X sätt att dö av Stefan Ahnhem

Nummer: 11077
Titel: X sätt att dö
Författare: Stefan Ahnhem
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-37-15242-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Efter att kollegan Hugo Elvin hastigt gått bort i vad som ser ut som ett tragiskt självmord, hittar Fabian Risk några anteckningar i dennes skrivbordshurts på polishuset.

Om boken:
I den tidiga sommarkvällen lägger en gummibåt ut från bryggan i Råå hamn. Ombord sitter en man med ett svärd fastspänt på ryggen. Hans uppdrag har tärningen dikterat: En människa ska dö. Vem vet inte ens mannen själv. Helsingborgspolisen har de senaste veckorna varit upptagna med flera komplicerade, parallella utredningar som de anser sig ha löst. Men när ett nytt mordoffer hittas, inser de att allt de trodde sig veta är fel.

X sätt att dö är femte boken om Fabian Risk.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Offer utan ansikte (1), Den nionde graven (2), Arton grader minus (3) & Motiv X (4).

Min åsikt:
Spännande, fartfylld & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ambulans 906 – Till det yttersta av Christian Unge

Nummer: 11073
Titel: Ambulans 906 – Till det yttersta
Författare: Christian Unge
Förlag: Tiden/Norstedts
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-91-1-310778-3
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Christian Unge.

Bokens första mening:
”SOS 112, vad har inträffat?”

Om boken:
Rezas liv bjuder sällan på några överraskningar: han är ensamstående pappa, kör ambulans och försöker glömma sina drömmar om att bli kirurg. Så när en okänd man oväntat dyker upp och erbjuder honom 20 000 för att rädda livet på en skottskadad kille kan han inte stå emot. Snart är han anställd som husläkare åt ett kriminellt nätverk.
Medan han kämpar med att dölja sitt extraknäck för sin nya partner i ambulansen, den noggranna sjuksköterskan Malin, börjar dessutom antalet heroinöverdoser runtom i Stockholm att öka. Ambulansen tvingas göra täta utryckningar och det dröjer inte länge innan Tekla Berg, akutläkare på Nobelsjukhuset, anar oråd. Polisen kopplas in. Men vad är det egentligen som ligger bakom överdoserna?

Till det yttersta är första säsongen i en serie om Reza och Ambulans 906.

Serien är inläst av Alexander Salzberger.

Min åsikt:
Spännande, fartfylld & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris .

Änglaleken av Aline Lilja Gladh

Nummer: 11072
Titel: Änglaleken
Författare: Aline Lilja Gladh
Förlag: XIV
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-639-8857-8
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från XIV förlag.

Bokens första mening:
Ansiktet låg tryckt mot det broderade tyget och lukten av gamla gåsfjädrar fyllde svalget.

Om boken:
Hon krälar runt i blodet. Mannen har inget ansikte längre, ändå vet hon vem han är och det är inte första gången hon ser döden på nära håll …

Vintern har bäddat ner Örbyhus i en låda med iskall bomull. Bygden behöver läka. Lo Karlberg med. Hon har börjat måla igen och mammakänslorna flödar, men lugnet blir inte långvarigt.

En gammal skolkamrat avrättas framför ögonen på några lajvande ungdomar och Los polisgener kräver sin plats.Vendels skogar bär på hemligheter få vill kännas vid och en aktad skogspamp vill sälja sin mark till ett utländskt storföretag. Conny oroar sig för att hans gäng har något med avrättningen att göra, samtidigt som han slåss mot livsfarliga rykten och förlorad respekt.

För vem kan man lita på när snöstormen sliter i husknutarna och piskar mot fönstren? Vad döljer sig bakom stängda ytterdörrar och slutna ögonlock?

När andra söker svar, vet Ängeln hur allt ska sluta …

Detta är andra delen i Örbyhusserien.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Tändsticken (1)

Min åsikt:
Spännande, rapp & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ett kallt fall av Peter May

Nummer: 11067
Titel: Ett kallt fall
Originalets titel: Extraordinary People
Författare: Peter May
Översättare: Leif Jacobsen
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2006/2019
ISBN: 978-91-7893-156-9
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Han står på kullerstenstorget och andningen slår tillbaka mot honom från de pelarförsedda väggarna.

