Sly av Sara Strömberg

Nummer: 11830
Titel: Sly
Författare: Sara Strömberg
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-8023-086-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Kvinnan som kör har ett vaxlikt ansikte och säger att de är på väg till ett hem för flickor som Maria.

Om boken:
Hösten river i Åre. Trots att turisterna ännu glittrar på lyxrestaurangerna har lokalbefolkningen börjat planera för jakten och mörkret…
Ovanpå en igenbommad tågstation bor den avdankade lokalredaktören Vera Bergström. Hon sover med en älgstudsare under sängen och brottas med såväl ständiga klimakterieblödningar som med livet som aldrig blev.
När en kvinna hittas mördad i skogarna på Åreskutans baksida tar hon motvilligt på sig uppdraget att skriva ett reportage om bybornas rädsla. Men längs vägen blir hon allt mer besatt av att ta reda på vem offret var, vem som mördat henne – och varför. Det dröjer inte länge förrän Vera själv är i fara.

Min åsikt:
Spännande, gripande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Dödsspelet av Samuel Karlsson

Nummer: 11829
Titel: Dödsspelet
Författare: Samuel Karlsson
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-8018-136-5
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lind & co.

Bokens första mening:
Han kallade sig för Philip Baker men det var inte hans riktiga namn.

Om boken:
En grupp tungt kriminella män blir fritagna från kriminalvårdsanstalten i Västervik där de sitter av sina straff för grova våldsbrott. En av dem är ledaren, Sergei Barkov, en våldsverkare som när ett intensivt hat mot Jessica Jackson efter tidigare sammandrabbningar. Nu hamnar de återigen på olika sidor om lagen när Jessica dras in i en intensiv jakt på de förrymda fångarna.

Samtidigt är Johannes, Jessicas son, på långresa i Sydostasien. I staden Chanthaburi i östra Thailand börjar reskassan sina och han blir snabbt ett tacksamt offer för en av de många bedragare som skor sig på aningslösa ungdomar långt hemifrån och innan Johannes vet ordet av är han indragen i en farlig härva med ortens gangsterkung och tvingas in i ett spel med livet som insats. Kommer han någonsin kunna ta sig hem till tryggheten i Småland igen? Men på Mörkö står ingen trygghet att finna. En kamp på liv och död utspelar sig mellan Jessica och Sergei. Vem vinner och vem förlorar i dödsspelet?

Dödsspelet är den fjärde delen i serien om kriminalinspektör Jessica Jackson.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Skampärlorna av Aline Lilja Gladh

Nummer: 11828
Titel: Skampärlorna
Författare: Aline Lilja Gladh
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-8023-082-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
Mörkret var kompakt och luften så tung av jordpartiklar och mögel att hon kände smaken av den.

Om boken:
Örbyhus syfabrik står i brand. William Silvergran ser handfallet på när fabriken hans far grundat går upp i lågor. När polisens tekniker går in möts de av en obehaglig överraskning. I det som en gång varit fabriksägarens kontor hittas gamla mänskliga kvarlevor, gömda i ett lönnfack.
Familjen Silvergran sluter sig och är inte till någon större hjälp i utredningen. Och när den lokala polisen tycks mer upptagen av redlösa semesterfirare i den rådande värmeböljan än av upptäckten på syfabriken, kan kommissariens syster, Lo Karlberg, inte låta bli att på egen hand börja snoka i det mystiska fallet.
Två parallella berättelser växer samtidigt fram. En ung kvinna i det förflutna söker efter något mer spännande än sitt inrutade liv på landet. Och i vår tid kämpar en annan ung kvinna för att ta sig ur ondskans grepp …

Skampärlorna är den tredje, fristående, delen i Örbyhus-serien.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Tändstickan (1) & Änglaleken (2)

Min åsikt:
Spännande, underhållande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Vem är Maud Dixon? av Alexandra Andrews

Nummer: 11827
Titel: Vem är Maud Dixon?
Originalets titel: Who is Maud Dixon?
Författare: Alexandra Andrews
Översättare: Hanna Axén
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-78355-77-8
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
”Madame Weel-cock?”

Om boken:
Florence högsta dröm är att bli berömd författare. Drömmen verkar långt borta när hon får sparken från sitt första jobb i förlagsbranschen. Men när hon oväntat får erbjudande om att bli assistent till personen bakom den världskända författarpseudonymen Maud Dixon, tror Florence att hon fått sitt livs chans. Upplägget verkar fantastiskt. Maud Dixon visar sig vara Helen, som blir en sträng men generös mentor för Florence. Hon bjuder med Florence på en researchresa till Marocko, där Maud Dixons nya roman utspelar sig. Florence har aldrig varit utomlands tidigare. I Marocko är de med om en fruktansvärd bilolycka där Helen avlider och Florence vaknar upp på sjukhuset med en ny möjlighet. Då ingen vet vem Maud Dixon egentligen är kan hon kanske uppnå sin högsta dröm …

Min åsikt:
Spännande, suggestiv & fascinerande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Röd gryning av Jesper Ersgård

Nummer: 11826
Titel: Röd gryning
Författare: Jesper Ersgård
Uppläsare: Fredde Granberg
Förlag: Storytel Original
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789179910174
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Storytel Original.

Om boken:
Alexander DeFall är en världsberömd filmstjärna, Rebecca Skyler en småkriminell fifflare. Han har just kommit hem till Sverige för att ha premiär på Dramaten, hon har precis lurat till sig pengar från ett förortsgäng. De känner inte varandra, men när de blir kallade till ett advokatkontor, där ett testamente ska öppnas, förändras hela deras liv.

Det storslagna arv som de nu ska dela på kommer nämligen med märkliga förbehåll, och de inser snart att det även försatt dem i fara. När de blir attackerade av okända män tvingas de fly för sina liv. Nu måste de samarbeta för att ta reda på vilka som jagar dem – och varför.

Samtidigt i Sibirien gör ett ryskt forskarlag ett mycket märkligt fynd. Begravt i den tinande permafrosten hittar de ett objekt som trotsar allt hittills känt om vetenskap och om vår historia. Vad har fyndet med Rebecca och Alexander att göra? Sanningen är större och obehagligare än vad någon kunnat ana.

Röd gryning är första delen i serien Sky & Fall.

Ljudbok uppläst av Fredde Granberg.

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & välskriven!

Lyssna på/läs boken på Storytel.

De likas lek av Therese Slettengren

Nummer: 11825
Titel: De likas lek
Författare: Therese Slettengren
Förlag: Ordberoende
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-88867-97-1
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Ordberoende.

Bokens första mening:
Täcket av snö skänkte staden ett ljus som var ovanligt för den annars så mörka och dystra månaden november.

Om boken:
En ung flicka faller från en balkong. Var det verkligen en olycka eller är det någon som vill tysta henne?

Liv och hennes dotter Stella har ärvt en stor lägenhet på Karlaplan. De har lämnat ett destruktivt liv i Sydafrika bakom sig och försöker glömma det gamla och börja om på nytt. Men det går inte så lätt som de hoppats att smälta in i Östermalmslivet. Snart ökar friktionerna mellan dem och deras nya vänner och det förflutna hinner i kapp. Stella hoppas att en middag på hennes 15-års dag ska göra allt bättre, men den slutar i kaos. Måste Liv och Stella fly igen, eller vågar de stanna kvar? De likas lek är en spänningsroman om att passa in, och om kampen att behålla den perfekta ytan – till vilket pris som helst. Vilka blir konsekvenserna när fasaden spricker och det förflutna kommer ikapp?

Min åsikt:
Spännande, underhållande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Herre på Täppan av Olséni & Hansen

Nummer: 11823
Titel: Herre på Täppan
Författare: Olséni & Hansen
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-78356-01-0
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
Augustisolens mjuka strålar sken in genom fönstret och avslöjade att de kraftiga besparingar som drabbat Lunds polisstation även inkluderade fönsterputsning.

Om boken:
Arne och Barbro har blivit med kolonistuga, och Ester och hennes kakadua Roland tillbringar motvilligt sensommaren i det spartanska huset. Arne går i taket av svartsjuka när det visar sig att en av kolonigrannarna, Hjalmar von Ridderhusen, en distingerad herre med dyra vanor, var Barbros första kärlek. När sedan Hjalmar hittas död pekas Arne genast ut som huvudmisstänkt. Men det slutar inte där. När ytterligare en av koloni ägarna går döden till mötes dras även Roland in i ut redningen då kriminalkommissarie Bertilsson misstänker att kakaduan blivit vittne till mord. Men hur får man ett fjäderfä, som bara kan ordet kaka, att börja prata?

För att fria Arne från polisens misstankar drar Ester igång sin egen mordutredning. Med ett påklistrat leende och hembakta vaniljdrömmar snokar hon runt bland stugorna och får koloniägarna att lätta sina hjärtan och bekänna sina synder.

Herre på Täppan är den fristående fortsättningen på Ester Karlsson med K , Ett lik i garderoben och Grannar i död och lust.

Min åsikt:
Underbar, rolig & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Uppstånden från de döda av Göran Sällqvist

Nummer: 11822
Titel: Uppstånden från de döda
Författare: Göran Sällqvist
Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-8018-139-6
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lind & Co.

Bokens första mening:
Det fyllda badkaret doftade lavendel.

Om boken:
Som ung man arbetade Rickard Ander som polis, men bytte karriär efter ett uppslitande avslut på ett narkotikatillslag.

Drygt trettio år senare är han nybliven ägare till ett säkerhetsbolag. När flera barn till tungt kriminella kidnappas i Stockholm, får Rickards bolag en av de största spelarna i Stockholms undre värld som kund.

Det som till en början ser ut att bli ett enkelt fall, visar sig ha andra bakomliggande motiv. Rickard inleder ett samarbete med polisen och ger sig därmed in i ett livsfarligt dubbelspel med ödesdigra konsekvenser.

Uppstånden från de döda är den fristående andra delen i serien om Rickard Ander.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Saoirse av Thérèse V Yachnin

Nummer: 11821
Titel: Saoirse
Författare: Thérèse V Yachnin
Förlag: Ekström & Garay
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-89397-14-9
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Ekström & Garay.

Bokens första mening:
Kontorslokalen på Svenska Bladet i Stockholm låg öde.

Om boken:
Året är 1921 och överklassdottern Julia Strand arbetar som oerfaren journalist på Svenska Bladet i Stockholm. Hemma brottas hon med faderns förväntningar på hur hon ska leva sitt liv och drömmer om att bryta sig loss från gamla traditioner. En dag öppnar sig en utväg, när Julia blir utsänd som utrikeskorrespondent för att rapportera om irländarnas kamp för självständighet mot britterna.
Snart befinner sig Julia mitt i konfliktens centrum i Dublin. Under täckmantel som student vid Trinity College får hon nys om grupperingar som utnyttjar landets oroligheter för egen vinnings skull. Här träffar hon även den mystiska Sean O’Neill, en läkarstudent vars frihetskamp hon blir personligen involverad i. Julia dras nu in i ett dubbelspel som tvingar henne att tänja på såväl professionella som personliga gränser – med livet som insats.

Min åsikt:
Spännande, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Fångad av Lotta Luxenburg

Nummer: 11820
Titel: Fångad
Författare: Lotta Luxenburg
Förlag: Lind & c0
Utgivningsår: 2021
ISBN: 978-91-8018-151-8
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lind & co.

Bokens första mening:
Den unge mannen spejade ut över den ljusrosa himlen.

Om boken:
Arton miljoner kronor i lösensumma! Annars kommer tjugosjuårige Martin att mista livet. Och blanda under inga omständigheter in polisen. Men den kidnappades far, fastighetsmagnaten och miljardären Peder Albrektsson, är tveksam. Det låter bara som ännu ett försök av den misslyckade sonen att pressa honom på pengar. I all tysthet hamnar dock fallet hos kriminalkommissarie Nick Johansson och hans kollega Klara Pil, och snart tar det en allvarlig och makaber vändning. Tiden håller på att rinna ut, men hur ska man kunna finna någon när man inte ens får yppa vem det är man söker?

Fångad är den femte boken i deckarserien om Nick Johansson och Klara Pil.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon