Nomad: den läkande kraften i att vandra och bli ett med naturen av Ulrica Norberg

Nummer: 11390
Titel: Nomad: den läkande kraften i att vandra och bli ett med naturen
Författare: Ulrica Norberg
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-509-4876-9
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
För drygt två år sedan stod jag andfådd på en bergstopp i norra Italien och blickade ut över vad som verkade vara en evighet av djupgröna skogar och rosaskimrande fjäll.

Om boken:
Att vandra har blivit en livsstil – genom att hitta tillbaka till naturen utforskar vi oss själva och finner balans i tillvaron. Människan har alltid gått till fots. Har det inte handlat om jakt så har det varit för att utforska livets mysterier. Vi utvecklas när vi är i rörelse, oavsett om det är fysiskt eller själsligt. Idag ser vi en stark ökning av natur- och ekoturism. Allt fler väljer att komplettera joggingskorna med ett par vandringskängor och aldrig har intresset för naturen omkring oss varit större. Genom att koppla ner teknologin och istället koppla upp oss mot naturen ökar vi vår hälsa och våra insikter – ett steg i taget. Teknologin har förändrat vårt sätt att leva. Vi är inte längre lika bundna till kontor, och allt fler reser och upptäcker nya platser. Många fler lever som moderna nomader.

I Nomad utforskar hälsoförfattaren Ulrica Norberg den nya trenden nomadism som spås bli vår tids nya väg mot att hitta balans, oavsett var i livet vi befinner oss. Boken innehåller både en fördjupande och en praktisk del, med tips om allt från packning till världens bästa vandringsleder. Varje kapitel inleds med dagboksanteckningar från Ulricas egna resor och upplevelser.

Min åsikt:
Inspirerande, tänkvärd & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Livet är en sjukamp av Carolina Klüft

Nummer: 8719
Titel: Livet är en sjukamp
Författare: Carolina Klüft
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-1-307492-4
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
Tiden är här.

Om boken:
För Carolina Klüft blev lärdomarna från idrottsåren viktiga redskap att möta livets nya utmaningar. Då var hon den spralliga sjukamparen som inte kunde förlora. Idag är hon programledare i tv, miljöengagerad och mor till en dotter.

Här får vi blicka in i hennes känslor, tankar och strategier för att hantera det som kallas livet. Hon berättar hur hon format sin egen väg och använt leken som livlina. Det handlar om att ge 100 % och om de verkliga segrarna.

Min åsikt:
Bra & intressant, men slätstruken!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mats Mats Rubarth av Mats Rubarth & Josefine Lindén

Mats Mats RubarthNummer: 7717
Titel: Mats Mats Rubarth
Författare: Mats Rubarth & Josefine Lindén
Förlag: Idrottsförlaget
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-88483-02-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan om jag inte ångrar att jag slutade och precis missade guldet 2009.

Om boken:
Han är Allsvenskans mest utvisade spelare, AIK-ikonen som gjort ett av de snyggaste derbymålen i Allsvenskans historia: bicykletan mot Hammarby 2001.

Han är också musiker och låtskrivare med utlandet som turnéplan. Men hur blev egentligen Mats Rubarth den långhårige dribblern som motståndarna fasade för, vad gjorde honom till fotbollssveriges rockstar?

I sin biografi berättar Mats Rubarth för första gången öppenhjärtigt om livet på och utanför planen, i och utanför strålkastarljuset. Och om andra intressen få om ens någon ännu känner till …

Dessutom röster från tränare, spelare, vänner och familj som alla har olika versioner av den mångsidige hjälten från Örebro.

Boken innehåller flera intervjuer, bland annat Rikard Norling, Martin Åslund och Nebojsa Novakovic.

Min åsikt:
Intressant & snyggt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

De kallade mig Gud av Stefan Schwarz

De kallade mig GudNummer: 7596
Titel: De kallade mig Gud
Författare: Stefan Schwarz
Förlag: Lava
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-87941-93-1
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lava!

Bokens första mening:
Där stod han, den störste fotbollsspelaren i världen.

Om boken:
Den defensive mittfältaren Schwarz var en av de viktigaste kuggarna i det landslag som tog EM-brons 1992 och VM-brons 1994. Han imponerade genom sin förmåga att aldrig vika ner sig och aldrig gnälla han fortsatte exempelvis att spela trots att han brutit benet mot Skottland 1997 och propsade på att promenera ut från plan själv när hälsenan gick av mot Österrike 2000.