Om boken:
Paris. Ett urgammalt mysterium. Det är midnatt, en man söker desperat efter fristad och flyr in i en kyrka. Nästa dag blir hans plötsliga försvinnande en riksnyhet i hela Frankrike.
Vad hände egentligen med Jaques Gaillard? Den briljanta läraren som undervisade några av landets mest begåvade elever på École Nationale d’Administration försvann för tio år sedan. Enzo Macleod, skotsk rättsmedicinare, har gått med på ett vad han inte har råd att förlora: Han ska lösa sju av Frankrikes mest notoriska mord. Till sin hjälp har han modern teknologi, ett bristande tålamod och en ansenlig grad av respektlöshet i förhållande till rättssystemet.
Djupt ner under staden, i katakomberna, gräver Enzo fram ledtrådar – spår som tycks vara avsiktligt utplacerade. I takt med att han närmar sig mördaren blir det alltmer uppenbart att han själv riskerar att bli nästa offer.

Detta är första boken om Enzo Macleod.

Min åsikt:
Spännande underhållande & mörk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Stjärnan från Nord av D.B. John

Nummer: 11057
Titel: Stjärnan från Nord
Originalets titel: Star of the North
Författare: D.B. John
Översättare: Birgitta Wernbro Augustsson
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-88647-70-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Havet låg lugnt dagen då Soo-min försvann.

Om boken:
Stjärnan från Nord inleds 1998 när en koreansk-amerikansk tonåring kidnappas från en sydkoreansk strand av nordkoreanska agenter. Tolv år senare söker hennes tvillingsyster, Jenna, fortfarande efter henne. När hon får tecken på att systern fortfarande kan vara vid liv, i Nordkorea, gör Jenna allt som står i hennes makt för att rädda systern. Inklusive ett livsfarligt uppdrag för CIA.

Historien om Jenna är mästerligt sammanflätad med två andra trådar: I den ena hittar en nordkoreansk bondekvinna en förbjuden hjälpsändning som landat i en luftballong. Hon använder värdesakerna för att starta en farligt lukrativ svartmarknad. I den andra upptäcker en nordkoreansk tjänsteman på hög nivå, till sin fasa, att han kanske härstammar från förrädare. En hemlighet som innebär en säker död sin död om den avslöjas. Allt eftersom romanen fortskrider korsas berättelserna tills händelserna når sitt klimax …

Min åsikt:
Spännande, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den sista änkan av Karin Slaughter

Nummer: 11053
Titel: Den sista änkan
Originalets titel: The Last Widow
Författare: Karin Slaughter
Översättare: Villemo Linngård Oksanen
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-509-4423-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Michelle Spivey småsprang genom butikens bakre del och spanade desperat längs gångarna efter dottern medan de panikslagna tankarna snurrande i huvudet: Hur kunde jag tappa henne ur sikte … jag är en hemsk mamma … mitt barn är kidnappat av en pedofil eller någon som säljer sexslavar … borde jag kontakta säkerhetsvakterna eller polisen eller …?

Om boken:
Kidnappad. Krossad. Fängslad. Hon måste avslöja sanningen innan det är för sent. En varm sommarkväll blir en smittskyddsforskare vid Centers for Disease Control kidnappad av okända män på parkeringen utanför en shoppinggalleria. Trots polisens intensiva sökande är hon spårlöst försvunnen. En månad senare, en stilla söndagseftermiddag, splittras tystnaden av en explosion. Atlantas livligaste kvarter där ett universitet, två sjukhus, FBI:s högkvarter och Centers for Disease Control ligger har utsatts för ett bombattentat.

Rättsläkaren Sara Linton och hennes partner Will Trent, utredare vid Georgia Bureau of Investigation, kallas in. De förstår snart att det handlar om en konspiration som hotar tusentals oskyldiga människors liv. Och när även Sara förs bort tvingas Will gå under täckmantel för att försöka förhindra en massaker och rädda både kvinnan och landet han älskar.

Min åsikt:
Spännande, rapp & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En förlorad man av Jane Harper

Nummer: 11040
Titel: En förlorad man
Originalets titel: The Lost Man
Författare: Jane Harper
Översättare: Klara Lindell
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-37-15440-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Ovanifrån, på höll, tycktes spåren i den snustorra jorden bilda en snäv cirkel.

