Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor av Mia Ingelström & Veronica Linarfve

Nummer: 11629
Titel: Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor
Författare: Mia Ingelström & Veronica Linarfve
Förlag: Romanus & Selling
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-89051-24-9
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Romanus & Selling.

Bokens första mening:
Hur många gånger tänkte jag inte ta tag i min privatekonomi?

Om boken:
Det finns fortfarande många kvinnofällor och tyvärr har privatekonomin visat sig vara en av de allra svåraste att trassla sig ur. I vilken tråd börjar man dra? Vad är viktigt på riktigt? Hur gör man?

Häng med när Ekonomi-PT:n Mia Ingelström guidar Veronica Linarfve, beteendevetare och författare med nybotad ekonomifobi, genom 9 träningspass. Upplägget är enkelt, konkret, peppande och passar alla oavsett hur mycket eller lite pengar du har. Steg för steg får du lära dig hur du tar kontroll över din ekonomi och gör det bästa av det du redan har!

Efter att ha läst och gjort övningarna i boken har du tagit makten över dina pengar och därmed ditt liv. Du har inte råd att vänta längre.

Min åsikt:
Inspirerande, lärorik & lättfattlig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Famna feminint ledarskap av Ana Kuni, Ann-Britt Bolinder, Caroline Lifvenforth, Cecilia Rosenmåne, Ingela Palmquist, Johanna och Inger Wallin, Josefin Lassbo, Laila Karlsson, Linda Adesh, Nanna Svendsen, Nenna Zetterström, Nina Koivumäki, Susana Silverhöj, Ullis Karlsson, Ylva Wegler & Yvonne Frank Månsson

Nummer: 11181
Titel: Famna feminint ledarskap – kvinnliga ledare får ordet i 2000-talets kurvigaste antologi
Författare: Ana Kuni, Ann-Britt Bolinder, Caroline Lifvenforth, Cecilia Rosenmåne, Ingela Palmquist, Johanna och Inger Wallin, Josefin Lassbo, Laila Karlsson, Linda Adesh, Nanna Svendsen, Nenna Zetterström, Nina Koivumäki, Susana Silverhöj, Ullis Karlsson, Ylva Wegler & Yvonne Frank Månsson
Förlag: Siljans måsar
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88939-10-4
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Nina Koivumäki.

Bokens första mening:
Varför ”feminint ledarskap”?

Om boken:
Den här antologin har tagit sig den stora uppgiften att sprida ljus och förståelse över begreppet ”feminint ledarskap”. Ett begrepp som ligger i tiden, som det talas om, som väcker hopp och provocerar, men som få vet vad det betyder och än mindre hur det kan användas praktiskt. Så varför inte ge ordet till ledarna själva?

I 16 kapitel berättar 17 kvinnliga ledare om sin personliga resa och insikt i feminint ledarskap. Vi är globala affärskvinnor, konstnärer, poeter, storföretagsledare, entreprenörer, designers, terapeuter och andliga ledare. Vi är spridda över hela Sverige och även internationellt. Vi har vandrat olika vägar, genom olika branscher, med olika drivkrafter och mål. Vi är i olika åldrar och på olika platser i livet. Vi har lärt på olika sätt och uttrycker oss på olika sätt. Men vi har alla anlänt till samma plats och vi är alla här för att tillsammans ge vidare denna facettslipade diamant till dig som läsare: förmågan att Famna Feminint Ledarskap.

Medverkande: Ana Kuni, Ann-Britt Bolinder, Caroline Lifvenforth, Cecilia Rosenmåne, Ingela Palmquist, Johanna och Inger Wallin, Josefin Lassbo, Laila Karlsson, Linda Adesh, Nanna Svendsen, Nenna Zetterström, Nina Koivumäki, Susana Silverhöj, Ullis Karlsson, Ylva Wegler & Yvonne Frank Månsson.

Min åsikt:
Intressant, Inspirerande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ut ur ekorrhjulet – så blir du också ekonomiskt fri av Oskar Lindberg & Maribel Leander Lindberg

Nummer: 10798
Titel: Ut ur ekorrhjulet – så blir du också ekonomiskt fri
Författare: Oskar Lindberg & Maribel Leander Lindberg
Förlag: Pug
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88699121
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Ja, vilka är då vi som skriver och vad kan vi egentligen om detta?

