Det elfte budet av Mats Svensson

Nummer: 11995
Titel: Det elfte budet
Författare: Mats Svensson
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-8018-401-4
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lind & co.

Bokens första mening:
De båda dykarna bröt den iskalla vattenytan ett par hundra meter från byggarbetsplatsen och tog sig snabbt upp på den lilla klippavsatsen i kanten av fjorden.

Om boken:
I Sverige är det politiska tonläget rejält uppskruvat sedan det högerpopulistiska partiet Sveriges väl kommit till makten. Enorma resurser läggs på det svenska kärnvapenprogrammet, och när ubåten HMS Skåne byggs om till robotubåt sätts ett händelseförlopp i gång som för landet till randen av katastrof. Nya undantagslagar som regeringen drivit igenom för att kunna använda vid ett nödläge aktiveras – och demokratin sätts ur spel. Krisen är ett faktum.

Utomlands följer man den alarmerande utvecklingen med stigande oro. Britterna skickar spaningsförband till Sverige och såväl NATO som Ryssland förbereder sig för att kunna agera mot vad som ser ut som en statskupp i en kärnvapenstat. Samtidigt har den mystiske general Woodland och legosoldaten Cornelis van Owen helt andra planer när det gäller världsläget, och de är beredda att göra precis vad som helst för att driva igenom sina agendor.

Återigen blir det upp till poliserna Omar och Alina och soldaten Elinor att göra allt de kan för att få landet på rätt köl, och den här gången är insatserna högre än någonsin.

Detta är tredje boken i serien om Alina och Omar.

Min åsikt:
Skrämmande, spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Hemligheten av Anna Bågstam

Nummer: 11994
Titel: Hemligheten
Författare: Anna Bågstam
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-1-311224-4
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Norstedts.

Bokens första mening:
Det kommer blåsa upp till storm.

Om boken:
Affärsmannen Petter Larsson hittas mördad på sitt kontor. Det är flickvännen Alex som hittar honom, och när chocken har lagt sig inser Alex att det är mycket Petter har hållit dolt för henne. Alex jobbar på den advokatbyrå där Petter var klient, men det är hennes tystlåtna kollega Lydia som verkar veta mest om Petters hemligheter. Vem var han egentligen, mannen som hon trodde att hon lärt känna? Alex får inga svar av Lydia, och hennes grävande leder henne till slut till domstolen i Eksjö, där Lydia och Petter en gång var notarier.

Alex är fast besluten att ta reda på Petters och Lydias mörka hemlighet. Det börjar brännas på allvar när hon inser att något hände för tjugo år sedan som förändrade allt.

Hemligheten är första boken i serien Pegasus.

Min åsikt:
Spännande, gripande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Dubbelexponering av Sebastian Avindell

Nummer: 11993
Titel: Dubbelexponering
Författare: Sebastian Avindell
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-8023-431-3
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Han satte sig i soffan med en belåten suck.

Om boken:
Linköping skakas av ett blodigt våldsdåd. En okänd gärningsman har skjutit tre personer på Stora torget från ett hotellfönster och därefter tänt eld på byggnaden.
Caspar Ekberg och Liv Larsson på Linköpingspolisen ställs inför sina karriärers hittills svåraste fall – en utredning kantad av spår kopplade till terrorism och till offrens yrken inom socialtjänsten. Det blir allt svårare att hålla distans till de drabbade, och samtidigt hänger Caspars äktenskap på en skör tråd.
När Caspar upptäcker att någon rör sig i hans trädgård om nätterna och hittar sonens kanin uppspikad på en vägg kommer hotet närmare. Han tvingas konfrontera sin värsta mardröm, medan Liv måste axla ett allt större ansvar för utredningen och ställs öga mot öga med en mördare som tappat kontrollen.

Dubbelexponering är första boken i Östgötamorden-serien.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & skrämmande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Stad i brand av Don Winslow

Nummer: 11992
Titel: Stad i brand
Originalets titel: City of Fire
Författare: Don Winslow
Översättare: Camilla Jacobsson
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2021/2022
ISBN: 978-91-509-6996-2
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Danny Ryan ser kvinnan stiga upp ur vattnet som en vision uppstigen ur hans drömmar om havet.