Om boken:
De två bröderna Nathan och Bub möts för första gången på månader vid en gammal gravsten mitt ute i den australiska vildmarken. Framför dem ligger den tredje brodern Camerons kropp, det är uppenbart att han mött en plågsam död under den obarmhärtiga solen. Vad fick honom att ge sig ut ensam till den gudsförgätna platsen? Medan familjen sörjer brottas Nathan med frågetecknen kring Camerons död och mörka hemligheter nystas upp. Om någon tvingat Cameron in i döden är listan över misstänkta på den isolerade farmen inte särskilt lång.

Min åsikt:
Spännande, skakande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Yxskeppet av Jens Henrik Jensen

Nummer: 11037
Titel: Yxskeppet
Originalets titel: Økseskibet
Författare: Jens Henrik Jensen
Översättare: Leif Jacobsen
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2017/2019
ISBN: 978-91-7795-210-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Leendet … det förbannade leendet brände mot hennes mage.

Om boken:
Nina Portland är kriminalassistent vid Esbjergspolisen och ensamstående med en tioårig son. Under en poliskurs i Estland väcks hennes intresse för en rysk sjöman som var huvudpersonen i ett mystiskt fall från hennes första år vid polisen. Sjömannen anklagades för att ha mördat besättningen ombord på ett skepp som hittades omkringdrivande på Nordsjön, men han friades i brist på bevis.

Men Nina Portland har svårt för att släppa det gamla fallet och bestämmer sig för att själv lösa det. Det för henne till en början ut i det estniska vinterlandskapet och därefter till London och Skottland, innan hon hamnar hemma i Esbjerg igen och i sitt eget förflutna, där lögner och hemligheter hon inte hade en aning om plötsligt stiger upp till ytan.

Ninas privata utredning har dock fått varningsklockorna att ringa både hos brittiska säkerhetspoliser och islamistiska fundamentalister,och när hon väl inser hur farlig hennes uppgörelse med det förflutna är har det blivit för sent att dra sig ur …

Yxskeppet är första boken i Nina Portland-serien.

Min åsikt:
Spännande, stark & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Infiltratören av Lotta Luxenburg

Nummer: 11031
Titel: Infiltratören
Författare: Lotta Luxenburg
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-78352-38-8
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
Mannen i förarsätet var iförd en dykardräkt av neopren och svettades ymnigt.

Om boken:
En husbil kör över kajkanten vid Stockholms stadshus. När den bärgas gör räddningstjänsten ett makabert – fynd tolv kvinnolik. Kriminalinspektörerna Isabella Knyckare och Nikolaj Malmsten hinner knappt börja nysta i mordfallet innan ett upplopp utan förvarning lamslår Stockholm. Finns det en koppling mellan de våldsamma händelserna? Medan säkerhetspolisen misstänker en utländsk terrorcell infiltrerar Isabella en kriminell gruppering för att komma kvinnomördaren på spåren.

Infiltratören är första boken om Stockholmsgruppen.

Min åsikt:
Spännande, stark & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Skärvor av hat av Lotta Fagerholm

Nummer: 11028
Titel: Skärvor av hat
Författare: Lotta Fagerholm
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7885-082-2
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag.

Bokens första mening:
Hösten 2015 är en politisk turbulent tid i Sverige.

Om boken:
Skärvor av hat är en fristående fortsättning på boken En spricka i spegeln. Handlingen utspelar sig drygt 20 år framåt i tiden, år 2040.

Ännu en gång möter vi statsvetaren Hanna som förlorade sig själv i sökandet efter sin egen släkthistoria. Här finns också Sanna som ville förändra världen men som kämpade med att finna balansen mellan familj och karriär.
Hannas och Sannas söner har nu vuxit upp och de väljer helt olika vägar i livet, starkt präglade av de val som deras mödrar gjorde ett par decennier tidigare. Samtidigt fortsätter den politiska turbulensen i Sverige och världen. Inget har kunnat sätta stopp för fortsatta flyktingströmmar och Sverige är mer polariserat än någonsin.
Storstädernas förorter kontrolleras av militär och du kan inte röra dig fritt utan id-handlingar. Vem är egentligen svensk och vad innebär det att vara svensk? Och går det att undkomma sitt sociala arv?

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.