Här möter vi en annorlunda, mjukare sida av Stefan Schwarz. Han reflekterar över sin uppväxt, sin karriär och sin familj. Den centrala delen i boken utgörs av olika aspekter av fotboll. Vägen från den blyga 6-åring började spela fotboll i Kulladals FF till ett välbetalt proffs i flera av Europas storklubbar samt hans nära vänskap med förbundskapten Tommy Söderberg och storstjärnan Fredrik Ljungberg. Så här snart 15 år efter att Stefan lade fotbollsskorna på hyllan summerar han sitt fotbollsliv ur nya perspektiv. Han berättar också om sin pappa som blev faderlös under andra världskrigets sista dagar, i maj 1945, och som senare hamnade skild från den övriga familjen när Tyskland delades upp i Öst och Väst. Slutligen kom han till Sverige, där han bildade familj. På 1970- och 1980-talen när Stefan och familjen sedan åkte och hälsade på släkten i Östtyskland på somrarna fick de erfara hur det känns att leva i slutet samhällssystem, ständigt övervakad av säkerhetstjänsten Stasi.

En viktig del i boken handlar om Stefans äldste son Jürgen, som diagnostiserats med autism. Vi får följa den dramatiska och gripande vägen från den kraftiga reaktionen Jürgen fick på trippelvaccinet som 1-åring till hur han som 3-åring klev in i sin egen bubbla och hur han som 5-åring fick diagnosen. Stefan befann sig då på landslagsläger men åkte hem. Tre år senare gav Stefan upp sin framgångsrika proffskarriär för att finnas där för sin familj och bli ett heltidsstöd för Jürgen.

Min åsikt:
Gripande, intressant & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Håll käften, jag räknar! – en stickares bekännelser av Julia Skott

Håll käften, jag räknar! - en stickares bekännelserNummer: 7234
Titel: Håll käften, jag räknar! – en stickares bekännelser
Författare: Julia Skott
Förlag: Galago
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7037-912-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Hej.

Om boken:
»Det blir lite självhjälp, lite feminism, lite samhällsstrukturer och ganska mycket dåliga vitsar.«

GULLIGA SMÅ tanter som stickar kliande barnkläder. Hipsters som klär in lyktstolpar och papperskorgar i ulliga färgglada sjok. En miljon halvfärdiga sneda halsdukar. Alla har vi någon bild av vem en Stickare är.

Håll käften, jag räknar! är en ärlig, sur och humoristisk samling stickbekännelser. Vilka är stickarens sju dödssynder? Hur mycket garn kan en köpa utan att skämmas? Måste en vara projektmonogam? Boken avhandlar förspilld kvinnokraft, latmaskar och elitister, varför du aldrig ska be någon sticka åt dig, vad det arga skåpet är, och hur jävla meditativt det egentligen är att upptäcka att en inte kan räkna till tre.

Min åsikt:
Underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det riktiga landslaget av Moa Svan

Det riktiga landslagetNummer: 5437
Titel: Det riktiga landslaget
Författare: Moa Svan
Förlag: Leopard
Utgivningsår: 2015
ISBN:
97891-7343-612-0
Betyg:
3 av 5

Bokens första mening:
Det finns många historier om hur supportrar väljer sina lag.

Om boken:
Varför har inte Svenska Fotbollförbundet rest en staty över Therese Sjögran, som har spelat absolut flest landskamper genom tiderna? Varför heter det dam-EM och fotbolls-EM? Vad är dam för sport? Och hur kommer det sig att allt fotbollsnack leder till Zlatan?

Det riktiga landslaget är en supporters skildring av sitt lag och sina favoritspelare: Nilla Fischer, Therese Sjögran, Caroline Seger och Lotta Schelin. Det är också en beskrivning av hur illa det står till i svensk fotboll där kvinnor ständigt får sämre villkor än män. Men mest av allt är det en bok om världens bästa idrott.

Min åsikt:
Bra & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Tjerna – en kaptens hjärta av Daniel Tjernström & Josefine Lindén

Tjerna - en kaptens hjärtaNummer: 5332
Titel: Tjerna – en kaptens hjärta
Författare: Daniel Tjernström & Josefine Lindén
Förlag: Idrottsförlaget
Utgivningsår: 2015
ISBN:
97891-981488-1-7
Betyg:
3 av 5

Bokens första mening:
Du och jag, vi vet vad som krävs.

Om boken:
Med över 400 matcher i Allsvenskan och de allra flesta i AIK-tröjan är Daniel Tjerna Tjernström en levande legend. Enligt AIK- fansen är han definitivt en av de största hjältarna någonsin.

När han något otippat gjorde det avgörande
1-2 målet borta mot IFK Göteborg 2009, som ledde till att AIK vann SM-guldet, blev det en av höjdpunkterna i hans fantastiska karriär.