Om boken:
Det här är en praktisk och inspirerande handbok om att lära sig hitta sin frihet. Frihet från ekorrhjulet, frihet från stress och frihet att välja det liv som man själv vill leva. Skriven av familjen som blev fri från vardagens onda cirklar och valde det liv de själva ville leva.

I boken lär du dig bland annat om hur du skapar en effektiv struktur istället för att jaga låga priser, att bli något mindre löjligt ineffektiv och att prioritera en sak åt gången (men flera under en livstid!).

Min åsikt:
Tänkvärd & inspirerande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Krisboken – nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi av Vanja Persson

Krisboken - nyckeln till att överleva trots urusel ekonomiNummer: 7827
Titel: Krisboken – nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi
Författare: Vanja Persson
Förlag: Magic Wonders
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-86763-17-6
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Magic Wonders!

Bokens första mening:
Den här boken är till för dig som vill leva ett rikt liv även om plånboken är tom på grund av arbetslöshet, sjukdom och liknande omständigheter eller bara har en önskan om att vara mindre beroende av en fast inkomst.

Om boken:
Har du blivit av med jobbet, blivit sjuk eller gått i pension? Är din ekonomi sämre än du någonsin kunnat föreställa dig? Håller det på att knäcka dig att aldrig ha tillräckligt med pengar? Då är det här boken för dig!

Ekonomiböcker handlar ofta om hur du blir miljonär, sparar i aktier eller andra saker som förutsätter att du har några pengar att spara. Det gör inte den här boken. Tanken med Krisboken är att den ska vara en hjälp när det verkligen är kris – oavsett om svackan är tillfällig eller livslång. Här får du som inte ens har pengar till mat eller räkningar hjälp att ta kontroll över din situation och sänka dina utgifter. Du får även tips om hur du kan öka din inkomst trots dina eventuella begränsningar.

Min åsikt:
Intressant med tänkvärda tips & råd!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Telia: Alliansregeringen och korruptionen av Patricia Hedelius

Telia: Alliansregeringen och korruptionenNummer: 6013
Titel: Telia: Alliansregeringen och korruptionen
Författare: Patricia Hedelius
Förlag: Massolit
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-7661-012-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
En gång för länge sedan var alla europeiska telefonbolag statliga myndigheter.

Om boken:
Telia – Alliansregeringen och korruptionen är en sann berättelse om hycklande politiker, hänsynslösa oligarker och korrupta makthavare. Nepotism, hot och mutor förekommer flitigt, liksom avlyssning och kränkande av mänskliga rättigheter. Miljardbelopp byter ägare lättvindigt. Vissa människor dör och andra försvinner spårlöst. Men det mest uppseendeväckande med TeliaSoneras historia är kanske inte de spektakulära händelserna i länder som Uzbekistan och Vitryssland utan det som utspelat sig i Sverige, i maktens korridorer i Rosenbad. Idag är det ingen som säkert vet vem eller vilka som bär det yttersta ansvaret för det statliga Televerkets metamorfos. Ingen har kunnat stoppa de oetiska affärerna med skrupelfria makthavare i forna Sovjetrepubliker. Här får du reda på spelet bakom kulisserna och bakgrunden till TeliaSoneras tvärvändning och beslutet att lämna marknaderna.

Min åsikt:
Intressant & skrämmande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

De svenska riskkapitalisterna av Carolina Neurath & Jan Almgren

De svenska riskkapitalisternaNummer: 4784
Titel: De svenska riskkapitalisterna
Författare: Carolina Neurath & Jan Almgren
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-1-305578-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
En grå sportbil svänger upp på den smala bakgatan och accelererar förbi en skåpbil som står parkerad längs vägen.

Om boken:
De är mäktiga, rika och hemlighetsfulla. På kort tid har de fyra riskkapitaljättarna EQT, IK, Altor och Nordic Capital förändrat den svenska samhällsbilden dramatiskt: de har skaffat sig mer makt än många politiker. Och bolagens delägare tjänar mer pengar än de flesta börsdirektörer kan drömma om.

Det svenska riskkapitalets hemligaste makthavare hittas på Jersey och Guernsey, kända skatteparadis i Europa. Från ett styrelserum på öarna i Engelska kanalen tas beslut som kan få konsekvenser för svenska skolbarn, gamla och de över 100 000 anställda i olika bolag i Sverige.