Om boken:
Två kriminella imperier har tillsammans makten över New Englands undre värld – irländska Murphys och italienska Morettis. Tills en nutida Sköna Helena dyker upp och hamnar mitt emellan dem. Kriget som bryter ut kommer att kräva liv, krossa allianser och sätta staden i brand.

Danny Ryan drömmer om ett ”vanligt”, hederligt liv, och när den uppblossande konflikten blir allt blodigare inser han att han måste göra något för att skydda sina vänner och sin familj. Han måste kliva fram och bli en ledare, en hänsynslös strateg, och göra allt för att ta kontrollen över detta spel på liv och död. Han måste bygga upp en ny dynasti som sträcker sig ända från Providences dammiga gator till Hollywoods glitter och Las Vegas gyllene kasinon.

Stad i brand är första delen i en trilogi där Don Winslow återvänder till den plats där han växte upp – en modern Iliaden, en släktsaga som spänner över flera generationer, med klassiska teman som ära, svek och lojalitet.

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Sommarmord av Samuel Karlsson

Nummer: 11991
Titel: Sommarmord
Författare: Samuel Karlsson
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-8018-405-2
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Lind & co.

Bokens första mening:
Elara Stierna slog upp ögonen och såg sig omkring.

Om boken:
Ett filmteam åker ut till en ö i Tjust skärgård utanför Västervik, där det finns en övergiven kyrka. Planen är att spela in en spökfilm och en scen med en seans under midsommarhelgen. Några dagar senare hittas flera i teamet döda, uppradade inne i kyrkan.

På ön bor en enstöring som dragit sig undan från världen och som fångar polisens intresse. Under utredningen visar det sig också att det funnits konflikter i filmteamet efter en misslyckad inspelning i Skottland som satt dem i ekonomisk kris. Jessica Jackson ansvarar för utredningen och åker till Skye för att undersöka Skottlandsspåret.

Sommarmord är den femte delen i serien om kriminalinspektör Jessica Jackson.

Min åsikt:
Spännande, underhållande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Avgrunden av Yrsa Sigurdardóttir

Nummer: 11990
Titel: Avgrunden
Originalets titel: Gatid
Författare: Yrsa Sigurdardóttir
Översättare: Susanne Andersson
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2020/2022
ISBN: 978-91-509-7006-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Det hördes ett knastrande ljud, likt däck som körde längs en grusväg.

Om boken:
En ung, rik investerare hittas hängande i en snara på den gamla avrättningsplatsen Gálgahraun – ett lavafält strax utanför Reykjavik. När kroppen tas ner blir det uppenbart att det inte rör sig om ett självmord. På mannens bröstkorg sitter en bit av en papperslapp med ett bleknat meddelande, fastnaglad med en spik.

Polisen Huldar skickas till den döde mannens lägenhet där han till sin förvåning hittar barnpsykologen Freyja tillsammans med en fyraårig pojke som inte kan förklara varför han befinner sig där. Det enda han kan berätta om sig själv är sitt förnamn, och hans teckningar visar något högst oroväckande.

Medan Huldar letar efter mördaren måste Freyja gå till botten med pojkens bakgrund och hitta hans föräldrar – innan det är för sent.

Avgrunden är fjärde fristående delen i serien om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja.

Min åsikt:
Spännande, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Döden för oss samman av Håkan Mattsson

Nummer: 11989
Titel: Döden för oss samman
Författare: Håkan Mattsson
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-8023-175-6
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
»Det här kommer att gå bra.«

Om boken:
Sommaren 2008 försvinner fyraåriga Linnea spårlöst i ett tryggt villaområde. Polisen, grannarna och familjen söker efter henne, men förgäves. Linneas mamma, pappa och storasyster tvingas hantera försvinnandet på sina olika sätt, och familjen slungas in i en destruktiv spiral.
Tolv år senare rymmer storasystern Hannah hemifrån utan förvarning och pappa Mathias dras in i en desperat jakt efter sin enda kvarvarande dotter. Under sökandet efter Hannah upptäcker han ledtrådar till vad som hände Linnea för tolv år sedan. Han hamnar på platser och möter människor som utmanar hela hans världsuppfattning.
Men Mathias är fast besluten att hitta Hannah, vad som än krävs. Han tänker inte förlora ännu en dotter.