Tjerna är även en man av mystik. Han har nämligen under hela sin karriär haft som strategi att inte prata om sig själv. Förrän nu.

I Tjerna – en kaptens hjärta kommer vi nära den tystlåtna hjälten när han själv berättar om karriären som började i Karlskoga och som via Degerfors och Örebro avslutades med en gigantisk stående ovation på Friends Arena. Hur han lika gärna hade kunnat bli proffsstationerad i Alperna och hur ett för många okänt intresse möjliggör ett annat liv efter den lyckade fotbollskarriären.

Josefine och Tjerna har också träffat profiler, tränare, spelare och vänner som ger sin bild av honom, på såväl som utanför planen.

Intervjuer med bland andra: Erik Hamrén, Sven Dala Dahlkvist, Rikard Norling, Richard Money, Stuart Baxter, Mats Rubarth, Andreas Alm och Nebojsa Novakovic.

Min åsikt:
Bra & intressant!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Stark som en björn snabb som en örn av Kalle Zackari Wahlström

Stark som en björn snabb som en örnNummer: 4838
Titel: Stark som en björn snabb som en örn
Författare: Kalle Zackari Wahlström
Förlag: Printz publishing
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-87343-33-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Hej.

Om boken:
”Man behöver faktiskt inte byta liv och sluta med allt kul för att få hålla på med träning. Träning tillhör nämligen inte dom där i snabba sportiga kläder med quinoa och keso på armlängds avstånd. Träning är för alla, särskilt såna som jag som tycker om att äta hamburgare och dricka öl. Och göra burpees. Jag älskar att göra burpees.”

Kalle Zackari Wahlström vill få oss att resa oss ur soffan och börja använda kroppen. I den här boken testar han alltifrån Body Balance till bergsbestigning, och berättar om sin syn på träningen, maten och livet, på ett garanterat opekpinnigt sätt.

Min åsikt:
Bra, intressant & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Lindas resa av Linda Haglund

Lindas resaNummer: 3912
Titel: Lindas resa
Författare: Linda Haglund
Förlag: Sivart
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-85705-68-9
Betyg: 2 av 5


Bokens första mening:

Jag har alltid rest.

Om boken:
Linda Haglund dök upp från ingenstans och tog sig till sverigeeliten på rekordtid. Hon började träna friidrott 13 år gammal. Vid 14 sprang hon senior-SM och kom med i landslaget, vid 16 var hon med i sitt första OS av tre. I Moskva 1980 blev hon fyra. Hon slog sex svenska rekord, samtliga på EM och OS.

I Lindas Resa berättar Linda Haglund om sin resa från att vara bäst i klubben till världseliten.

Redan från början hade Linda en vision om vart hon ville och hur hon skulle ta sig dig. Genom hela karriären tränade Linda på egen hand, även under åren med tränare. Hennes professionella sätt var ovanligt i Sverige på 70-talet. Hon slogs för att kvinnliga idrottare skulle ha samma förutsättningar som de manliga. Hon fick sponsoravtal, vilket var ovanligt för kvinnor på den tiden och var med om att lansera det lilla, nya sportmärket Nike i Sverige.

Linda Haglund berättar även för första gången med egna ord om den svåra tiden, om sveket och om spelet bakom kulisserna och hur hon gick vidare.

Läsaren får en inblick i hur dåligt ledarskap inom idrotten kan vara förödande för den enskilda atleten, men vi får även läsa om bra ledarskap.

Min åsikt:
Helt ok.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Ärkeängeln av Hans Burell

ÄrkeängelnNummer: 3890
Titel: Ärkeängeln
Författare: Hans Burell
Förlag: Offside press
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-85279-26-5
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:

Måndagen den 15 december 1986, bara en vecka innan årets kortaste och mörkaste dag, yrde vinterns första snöflingor runt i blåsten utanför Västra kyrkogårdens kapell i västra Göteborg.

Om boken:
På ytan var det ett liv som många bara kunde drömma om. Reine Feldt hade fru och barn, var lagkapten i det IFK Göteborg som vann SM-guld 1969 och gjorde vid sidan av fotbollen karriär som journalist.
Vad ingen visste var att han levde med en stor hemlighet han var homosexuell. Hemligheten drev honom bort från familjen, lagkamraterna och jobbet, och tog honom till en kall och fuktig husbåt i Amsterdam.
Några år senare dog han i aids, som då var en i Sverige skamfylld och undangömd sjukdom. På begravningen hyllades han av fotbollens stora, men det var bara ett fåtal sörjande som visste varför han hade dött redan vid 41 års ålder.

Min åsikt:
Bra & gripande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.