Min åsikt:
Intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Skitenkelt av Mikael Friberg

SkitenkeltNummer: 3821
Titel: Skitenkelt
Författare: Mikael Friberg
Förlag: Printz publishing
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-87343-09-4
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
När man tittar på böcker i maagementhyllan är 99 procent skrivna av män som sida upp och sida ner berättar hur förträffliga de är, hur framgångsrika de varit och vilka medelmåttor alla andra är.

Om boken:
Allt är SKITENKELT när du väl kan det, och Mikael Fribergs skola är inte längre än den här boken. Han ringer snart in till första lektionen.

”Det är din passion och dina värderingar som är hela skälet till att ditt företag finns och att du gör det du gör. Men varumärket upphör att vara ditt den dagen du sätter det till världen.”

Ekonomi, affärsplan och budget i all ära, men det är varumärket som är grunden i ditt företag. Och det är när varumärket bygger på din personlighet och dina erfarenheter som det lyfter på riktigt.
I den här boken får du bland annat lära dig hur du utvecklar din affärsidé, hittar din position och din målgrupp och skapar en genomtänkt varumärkesplattform.
Låter det krångligt? Tvärtom, i Mikael Fribergs version är det SKITENKELT. Det är bara att sätta igång!

Min åsikt:
Bra, lättläst & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Kris av Afrodite Maria Tziantzi, Alberto Olmos, Patricia Portela, Giorgio Vasta

KrisNummer: 3751
Titel: Kris
Originalets titel:
Författare: Afrodite Maria Tziantzi, Alberto Olmos, Patricia Portela, Giorgio Vasta
Översättare: Stefan Lindgren, Annakarin Thorburn, Ulla Gabrielsson, Sanna Dager
Förlag: Astor
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-86757-20-5
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Barcelona, 2005.

Om boken:
I en samling nyskrivna texter av fyra skribenter från Italien, Spanien, Grekland och Portugal ges nya kritiska perspektiv på den kris som Europa befinner sig i. I bokens förord sammanfattar Kajsa Ekis Ekman texternas beröringspunkter.

Min åsikt:
Intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Economista av Isabella Lowengrip & Pingis Hadenius

EconomistaNummer: 3331
Titel: Economista – ta makten över din ekonomi få ett roligare liv
Författare: Isabella Lowengrip & Pingis Hadenius
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789137139951
Betyg: 2 av 5

 

Bokens första mening:
När vi fick idén till den här boken handlade det inte i första hand om ekonomi och pengar.

Om boken:
Visste du att vi tjejer har sämre koll på privatekonomi än jämnåriga killar? Samtidigt har vi gått om killarna i utbildningsnivå, och inom en snar framtid även i arbetslivet. Vi behöver bli minst lika bra på att sköta vår egen ekonomi. För vem gör det annars?

Att ta hand om dina pengar är detsamma som att respektera dig själv. Vi kallar det Economista: att styra din ekonomi och därmed ditt liv istället för att ekonomin styr dig. Precis som en fashionista bygger sin garderob, bygger en Economista sin ekonomi och sitt liv. När du sparar ihop en buffert så har du fuck off-pengar om chefen är en idiot och du helt enkelt vill rymma från vintermörkret till en solig plats.

Min åsikt:
En del bra tips men hade nog hoppats på något annat.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman

Tänka snabbt och långsamtNummer: 2487
Titel: Tänka, snabbt och långsamt
Originalets titel: Thinking, Fast and Slow
Författare: Daniel Kahneman
Översättare: Pär Svensson
Förlag: Volante
Utgivningsår: 2011/2013
ISBN: 978-91-86-81572-1
Betyg:
4 av 5

 

Bokens första mening:
Jag förmodar att varje författare ränker sig en miljö där man verkligen har nytta av att ha läst hans eller hennes bok.

Om boken:
Psykologen Daniel Kahneman, som belönats med Ekonomipriset till Alfred Nobels minne för sin banbrytande forskning, anses vara en av vår tids viktigaste tänkare. Hans forskning har haft stort inflytande inom en rad olika områden – från ekonomi och psykologi till medicin och politik. Men det är först nu i Tänka, snabbt och långsamt, som hans idéer blir tillgängliga för en bredare publik.

Min åsikt:
Mycket intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.