Sektion M, II av Christina Larsson

Nummer: 10920
Titel: Sektion M, II
Författare: Christina Larsson
Förlag: Word Audio Publishing
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7829-300-1
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Word Audio Publishing.

Bokens första mening:
Vid en annan tidpunkt, i en annan situation, hade hon velat ha honom.

Om boken:
Vissa människor förtjänar att straffas, andra förtjänar att dö.

När Louise Brobacke hittas död i sin swimmingpool, med händer och fötter bakbundna med buntband, kopplas Sektion M in på fallet. Det visar sig att Louise var involverad i flera stora affärsprojekt och man misstänker att mordet kan ha en koppling till dem.

Nora Feller lyckas inte riktigt sätta fingret på den märkliga, hotfulla stämningen i sektionen. Alla har en hållhake på varandra, och hon kan inte lita på någon av kollegorna. Hotet mot Nora kommer även utifrån – en skugga från det förflutna hinner ikapp henne.

Detta är andra boken i en trilogi.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Sektion M, I (1).

Min åsikt:
Mörk, spännande & suggestiv!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Det innersta rummet av Jørn Lier Horst

Nummer: 10913
Titel: Det innersta rummet
Originalets titel: Det innerste rommet
Författare: Jørn Lier Horst
Översättare: Marianne Mattsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-46-23433-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Klockan var tre minuter i tio på förmiddagen, måndagen den 18 augusti.

Om boken:
När den tidigare Arbeiderparti-kämpen Bernhard Clausen dör och man hittar 80 miljoner kronor i kontanter i hans stuga förstår justitieministern att de ställts inför ett mycket känsligt fall. För att kringgå publicitet om pengafyndet ger man William Wisting uppdraget att sätta samman en hemlig efterforskningsgrupp. Wistings lojale medarbetare, kriminalteknikern Espen Mortensen, är självskriven och dottern Line engageras också på en gång i efterforskningarna. Som journalist kan Line gräva på andra ställen och ställa frågor som polisen inte kan utan att väcka uppmärksamhet. För att kunna operera ostört etablerar de sig dessutom utanför polishuset, nämligen i källaren hemma hos William Wisting.

80 miljoner kronor är mycket pengar. Tillräckligt mycket för att en utrikesminister skulle kunna påverka främmande makter, tillräckligt för att köpa ut sig ur en gisslansituation eller finns svaret i Bernhard Clausens privatliv? William Wisting har knappt hunnit ställa sig frågan förrän Bernhard Clausens hus brinner ner till grunden. Vad är det som någon vill dölja?

Min åsikt:
Spännande, stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Råttkungen av Pascal Engman

Nummer: 10912
Titel: Råttkungen
Författare: Pascal Engman
Förlag: Bookmark
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88859-44-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Bookmark förlag.

Bokens första mening:
Affischen, som det stod Kärlek. Systerskap. Musik. på, var röd av blod.

Om boken:
En ung kvinna hittas död i sin lägenhet i Täby, knivhuggen över tjugo gånger i bålen. Polisinspektör Vanessa Frank tar sig an utredningen med en gäckande känsla av att det är något avgörande som inte stämmer.

I svallvågorna av feminismens framgångar, breder ett digitalt nätverk av kvinnohatare ut sig. De kallar sig incels, får sin livsluft i internets mörkaste vrår och förenas i sin vilja att söka upprättelse från de kvinnor som aldrig bemödat dem en blick. När idé ska omvandlas till handling står många liv på spel.

Råttkungen är andra boken om Vanessa Frank.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Eldslandet (1).

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Dotter saknad av Anna Jansson

Nummer: 10896
Titel: Dotter saknad
Författare: Anna Jansson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-1-309699-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det var långfredag.

Om boken:
Vera Bark flyr hals över huvud från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. I fem års tid vandrar sedan hennes far, kriminalinspektör Kristoffer Bark, längs Hjälmarens strand, mil efter mil, i sökandet efter sin dotter. Man befarar att hon drunknat. Ovissheten tär på honom och på Veras mor som är på väg att gå under i sin förtvivlan.