Min åsikt:
Spännande, rapp & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Blodsprängd av Kristina Emanuelsson

Nummer: 11986
Titel: Blodsprängd
Författare: Kristina Emanuelsson
Förlag: Word Audio
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-8000-550-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Kristina Emanuelsson.

Bokens första mening:
Något är annorlunda, om man jämför med alla de andra gångerna som Glenn Spångberg tagit strypgrepp om Sonja Wikanders hals.

Om boken:
”Blodsprängd” är namnet på journalisten Anders Wikanders stora artikelserie om osynligt våld. Det sista han kommer att skriva innan han tragiskt omkommer i en bilolycka 1994. Något år senare möter hans änka, Sonja, den karismatiske kulturpersonligheten Glenn Spångberg, vars fru Elin försvann bara ett par veckor efter Anders död. Hon har aldrig återfunnits, och Sonja och Glenn finner tröst hos varandra.

När Anders och Sonjas dotter, Frances Wikander, många år senare har en vernissage med temat ”spår av försvunna kvinnor” ställs allting på sin spets. Frances storebror Milo befarar att utställningen kommer att väcka liv i den hemlighet och mardröm han levt med sedan den där ödesdigra sommaren då hans pappa dog. Vad hände egentligen med Elin? Och var Anders död verkligen en olycka?

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Upprättelsen av Yrsa Sigurdardóttir

Nummer: 11985
Titel: Upprättelsen
Originalets titel: Aflausn
Författare: Yrsa Sigurdardóttir
Översättare: Susanne Andersson
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2016/2021
ISBN: 978-91-77190769
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Damtoaletten nere i källaren var öde och tom.

Om boken:
I ett inlägg på Snapchat ber en skräckslagen ung kvinna om förlåtelse. När hon sedan hittas död är hennes kropp markerad med siffran två. Polisen Huldar tar hjälp av barnpsykologen Freyja för att förhöra den mördade tonåringens vän. Det visar sig snart att den mördade Stella inte var någon ängel, men vem hatade henne tillräckligt mycket för att mörda henne?

Snart försvinner ytterligare en tonåring, och nya filmer läggs ut.

Detta är tredje boken om polisen Huldar och barnpsykologen Freyja.

Ljudbok inläst av Gunilla Leining.

Min åsikt:
Lysande, mörk & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Sorgebarn av Caroline Engvall

Nummer: 11980
Titel: Sorgebarn
Författare: Caroline Engvall
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978-91-37-15736-8
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från bokförlaget Forum.

Bokens första mening:
Flickan som tar sig fram över myren har inga skor.

Om boken:
Efter förlusten av sin mamma har Smilla Lundgren funnit kärleken i polisen Aryan och hittat sitt drömjobb i Stockholm. Hon arbetar med att ta hand om unga tjejer med självskadeproblematik, ett arbete som kräver hennes totala dedikation och styrka.

Men om bara några dagar är det minnesstund för Ella-Maria. Hon var tio år gammal när hon spårlöst försvann i Ormvattnet, byn där Smilla tillbringade sina barndomssomrar och där Smillas mormor Britta nu bor ensam på äldreboende. Smilla och kompisen Adrienne var de sista som såg Ella-Maria i livet den där natten för snart tio år sedan.

När Smilla får reda på att Britta ligger för döden återvänder hon till sin släkts hembygd. En resa som blottar hemligheter som verkar hålla en hel by i sitt grepp.

Sorgebarn är andra boken i serien Ormvattnet.

Min åsikt:
Lysande, spännande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon