Med hela handen i syltburken av Maria Steen

Nummer: 11824
Titel: Med hela handen i syltburken
Författare: Maria Steen
Inläsare: Maria Lyckow
Förlag: Word Audio
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789180003353
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Word Audio.

Om boken:
Agnetas och Carinas liv har varit ganska händelsefattiga på sistone. De har varken fått parkeringsböter, vunnit på Triss eller satt dit någon skitstövel på flera veckor. Det har gått så långt att Carina lagar kalasmat på en tisdag.

Så står det i tidningen att en äldre kvinna i skogen utanför Karlskrona spårlöst försvunnit, men det finns inga tecken på kidnappning eller mord. De enda grannarna bor i ett konstnärskollektiv en bit bort och säger sig inte veta någonting. Enligt Agneta är konstnärer ytterst misstänksamma typer, sådana som knarkar, käkar groddar och pimplar vin. Det sista har hon i och för sig inte så mycket emot. Men kan de ha något att göra med att en tant gått upp i rök? Det borde gå att lista ut om man bara tar lite initiativ, tänker hon.

Med hela handen i syltburken är fjärde delen i feelgood-serien I vått och torrt.

Ljudbok inläst av Maria Lyckow.

Min åsikt:
Spännande, rolig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Herre på Täppan av Olséni & Hansen

Nummer: 11823
Titel: Herre på Täppan
Författare: Olséni & Hansen
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-78356-01-0
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
Augustisolens mjuka strålar sken in genom fönstret och avslöjade att de kraftiga besparingar som drabbat Lunds polisstation även inkluderade fönsterputsning.

Om boken:
Arne och Barbro har blivit med kolonistuga, och Ester och hennes kakadua Roland tillbringar motvilligt sensommaren i det spartanska huset. Arne går i taket av svartsjuka när det visar sig att en av kolonigrannarna, Hjalmar von Ridderhusen, en distingerad herre med dyra vanor, var Barbros första kärlek. När sedan Hjalmar hittas död pekas Arne genast ut som huvudmisstänkt. Men det slutar inte där. När ytterligare en av koloni ägarna går döden till mötes dras även Roland in i ut redningen då kriminalkommissarie Bertilsson misstänker att kakaduan blivit vittne till mord. Men hur får man ett fjäderfä, som bara kan ordet kaka, att börja prata?

För att fria Arne från polisens misstankar drar Ester igång sin egen mordutredning. Med ett påklistrat leende och hembakta vaniljdrömmar snokar hon runt bland stugorna och får koloniägarna att lätta sina hjärtan och bekänna sina synder.

Herre på Täppan är den fristående fortsättningen på Ester Karlsson med K , Ett lik i garderoben och Grannar i död och lust.

Min åsikt:
Underbar, rolig & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Saoirse av Thérèse V Yachnin

Nummer: 11821
Titel: Saoirse
Författare: Thérèse V Yachnin
Förlag: Ekström & Garay
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-89397-14-9
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Ekström & Garay.

Bokens första mening:
Kontorslokalen på Svenska Bladet i Stockholm låg öde.

Om boken:
Året är 1921 och överklassdottern Julia Strand arbetar som oerfaren journalist på Svenska Bladet i Stockholm. Hemma brottas hon med faderns förväntningar på hur hon ska leva sitt liv och drömmer om att bryta sig loss från gamla traditioner. En dag öppnar sig en utväg, när Julia blir utsänd som utrikeskorrespondent för att rapportera om irländarnas kamp för självständighet mot britterna.
Snart befinner sig Julia mitt i konfliktens centrum i Dublin. Under täckmantel som student vid Trinity College får hon nys om grupperingar som utnyttjar landets oroligheter för egen vinnings skull. Här träffar hon även den mystiska Sean O’Neill, en läkarstudent vars frihetskamp hon blir personligen involverad i. Julia dras nu in i ett dubbelspel som tvingar henne att tänja på såväl professionella som personliga gränser – med livet som insats.

Min åsikt:
Spännande, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Skuggkriget av Daniela Kastberg

Nummer: 11819
Titel: Skuggkriget
Författare: Daniela Kastberg
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-78357-68-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
Sverige var sig likt.

Om boken:
November 1941. Ebba Gerlach, en av Sveriges första kvinnliga utrikeskorrespondenter, återvänder hem till västkusten. Hon har blivit utvisad från Berlin efter att ha ställt besvärliga frågor om vad som sker med judarna i Östeuropa. Nu har hon bara en story kvar: ett reportage om en judisk änkas flykt med sina döttrar från krigets Berlin till säkerheten i Sverige. Ebba planerar att tillsammans med sin före detta fästman, löjtnant Åke Lindström, möta flyktingarna när de smugglas iland i Skåne, men familjen dyker aldrig upp. Istället påträffas en okänd kvinna mördad. När Ebba försöker ta reda på vad som hänt familjen inser hon att det neutrala Sverige inte är så fredligt som hon trott och att Nazitysklands inflytande sträcker sig djupt in över landets gränser.

Skuggkriget är första fristående delen i romantrilogin om Ebba och hennes arbete som journalist och krigskorrespondent under andra världskriget.

Min åsikt:
Lysande, spännande & stark debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Fiendevän av Sara H. Olsson

Nummer: 11818
Titel: Fiendevän
Författare: Sara H. Olsson
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-509-6494-3
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Dörren av trä var tjock och tung och satt hårt inkilad mellan stenväggarna.

Om boken:
I idylliska Ellinge i Halland väntar en gammal och omskakande hemlighet på att uppdagas.

1941: Tvillingarna Inger och Ingvar har haft en lycklig uppväxt på familjens gård och ska nu ta steget in i vuxenlivet. Men tillvaron skuggas av andra världskriget. Tysktågen börjar köra genom trakten och med både fascination och fasa samlas ortsborna vid stationen för att få en glimt av soldaterna.

Samma dag som ett av tågen passerar är Ingvar en hårsmån från att köra på en skadad ung man och när han ser att mannen bär tysk uniform ställs han inför ett svårt val. Ska han följa sitt samvete och rädda en sårad medmänniska eller lämna honom åt sitt öde? Han anar inte då hur hans beslut kommer att påverka hans och systern Ingers framtid.

Nutid: Paula och hennes familj har flyttat från Stockholm till sitt nybyggda hus i Ellinge. Av den gamla gården på tomten återstår bara en ruin och ingen verkar veta vad som hände med familjen som en gång bodde där. Paula börjar – med oväntad hjälp av grannen och enstöringen Holger – att gräva efter ledtrådar. Hon förstår snart att hon är en åttio år gammal hemlighet på spåren. En hemlighet som handlar om förbjuden kärlek, mod, medmänsklighet och familjeband.

Fiendevän är första delen i Ellingeserien.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & välskriven!

Vald till månadens bok i september 2021.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Sanningen kommer om natten av Mhairi McFarlane

Nummer: 11817
Titel: Sanningen kommer om natten
Originalets titel: Last Night
Författare: Mhairi McFarlane
Översättare: Helena Tusås
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-509-6493-6
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Du levde igen i går kväll.

Om boken:
Eve, Justin, Susie och Ed har varit vänner sedan de var arton. Nu är de i trettioårsåldern och står varandra fortfarande lika nära – torsdag-kvällarnas pubquiz är fortfarande lika heligt och Eve är fortfarande hemligt förälskad i Ed.

Kanske borde hon ha gått vidare vid det här laget, men hon kan inte sluta tänka på det som kunde ha varit om det blivit de två. Och hon vet att Ed också undrar det ibland. En kväll förändras deras liv för alltid. Eve inser att hon inte känner sina vänner så väl som hon trodde – och att hon inte är den enda som har hemligheter.

Min åsikt:
Underbar, gripande & rolig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin av Alex Bennheden

Nummer: 11804
Titel: Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin
Författare: Alex Bennheden
Förlag: Tekannan
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-985769-3-1
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Gul pr.

Bokens första mening:
Cykelfärden hem var den mest panikartade i mitt relativt korta liv.

Om boken:
Detta är en berättelse om saltstänkta, ljumma vindar i en liten sommarstad den där sommaren när Sverige inte spelade fotbolls-VM i Frankrike. Den där sommaren när en oskiljaktig trio var med om liv, ångest och död.

Det är även en berättelse om hur irländare kommer undan med att prata i klyschor, om Piggelin, om hur liten världen var när ens enda mål var att få ligga, om pommes verkligen är godare med majonnäs och om varför man inte ska förvara kondomer i plånboken. Men framförallt är detta en berättelse om havets ständiga närvaro och om när några unga vänner tvingades att bli vuxna.

Min åsikt:
Rolig, gripande & stark debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Många lögner små av Annika Estassy

Nummer: 11803
Titel: Många lögner små
Författare: Annika Estassy
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-1-311572-6
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Norstedts.

Bokens första mening:
Endast räven var vaken när Maja smög in i Agnes täppa med en plastpåse i handen.

Om boken:
När Maja erbjuds ett vikariat som kyrkogårdsvaktmästare i Måneby är det ett par saker hon ”glömmer” att berätta för kyrkoherden: Att hon har traktens minst gröna fingrar och att hennes körkort inte är giltigt. Sånt går alltid att rätta till efteråt, menar Maja. Fast att påstå att hon anlagt en fantastisk köksträdgård på sin kolonilott var kanske inte så smart. Särskilt som hon varken har råd med frön eller ser skillnaden på morotsblast och hundkäx. Och att ta körkort kostar ju en förmögenhet. Så när Solveig, kommunchefens stroppiga hustru, erbjuder Maja tjugotusen kronor för ett rum i hennes lägenhet, tackar hon ja direkt. Särskilt som Solveig, som är arg på sin otrogne man, kan hjälpa henne att avstyra hans senaste idiotprojekt.

Solveig delar inte Majas flexibla inställning till sanningen, inte heller hennes sinne för ordning vilket gör att det snabbt knakar i fogarna för det omaka paret. När Solveig dessutom hittar en ung man med bärnstensgula ögon på Majas soffa en morgon, ställs allt på sin spets.

Många lögner små är den tredje delen i  Måneby-trilogin som inleddes med Gröna fingrar sökes och fortsatte med En sång för Hedda.

Min åsikt:
Härlig, gripande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Oväntat besök och fullkomlig förvirring av Jennifer Berglund

Nummer: 11797
Titel: Oväntat besök och fullkomlig förvirring
Författare: Jennifer Berglund
Inläsare: EvaMaria Orea
Förlag: Saga
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9788726987744
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Jennifer Berglund.

Bokens första mening:
”Åh nej, vad har du gjort?”, utbrister Anna samtidigt som hon sätter kurs mot hästhagen.

Om boken:
På hästgården i Vendel bor Anna med sina sex islandshästar. Att vara ensam med djuren har hon inget emot – tvärtom. Hon trivs alldeles utmärkt med sitt enkla leverne. Trots detta hänger ett stort orosmoln över henne. Något hon inte berättat för någon. Något hon inte kommer kunna lösa själv.

En dag dyker grannen Folke oväntat upp hos Anna. Hans son Philip har bestämt sig för att lämna Stockholm och köpa en gård i Vendel. Utan att riktigt förstå hur det gick till har Anna plötsligt gått med på att ha Philip som inneboende, för att lära honom om livet på en gård. Hon som egentligen bara vill vara själv! Samtidigt som Anna försöker anpassa sig till sin nya situation dyker flera ovälkomna överraskningar upp. Ett hjärtslitande förflutet, som format hela hennes tillvaro, tvingar henne att ta itu med känslor hon helst velat glömma. Och som om det inte vore nog, visar sig Philip snart vara en ren katastrof som gårdshjälp. Ändå kan hon inte låta bli att tycka om honom – mer än hon egentligen borde. Hur ska hon lyckas ta sig ur det här?

Oväntat besök och fullkomlig förvirring är den andra delen i serien om invånarna i den uppländska byn Vendel. Det är en fristående uppföljare till boken Klimatsmart och fullkomligt förvirrad.

Ljudbok inläst av EvaMaria Orea.

Min åsikt:
Charmig, underhållande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Kvinnan med stjärnan av Pam Jenoff

Nummer: 11796
Titel: Kvinnan med stjärnan
Originalets titel: The woman with the blue star
Författare: Pam Jenoff
Översättare: Gunilla Mattsson
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-509-6492-9
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Kvinnan jag ser framför mig är inte alls den jag väntade mig.

Om boken:
År 1943. När Krakóws getto töms av nazisterna söker artonåriga Sadie Gault och hennes mamma skydd i tunnlarna under stadens gator. En dag kikar Sadie upp genom ett brunnsgaller – och får kontakt med den unga kvinnan Ella Stepanek. Ella kommer från en förmögen familj och sedan hennes fästman kallades ut i kriget lever hon ett lugnt och stillsamt liv tillsammans med sin styvmor. Dagen Ella passerar torget och upptäcker Sadie förändras hennes tillvaro för all framtid. Ella hjälper Sadie och de blir vänner. Men i takt med att kriget trappas upp går deras livsöden isär, och den starka vänskapen sätts på prov.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon