nummer: 10136
Titel: När de sista duvorna tystnat
Författare: Assar Andersson
Förlag: Reko
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7577-883-9
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Reko förlag.

Bokens första mening:
Jag sneglar mot fönstret.

Om boken:
I Pildammsparken är det mörkt som i ett kolschakt. Cykelbelysningen och ficklampan fick jag inte med mig så jag använder mobilen till att lysa med.

Känslorna är i uppror och jag kan inte tänka klart. Inte heller förlåta mig själv för att jag inte var mer bestämd och sade nej till min 15-åriga dotters beslut om att cykla upp i centrum en lördag kväll ensam. Dessutom skulle jag ha tagit notis om det fina vädret. En varm sommarkväll som denna är det upplagt för överbefolkade uteserveringar och allmänt stök.

Min åsikt:
Stark & gripande med fint språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Socker, salt och nya chanser av Claire Sandy

Nummer: 10132
Titel: Socker, salt och nya chanser
Originalets titel: What Would Mary Berry Do?
Författare: Claire Sandy
Översättare: Ann Margret Forsström
Förlag: Printz publishing
Utgivningsår: 2014/2018
ISBN: 978-91-7771-113-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Marie Dunwoody älskade sina tre barn så oerhört mycket att hon knappt förstod det själv.

Om boken:
Marie Dunwoody är rätt nöjd med livet. Hon älskar sitt jobb, sin man och sina tre underbara barn. Men hennes cupcakes är smärre katastrofer. Och på barnens skolbasar kan hon inte låta bli att irritera sig över de andra mammornas perfekta konstverk till bakelser. Och framför allt stör hon sig på Lucy Gray den perfekta kvinnan på andra sidan gatan. Marie bestämmer sig en gång för alla att det här ska bli bakningens år, och till sin hjälp ska hon ta Englands sockerdrottning nummer ett: Mary Berry.

Samtidigt kämpar Maries man, Robert, med problem på jobbet. Han har insett att han inte är lika eftertraktad längre, kanske till och med förlegad, men han är inte beredd att ge upp! Precis som sin fru bestämmer sig Robert för att baka sig tillbaka till toppen, med med Paul Hollywoods hjälp i stället för Marys.

Stjärnbagarnas recept visar sig dock innehålla visdom som kan hjälpa familjen Dunwoody med mycket mer än bara sockerkakor.

Min åsikt:
Underhållande, charmig & fantastisk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Röda drömmar av Amanda Tartt

Nummer: 10131
Titel: Röda drömmar
Författare: Amanda Tartt
Förlag: Lusthuset
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7557-143-0
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Amanda Tartt.

Bokens första mening:
Emma skrattade för sig själv när hon tänkte på hur hon och Sara mer eller mindre våldgästat grannen tillika porrbutiken Sex’n’Stone kvällen innan.

Om boken:
Emma träffar en kvinna som plötsligt ger henne en svårtolkad blick, eller är den det?
Uppdraget med det stora bröllopet på slottet ska slutföras, och Emma är inte det minsta sugen på att träffa Marcus igen. Samtidigt kämpar hon mot ett visst ökat intresse för grannen Stone …

Röda drömmar är tredje boken drömserien.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Vita drömmar (del 1) & Rosa drömmar (del 2).

Min åsikt:
Underbar, het & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.