Tre år efter Veras möhippa försvinner en undersköterska från samma plats. Utredningen läggs ner också i detta fall, men Kristoffer Bark får den öppnad igen som ett cold case. Den saknade kvinnan påminner på många sätt om hans dotter. Snart inser han att det finns fler samband än han först anat.

Dotter saknad är den första delen i deckarserien Bergslagens blå.

Min åsikt:
Lysande, spännande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Blodhundar av Claes & Eva Fürstenberg

Nummer: 10894
Titel: Blodhundar
Författare: Claes & Eva Fürstenberg
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7545-927-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
”Kommer hans flickvän att vara där?” sa hon.

Om boken:
I över trettio år har Gun Berlin levt ett anonymt och stilla liv som familjeredaktör på en lokaltidning. Men när en israelisk ambassadör mördas i Malmö kastas hon in i ett nytt journalistiskt uppdrag, som tvingar henne att väcka liv i sitt dolda förflutna.

Riskerar hennes djupt begravda hemlighet att avslöjas? För att skydda sin familj och hämnas dem som förrådde henne ikläder hon sig sin forna roll och slår tillbaka mot blodhundarna som jagar henne.

Tillsammans med sin dotter Trine och mamma Karin dras hon in i en härva av lögner, svek och död med förgreningar till såväl Mellanöstern och utländska säkerhetstjänster som en liten ort i Småland.

Blodhundar är första boken om Gun Berlin.

Min åsikt:
Spännande, underhållande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Blommor över helvetet av Ilaria Tuti

Nummer: 10876
Titel: Blommor över helvetet
Originalets titel: Fiori sopra l’inferno
Författare: Ilaria Tuti
Översättare: Helena Monti
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-7028-525-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
En legend vilade över den där platsen.

Om boken:
I en liten by omgiven av uråldrig skog och de majestätiska italienska alperna hittas en man naken med ögonen utrivna. Det är det första i en serie av kusliga mord.

Kriminalkommissarie och profilerare Teresa Battaglia ombeds leda mordutredningen. Battaglia är dryga 60 år och hårdhudad efter många års kamp för respekt och rang i den mansdominerade italienska poliskåren. Hon inser snart att en grupp åttaåriga barn verkar stå i centrum för mördarens intresse och när mystiska symboler börjar dyka upp kring deras hem dröjer det inte länge förrän ett av dem försvinner. När Teresa intensifierar utredningen börjar lager på lager av hemligheter, som länge dolts i skogen, komma fram i all sin ohygglighet.

Men Teresa kämpar samtidigt mot en annan fiende – sitt eget intellekt. Hennes främsta vapen har alltid varit den knivskarpa hjärnan, men hälsan har hon sedan länge negligerat och illavarslande symptom börjar dyka upp. Till råga på allt har hon blivit tilldelad en ny assistent, inspektör Massimo Marini, vars lojalitet hon tvivlar på.

Allt medan Teresa börjar komma sanningen på spåren tvingas hon inse att jakten på mördaren också blivit en annan kamp mot klockan och den fasansfulla insikten att hennes kropp kan komma att svika henne innan fallet är löst.

Min åsikt:
Spännande, suggestiv & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Krigets sorger av Bao Ninh

Nummer: 10875
Titel: Krigets sorger
Originalets titel: Noi buon chien tranh/The Sorrow of War
Författare: Bao Ninh
Översättare: Sune Karlsson
Förlag: Tranan
Utgivningsår: 1987/2019
ISBN: 978-91-88253-70-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Den grupp som har i uppgift att samla ihop liken av de stupade inväntar torkperioden 1976 på Ya Crong Po Co-floden stränder på norra flanken av slagfältet B3 i Centrala högländerna.

Om boken:
Efter Saigons fall hade den nordvietnamesiske soldaten Kien i uppdrag att samla ihop de utspridda liken efter alla döda. Långt senare försöker han istället samla ihop sig själv genom att teckna ned sina spridda minnen från kriget och det som blev kvar av vänner, familj och hans stora ungdomskärlek. Resultatet blir en bok om hopp och besvikelse, om liv och död om krigets alla sorger.

Min åsikt:
Lysande, gripande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Kunde varit vi av Pia Hagmar

Nummer: 10870
Titel: Kunde varit vi
Författare: Pia Hagmar
Förlag: Stellar
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-88981-01-1
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Stellar förlag.

Bokens första mening:
Solen strilar in genom de nerdragna persiennerna, ett randigt ljus faller över datorskärmen.

Om boken:
Johanna är tilltufsad av livet och försöker bygga upp en ny tillvaro. Hon har köpt ett förfallet torp i Dalsland, hittat ett nytt jobb som journalist på en lokaltidning och börjat hitta nya vänner i stallet dit hon flyttat sin häst. Ändå finns ensamheten där och såren från förr gör henne sårbar. Utan att riktigt förstå hur, är hon plötsligt inblandad i en komplicerad kärlekshistoria som hon inte vet hur hon ska hantera. När ett litet barn försvinner och sedan hittas död, troligen mördad, vänds tillvaron upp och ner.

Johanna börjar långsamt inse att människor hon tror sig känna bär på hemligheter precis som hon själv, hemligheter som gör det omöjligt att veta vem det egentligen går att lita på. Det finns avgrunder som inte syns, avgrunder som kan resultera i de mest fasansfulla handlingar.

Min åsikt:
Spännande, stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Förrädare av Manda Scott

Nummer: 10866
Titel: Förrädare
Originalets titel: A Treachery of Spies
Författare: Manda Scott
Översättare: Kjell Waltman
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-7781-897-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Du begår ett misstag, litar på fel person, viker av till vänster i slutet av gatan i stället för till höger, och sedan är det för sent.

Om boken:
En äldre kvinna hittas mördad i Orléans i Frankrike. Alla tecken som skulle ha kunnat avslöja hennes identitet har skickligt eliminerats, men dödsmetoden är mycket specifik: Hon har avrättats på samma sätt som förrädare avrättades av motståndsrörelsen under Andra världskriget. Spåren efter mördaren leder kriminalinspektör Inès Picaut tillbaka till fyrtiotalets Frankrike där män och kvinnor i motståndsrörelsen organiserade sig mot den nazistiska ockupationsmakten i en desperat kamp för överlevnad.
För att komma vidare med utredningen måste Picaut ta reda på vad som hänt i det förflutna. Ett nätverk av spioner börjar framträda, tillsammans med en intrig som sträcker sig tillbaka till mordoffrets ungdom: En tid när det upprättades oheliga allianser mellan ockuperade och ockuperande, då avtal upprättades och löften bröts.
Det förflutna har varit begravt i decennier och det finns de vars framtid är beroende av att det fortsätter vara så. Och som är beredda att döda för att bevara sina hemligheter.

Min åsikt:
Spännande, smart & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Blå, blå höstvågor av Christoffer Holst

Nummer: 10865
Titel: Blå, blå höstvågor
Författare: Christoffer Holst
Förlag: Lovereads
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88801-25-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Kungsgatan lyser i rött och grönt.

Om boken:
Hösten har kommit och Cilla Storm arbetar som kriminalreporter på en podcast. Hon bor tillfälligt hos sin bästis och dricker ofta vin med Rosie, grannen från Bullholmen. Men relationen med den charmiga polisen Adam känns oklar. Varför har han så svårt att bestämma sig?
På det nya jobbet får Cilla i uppdrag att nysta i vad som hände societetslejonet Laila Damm, som försvann spårlöst 1988. Spåren leder Cilla tillbaka ut i Stockholms skärgård.
Samtidigt anländer skådespelerskan Ella Svensson till Nordirland för att ta hand om sina föräldrars dödsbo. Där hittar hon något som får henne att snabbt återvända till Sverige.
På ett kallt och blåsigt Bullholmen korsas Cillas och Ellas vägar, och snart uppdagas öns mörka förflutna.

Blå, blå höstvågor är andra boken om Cilla Storm.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Söta, röda sommardrömmar (1).

Min åsikt:
Spännande, härlig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.